Alleen titels van de oude gevestigde adel kunnen worden bijgeschreven in het paspoort en rijbewijs. Aangeschafte titels, de zgn, certificaattitels kunnen nimmer worden bijgeschreven. De houder van deze titels is wel gerechtigd deze te voeren op vititekaartje en briefpapier.
Je bent van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij, omdat titel en predikaat met de achternaam verbonden zijn en adeldom alleen in de mannelijke lijn kan worden doorgegeven.
Verheffing in de Nederlandse adel was een gunst aan personen vanwege hun persoonlijke verdiensten voor de staat of omdat zij stamden uit een familie die generaties lang een vooraanstaande positie in de samenleving had ingenomen. Dat waren vaak afstammelingen van regenten van de stemhebbende steden in de Republiek.
Van lagere adel naar hogere adel zijn dit: jonkheer/jonkvrouw, ridder (geen vrouwelijk equivalent), baron/barones, burggraaf/burggravin, graaf/gravin, markies/markiezin, hertog/hertogin, prins/prinses.
In Nederland komen drie adellijke titels voor: graaf/gravin, baron/barones en ridder. De meeste mensen van adel in Nederland hebben echter geen titel, maar gebruiken alleen het predicaat jonkheer of jonkvrouw.
Adellijk ziet op de geboorte, edel tegenwoordig vooral op de goede hoedanigheden van 's menschen inborst. Hij is niet alleen van adellijken bloede, maar ook een edel man. Een enkele maal heeft edel nog de beteekenis van adellijk, b.v. in de uitdrukkingen van edele geboorte, van edelen bloede.
Personen met een adeltitel mochten na 1848 hun titel wel houden, zij werden burgers met een adellijke titel. Het voeren van een adellijke titel of een predicaat is nog wel wettelijk beschermd. In Nederland kunnen mensen niet meer een adeltitel verkrijgen.
Baron Harry en baron Gerrit van Coeverden, behoren tot de oudste adellijke familie van Nederland. Sinds 1991 voeren zij weer de titel baron. De oudste adellijke familie van Nederland woont ten oosten van de IJssel.
Leden van de Nederlandse adel voeren een adellijke titel of adellijk predicaat. als aan hem of haar bij koninklijk besluit adeldom is verleend; als iemands vader van adel is.
Vanwege de vrije naamskeuze is het kopen en dragen van een adellijke titel legaal.
Erfelijkheid: Adeldom wordt verworven door geboorte. Men ontleent zijn adeldom meestal aan de vader. Nieuwe families en personen worden alleen bij uitzondering in de adelstand opgenomen.
“Reken maar op 2.000 à 3.000 euro kosten voor je eigen familiewapen” Prinses worden zoals Delphine mag je wel vergeten, maar markiezin, gravin of barones: dat heeft wel iets.
Om erachter te komen of je verbonden bent met de Geni wereldstamboom, log je in op je Geni-account en ga je naar de wereldstamboom pagina. Vink het vakje Statistieken aan de rechterkant aan.
Vroeger werd de adel tenminste nog vrijgesteld van elke denkbare belasting, maar dat voorrecht is uit de grondwet geschrapt. Nee, er moet juist meer worden betaald, namelijk 751,20 euro registratierechten plus de kosten voor het ontwerp van een wapenschild, algauw 2500 euro.
De oude titels markies, hertog of prins worden niet meer uitgereikt. De nieuwe edellieden zijn zorgvuldig gescreend.
Adel in het nu
Tegenwoordig dragen adellijke titels niet meer de macht die zij in het verleden hadden. Volgens Scheidius is het van adel zijn in de 21ste eeuw vooral een symbolische titel. "Lauta van Aysma mag de titel jonkheer gebruiken op officiële documenten en zijn familiewapen is beschermd."
Je afkomst was met name in de Middeleeuwen, maar ook zeker nog in de eeuwen daarna belangrijk. Je had adel in vele soorten en maten: bovenaan stonden koningen, daaronder hertogen, graven, baronnen en jonkheren.
De titel baron komt in Nederland en België op twee manieren voor: "op allen" en "met het recht op eerstgeboorte". In het eerste geval heeft ieder lid van de betreffende adellijke familie (dat wil zeggen iedere afstammeling, mannelijk of vrouwelijk, in mannelijke lijn) recht op de titel baron of barones.
Meestal werden de gouwgraven benoemd uit leden van rijke families of families met militaire ervaring om er zeker van te zijn dat de mensen tot verdediging en bestuur in staat waren en degelijk konden werden opgeleid.
De ongehuwde dochter van een (burg)graaf, baron, ridder of jonkheer werd aangesproken met freule.
Sterft bijvoorbeeld een hertog, dan wordt zijn zoon de nieuwe hertog of de dochter de nieuwe hertogin. Daarom horen de kinderen van de edelen ook in de adel. De kinderen die dan geen adellijke titel geërfd hebben kunnen meestal met een andere edele trouwen om toch in de adel te blijven.
Volgens de basisregistratie personen wonen er nu (gegevens april 2018) 6.027 personen met een adellijke titel of predicaat in Nederland. Er zijn 1.604 baronnen en baronessen, 88 graven en gravinnen, 72 ridders en 8 prinsen en prinsessen.
Sinds de afscheiding van België in 1830 komt er slechts één markies voor onder de adellijke families in Nederland: de Earl of Clancarty uit het Engelse geslacht Le Poer Trench, die de Nederlandse adellijke titel 'Markies van Heusden' voert. De koning(in) van Nederland is markies of markiezin van Veere en Vlissingen.