Een hoge inname van vitamine B6 zou daarom zeker voor minder angstgevoelens kunnen zorgen. Het helpt het lichaam om remmende neuronen aan te maken, die voor rust in het hoofd zorgen. Vooralsnog is een inname van 100 mg per dag het meest effectief; aanmerkelijk meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Meer stress betekent een hoger magnesiumverbruik en dat leidt weer tot een grotere gevoeligheid voor stress. Je kunt deze vicieuze cirkel doorbreken door meer magnesiumrijke voeding te eten. Denk hierbij onder meer aan groene bladgroenten, avocado's, bananen, broccoli, peulvruchten en chocolade.
Er zijn bepaalde kruiden die helpen om je rustiger te laten voelen. Een aantal hiervan zijn: lavendel, kamille, kava en citroenmelisse. Je kunt deze kruidengeneesmiddelen in vele vormen vinden, zoals etherische oliën, pillen of thee.
Zoek je aanvullend nog extra ondersteuning voor je lichaam dan kun je kiezen voor supplementen zoals magnesium, vitamine C en B vitaminen zoals B1, B3, B5, B6, B12 en folaat. Deze voedingsstoffen dragen allemaal bij aan een goede geestelijke balans, heldere geest en goede gemoedstoestand.
Magnesiumbisglycinaat bevordert slaap en ontspanning. Ideaal om in te zetten bij angst en stress en slaapproblemen door spanning. Slik de supplementen voordat je gaat slapen. Magnesiumcitraat kan goed zijn om in te zetten bij vermoeidheid.
De enige manier om genoeg vitamine B6 binnen te krijgen zodat het gevoelens van angst en depressie vermindert, is om supplementen te slikken, zo schrijven de onderzoekers. De onderzoekers baseren zich op experimenten met jongvolwassenen.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt. 39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Hierdoor weten we dat het herstel van een angststoornis langer duurt dan van een depressie.
Lukt het niet om zelf je angststoornis onder controle te krijgen? Erover praten met familie en vrienden helpt om stress te verminderen en zorgt voor afleiding. Ook kun je proberen van je angststoornis af te komen met hulp van een psycholoog. Vaak krijg je dan cognitieve gedragstherapie.
Probeer om 'in'uw hand te ademen. Dit wil zeggen, begin uw ademhaling vanuit de buik, laat uw buik opblazen als een ballon op de inademing en rustig leeglopen op de uitademing. Concentreer u enkel op het heen en neer bewegen van uw buik (en uw hand) op het ritme van uw ademhaling.
Stress, cafeïne, drugs en alcohol maken je angsten vaak erger. Daarom is het meestal beter om veel minder koffie en alcohol te drinken en geen drugs te gebruiken. Ook helpt het als je minimaal 30 minuten per dag beweegt.
Kamille: Kamille is een rustgevende infusie die kalmerend werkt in geval van stress en spanningshoofdpijn. Linde: Lindethee helpt om zowel angst, rusteloosheid, zenuwachtigheid en spanningen te verminderen. Passiebloem: Een infusie van pure passiebloem werkt kalmerend zonder suf te maken.
Vooral in de beginfase, als de klachten nog niet heel sterk aanwezig zijn, een kruidige thee als Sint-Janskruid heel goed helpen bij het bestrijden van angst, paniek en zelfs nachtmerries.
Veelal gaat een angststoornis niet vanzelf over. Wacht daarom niet met zoeken naar hulp. Het is belangrijk om te erkennen dat u een probleem heeft en daaraan wilt werken.
Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.
Gevaar leidt tot gezonde angst Gezonde angst komt maar af en toe kortstondig voor, en wordt na het verdwijnen van het gevaar steeds hersteld door het parasympathische zenuwstelsel, dat de onderliggende stressreactie (hartkloppingen, zweten, hoge bloeddruk, ...) weer tot rust brengt.
Stress is een trigger die angst of paniek verergert of veroorzaakt. Dit duurt vaak tijdelijk, maar van belang is wel dat stress zo veel mogelijk wordt vermeden en dat u goed leert omgaan met stressvolle situaties.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
Je hebt last van steeds terugkerende, niet gewilde en storende gedachten die zich opdringen en lang aanhouden. Deze gedachten veroorzaken veel angst en spanning. Je weet vaak dat de gedachten niet reëel zijn, maar je kunt ze niet van je afzetten.
Slechts 41% van de mensen met een angststoornis knapte over een periode van 6 jaar 'echt' helemaal op. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC, locatie VUmc en het Trimbos-instituut. Het ziekteverloop van een angststoornis ziet er minder gunstig uit dan men tot nu toe dacht.
Gezonde voeding
Vermijd geraffineerde suikers, vette snacks zoals chips en voorverpakte voeding. Wanneer je last hebt van angstklachten kan koffie mogelijk bepaalde sensaties triggeren (zoals een gejaagd gevoel, hartkloppingen of trillen) die de angst kunnen doen laten toenemen.
Magnesium
Magnesium is een absolute aanrader in stressvolle periodes. Zodra je lijf stress ervaart, plas je namelijk 4 keer meer magnesium uit dan normaal. Met dagelijks 400 mg magnesium citraat zit je goed.
Een magnesium tekort kan ten grondslag liggen aan stress, depressie en andere aandoeningen van de stemming en gevoelens. Bovendien verbruikt het lichaam meer magnesium in geval van stress. Het kan daarom lonen om met een magnesiumsupplement, specifiek magnesium tauraat, je stress of depressie te lijf te gaan.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.