De Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen adviseert om kinderen tot 2 jaar helemaal geen televisie te laten kijken. In Nederland onderschrijven de meeste specialisten dat je baby beter niet naar tv kan kijken, maar vinden zij een geheel verbod overdreven.
Het advies van specialisten
Beeldschermen van tv, computer, tablet of smartphone kunnen al veel aandacht trekken van een baby of dreumes. Als je niet oplet, is je kind daar lange tijd zoet mee. Een groep Nederlandse artsen adviseert om baby's helemaal weg te houden van beeldschermen.
Dat luidt: laat kinderen jonger dan twee jaar zo min mogelijk televisie kijken, want het is waarschijnlijk niet goed voor en mogelijk zelfs slecht voor de ontwikkeling. Lang dachten onderzoekers dat baby's en peuters toch wel een beetje baat hadden bij televisie kijken.
Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 2 tot 4 jaar is: 5 à 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag. Zorg dat je kind maximaal 15 minuten achter elkaar met een scherm bezig is.
Volgens de nieuwste richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het beter je baby tot 1 jaar helemaal niet naar een scherm te laten kijken. Van 1 tot 5 jaar is maximaal een uur het advies. Toch blijkt dat kinderen tot 6 jaar gemiddeld 1 uur en 3 kwartier per dag naar een scherm kijken.
Schermtijd en ontwikkeling van je kind
Baby's, peuters en kleuters ontwikkelen trager als ze veel voor een scherm zitten. Daardoor is er minder tijd om te praten met de ouders en ontwikkelt een kind zich minder snel. Dit geldt zowel voor ontwikkeling van taal, emoties als relaties met anderen.
De doelgroep 50-64 jaar is de groep die in Nederland het meeste televisie kijkt. Deze mensen kijken maar liefst 4 uur en 8 minuten per dag tv, wat echter wel 32 minuten minder is dan in de eerste helft van 2021. De tv-schermtijd onder 20-34 jarigen daalde het hardst.
Slechtere hersenontwikkeling en leren. Kinderen die overbelicht zijn op schermen kunnen last hebben van taalachterstand. In combinatie met de opsluiting van het kind, dat weinig sociale uitwisseling heeft, neemt het risico toe. Concentratieverlies is ook een merkbaar effect en zonder concentratie moeilijk te leren!
Het slapen, spelen en in contact zijn met anderen is belangrijk voor de ontwikkeling van een peuter. Probeer schermtijd in deze leeftijd daarom nog steeds zoveel mogelijk te beperken. Denk aan maximaal 60 minuten per dag.
Maand 1 en 2
Een baby van 1 à 2 maanden kan soms al beide ogen richten op voorwerpen in de buurt. De ogen werken nog niet heel goed samen waardoor ze soms scheel kunnen kijken. Na een paar weken kan de baby naast zwart en wit ook de eerste kleuren rood, oranje, geel en groen beter zien.
Onderzoekers stellen daarnaast dat jonge kinderen die meer tijd achter een beeldscherm doorbrengen, minder communicatieve en cognitieve vaardigheden ontwikkelen, omdat deze schermtijd ten koste gaat van leerzame ervaringen die de ontwikkeling stimuleren.
Ouders hebben tegenwoordig nood aan advies en dit advies is daarmee duidelijk voor hen: geen schermpjes onder 18 maanden. Klaï ziet geen problemen met mediagebruik onder 18 maanden. "Zolang het gebruik in verhouding is tot de leeftijd en mogelijkheden van het kind.
Niet kunnen slapen door beeldscherm
Wanneer je 's avonds naar een beeldscherm kijkt (televisie, tablet, computer of mobiel) maakt je lichaam dus geen melatonine aan. Je lichaam begint dan pas met de melatonineproductie als je rustig in bed ligt. Hierdoor kan het lang duren voordat je je moe voelt en in slaap valt.
Overdadig tv-kijken zou volgens ander onderzoek ook de kans verhogen op onder meer obesitas, slaapproblemen, gedragsstoornissen en cognitieve problemen. Zeker bij kinderen en jongeren is oplettendheid geboden. Dat te veel televisiekijken dergelijke gevolgen kan hebben, komt niet puur door het staren naar het scherm.
Ontheffing Nederlandse Arbeidsinspectie
Kinderen onder de 13 jaar mogen nog niet werken. Daarom hebben zij toestemming van de Nederlandse Arbeidsinspectie nodig als zij meedoen aan een uitvoering. Deze toestemming komt in de vorm van een ontheffing op het verbod op kinderarbeid.
Volgens een richtlijn van de WHO zouden kinderen tot 2 jaar eigenlijk helemaal geen media moeten gebruiken. Bij jongeren tot 5 jaar moet dat beperkt worden tot een uur per dag.
Verder lijkt overmatig beeldschermgebruik negatief samen te hangen met zelfbeeld, prosociaal gedrag, schoolprestaties, en psychosociaal welbevinden. Het lijkt positief samen te hangen met depressie en agressie. Een ander belangrijk gevolg van overmatig schermtijd, zijn problemen met het gezichtsvermogen.
De Nederlander keek in 2021 gemiddeld 154 minuten per dag naar televisiezenders (2 uur en 34 minuten); dit is 6 minuten minder dan in 2020. Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2021 naar 17,2%, wat overeenkomt met 27 minuten per dag.
Houd eens een weekje bij hoeveel tijd je kind nu precies besteedt aan televisie kijken. Een goede richtlijn voor kinderen tot 12 jaar kan zijn: 1,5 uur per dag en in het weekend wat meer. Daar tegenover staat dan weer 1,5 uur lichaamsbeweging, of actief spel per dag, zoals fietsen of voetballen.
Ongeveer een miljoen huishoudens in Nederland hebben geen televisie-abonnement. Het aantal televisie-abonnementen is sinds 2014 langzaam maar gestaag blijven dalen, en is eind 2021 gezakt tot 7,3 miljoen. Dat staat in de nieuwste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Lekker liggen, wiegen, rondgedragen worden, knuffelen en aaien vindt jouw baby heerlijk! Ook vindt hij geluiden interessant en zal reageren of rustig worden op jouw stem als je zachtjes praat of liedjes en rijmpjes zingt.
De zeven tijdelijk gratis kids zenders zijn: Nicktoons (kanaal 303), Nick Music (kanaal 304), Pebble TV (kanaal 305), Nick Jr. (kanaal 306), Boomerang (kanaal 308), Baby TV (kanaal 310) én RTL Telekids (kanaal 312).
Rond de vier maanden grijpen baby's naar dingen. Geef veilige voorwerpen die hij/zij kan aanraken en ontdekken en die veilig in de mond kunnen worden gestoken. De eigen handjes zijn ook interessant en je baby gaat zijn vuistjes openen en sluiten. Je kind kijkt en probeert.