Methodisch werken is eigenlijk een vorm van procesbesturing. Het heeft als doel iets op een beheerste, gestructureerde en gecontroleerde wijze te laten verlopen. In de zorg- en dienstverlening komt methodisch werken vaak voor.
Waarom methodieken gebruiken? Methodieken zijn goed om uitwisseling in groep te stimuleren. Ze zorgen voor dynamiek en afwisseling en spreken de verschillende leerstijlen aan. Goed gekozen methodieken dragen bij tot het succes van een bijeenkomst.
Het begrip methodiek verwijst naar het geheel van op theorieën gebaseerde wijzen dat wordt gebruikt om een bepaald doel te bereiken. Methodieken bestaan niet uit één wijze van doen (zoals een methode), maar zijn een combinatie van verschillende wijzen.
Als sociaal werker of hulpverlener in een wijkteam is het belangrijk dat je methodisch handelt en gestructureerd werkt. Dat betekent dat je stelselmatig, geordend en voor de cliënt navolgbaar werkt, met een concreet resultaat voor ogen. Dit hulpmiddel helpt je daarbij.
Wat zijn de 3 fases van methodisch werken? Wat doe je bij de voorbereiding (fase 1)? Wat doe je bij de uitvoering (fase 2)? Wat doe je bij de afronding (fase 3)?
Voorbeelden van methodieken zijn oplossingsgericht werken, systeemgericht werken en competentiegericht werken. Een programma of interventie is een meer afgebakende vorm van hulp of behandeling voor een afgebakende doelgroep: beschreven is welke methodische elementen in welke volgorde (fasering) ingezet kunnen worden.
Stap 6: evalueren en bijstellen van de zorg
Methodisch werken is het planmatig werken naar een einddoel. Wanneer er een doel wordt bereikt, moet er geëvalueerd worden. Je gaat samenzitten met de cliënt en bespreekt de voortgang.
Het centrale kenmerk van methodisch werken in relatie tot kwaliteit van zorg en werken, is dat gaat om drie aan elkaar verbonden PDCA's: de bewoner, de medewerker/het team, én de (zorg)organisatie.
Je doorloopt immers volgens een vast patroon de stappen van die methodiek. Methodisch handelen gaat echter een stapje verder: binnen het doorlo- pen van de stappen van de methodiek pas je de principes van doelgericht en procesmatig werken toe.
methodiek: samenhangende set methoden, of een overkoepelende methode die diverse submethoden omvat. methodologie: hulpwetenschap die de manieren bestudeert waarop problemen moeten worden opgelost; leer van de te volgen methoden; de theorie en principes achter de methode of methodiek.
Je schrijft je methoden doorgaans in de onvoltooid verleden tijd (de doelgroep werd) en in de voltooid tegenwoordige tijd (de data zijn geanalyseerd). Voor zaken als feiten, definities en een beschrijving van je onderzoeksopzet kun je de onvoltooid tegenwoordige tijd gebruiken (de doelgroep is).
Geheel van op theorieën gebaseerde begeleidingsmethoden die worden gebruikt om een doel te bereiken. De methodiek bestaat uit handelingsrichtlijnen, praktische handvatten, etc. Op www.methodieken.nl kun je uit een grote lijst een methodiek kiezen die past bij de ondersteuningsvraag van de cliënt.
De term methode komt van het Griekse "methodos" (de manier) en wordt over het algemeen gedefinieerd als de planmatige benadering om een specifiek doel te bereiken. Bij methodisch werken in het sociaal werk gaat het dan ook om de manier van werken waarop beoogde doelen worden gerealiseerd.
Dit is een democratische opvoedmethode met als hoofddoel: kijken, luisteren en begrijpen. De methodiek zorgt ervoor dat we op een effectieve manier met elkaar communiceren, zodanig dat de onderlinge relatie goed blijft. Zo voorkomen we een strijdrelatie met kinderen aan te gaan.
Ondersteunings- en begeleidingsmethodieken
Hierbij wordt goed gekeken wat de cliënt nog kan, waar hij moeite mee heeft of krijgt en wat hij niet meer kan. Belevingsgerichte ouderenzorg richt zich onder andere op zoekend reageren, positieve contactmomenten en de belevingswerelden van de cliënt en professional.
Nadeel: Het neemt soms, zeker in het begin, teveel tijd in beslag om het methodisch op te zetten (papierwerk), of je routine te vinden in b.v. huisschoonmaken. Gebruik je geen methode moet je steeds opnieuw het wiel uitvinden en zit er geen structuur in de het werken en ben je dus steeds langer bezig dan noodzakelijk.
Systematisch, volledig en op professionele manier manier uitvoeren van onderzoeken. Techniek is gericht op het verkrijgen van de volledige en juiste informatie. Omgevingsfactoren worden op juiste manier meegenomen in het onderzoek.
Als je voor observaties hebt gekozen als onderzoeksmethode, kijk en luister je naar wat mensen doen en zeggen (menselijk gedrag) in een bepaalde situatie. Alles wat je waarneemt, leg je vast in een verslag. Je kunt op verschillende manieren observeren: Participerende of niet-participerende observatie.
Het doel van het werken met begeleidings- plannen is om de zorg en ondersteuning zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen en behoeften van de cliënt. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat mensen met een ernstige psychische aandoening zoveel mogelijk de regie voeren over hun eigen leven.
Je doet het volgens een weldoordacht, vaststaand stappenplan. In dit stappenplan ga jij werken naar een vooraf gesteld doel. Dit doel bereik je door verschillende stappen en fasen van te voren te beschrijven en vervolgens uit te voeren. Ook evalueren staat centraal in methodisch handelen.
Methodisch werken betekent ook dat je tijdens het hulpverlenen gebruikmaakt van diverse methodieken waarvan we uit praktijkervaring en/of onderzoek weten dat ze effectief zijn bij bepaalde cliëntgroepen. 'Systematisch' betekent: ordelijk en samenhangend volgens een systeem. Dit doe je op verschillende manieren.
Interventies zijn de werkwijzen die je als professional inzet om cliënten te helpen hun doelen te bereiken op het gebied van functioneren, participatie en welzijn. De interventiedatabank bevat beschrijvingen van interventies.