Bedsteden waren zo kort dat je er niet languit in kon liggen. Dat was niet alleen vanwege het feit dat de mensen vroeger kleiner waren. Ook gaven mensen er de voorkeur aan om (half) zittend te slapen. Men dacht toen dat die slaaphouding gezonder was.
Lang werd gedacht dat het gevaarlijk kon zijn om plat te liggen. Je bloed zou dan naar je hersenen stromen en dit kon je weleens fataal worden. Daarom sliepen de mensen in een bedstee half rechtop.
De mensen sliepen gewoon op de grond, onder dierenhuiden. De oude Egyptenaren sliepen niet met een hoofdkussen zoals wij, maar met een hoofdsteun. Ze sliepen daarbij op hun zij. De nomaden in het oude Perzische rijk, maakten waterzakken van dierenhuiden.
#2: Zittend slapen
Dit deden ze vooral omdat ze dachten dat als je liggend zou slapen al het bloed naar je hoofd zou lopen en je dit niet zou overleven. Bovendien waren de mensen toendertijd veel kleiner dan de gemiddelde Nederlander van vandaag de dag.
Je kunt wel even zittend slapen, het gaat best goed voor een paar uur, maar voor de lange termijn is het niet optimaal. Je moet namelijk rusten, en zittend rust er veel kracht op je kont. Zittend knikkebollen is niet natuurlijk, omdat je nekwervels dan een verkeerde houding aannemen.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Goed voor je spijsvertering
Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt.
Nederlanders slapen het langst van allemaal, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Gegevens van mensen uit meer dan honderd landen leverden een schat aan informatie op over de slaapgewoonten van jong en oud overal ter wereld. Gemiddeld liggen de Nederlanders 8 uur en 12 minuten op één oor.
De mensen gingen over het algemeen vrij kort na zonsondergang slapen, maar ze deden dat in twee perioden. Na vier uur slaap stonden ze op en deden ze huishoudelijke activiteiten of hielden zich bezig met praten, roken en bidden.
Bedsteden waren zo kort dat je er niet languit in kon liggen. Dat was niet alleen vanwege het feit dat de mensen vroeger kleiner waren. Ook gaven mensen er de voorkeur aan om (half) zittend te slapen.
Nog ver voor de Grieken en Romeinen was er de oertijd. Vaak zie je op de televisie oermensen met gele luipaardhuiden lopen en hebben ze een knuppel vast. Ook wordt vaak gezegd dat ze in grotten leefden en vaak zien ze er een beetje dom uit.
Miljoenen jaren geleden leefden er dinosaurussen op aarde. Er waren toen nog geen mensen. Daarna leefden er vanaf de ijstijd dieren als de mammoet, de sabeltandtijger en de wolharige neushoorn. Je noemt dit prehistorische dieren, want prehistorie betekent ook: geschiedenis van héél lang geleden.
Vroeger sliepen mensen in twee blokken
Conclusie: onze voorouders sliepen waarschijnlijk niet aan één stuk door, maar in twee blokken. Ze stonden midden in de nacht even op. Ekirch vond in talloze teksten aanwijzingen voor een collectief moment van ontwaken, één of twee uur na middernacht.
De ideale temperatuur om in te slapen is zo'n 18 graden Celcius. Maar alleen je slaapkamer afkoelen is niet genoeg. Door naakt te slapen houd je ook de temperatuur van het lichaam laag, waardoor je slaapkwaliteit verbetert. En er is nog een reden dat je beter slaapt zonder kleren aan.
Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
Wakker worden!
Mensen hadden geen lampen in huis, dus je ging naar bed als het donker werd. 's Ochtends werd je vanzelf wakker van het licht, een kraaiende haan of de kerkklokken. Vanaf de negentiende eeuw veranderde alles. Als gevolg van de industrialisatie gingen mensen werken in grote fabrieken.
Dit slaap-waak ritme wordt dan ook wel het dag- nacht ritme of Circadiane ritme genoemd. Het wakker worden zonder wekker op basis van de biologische klok is te trainen door goed te luisteren naar je lichaam (wanneer je moe bent), te gaan slapen wanneer het donker wordt en op te staan wanneer het licht wordt.
Zittend slapen, hoofd recht
De mensen waren toen niet abnormaal klein, maar ze sliepen gewoon zittend of schuin, uit angst om te sterven. Alleen wie dood is, ligt volledig neer. Ook dachten ze dat je liggend ziek zou worden omdat al het bloed naar je hoofd loopt.
Welk dier is altijd moe? Luiaard (20 uur) Van de 24 uur in een dag, kan een luiaard er wel 20 van slapen! Dat doet de luiaard hangend in een boom.
Het meest luie dier ter wereld is de koala. Ze slapen ongeveer 20 uur per dag! Dat klinkt als een ontspannen leven! Een driekleurige (of calico) kat is bijna altijd een vrouwtje.
Regelmatig een halfuur wandelen is supergoed voor je gezondheid. Het heeft positieve effecten op onder andere je hart, hersenen, longen én darmen.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Verbeterde slaapkwaliteit: de algehele slaapkwaliteit en zelfs inslapen kan verbeteren door een correcte slaaphouding en minder pijnprikkels vanuit de wervelkolom of knieën. Betere bloedcirculatie: de bloedcirculatie in de benen kan verbeteren door minder afknelling met het gebruik van een kniekussen om te slapen.