Nou, dat hangt van verschillende factoren af. Zo duurt het bij mannen gemiddeld 97 dagen voordat ze hun liefde durven uitdrukken en het L-woord uitspreken. Vrouwen doen hier gemiddeld net iets langer over, namelijk 149 dagen, zo blijkt uit een studie in de Journal of Personality and Social Psychology.
Je wil constant de ander aanraken, kussen, omhelzen.... Je hebt heel veel energie. Je hebt het gevoel dat je alles aankunt. Je twijfelt constant: je bent zeer ongerust als de ander niet reageert, maar ook heel gelukkig als de ander wel antwoordt.
Verliefden kunnen immers vaak alleen maar aan hun partner denken. Maar Amerikaans onderzoek bewees in 2009 dat de hersenen zelfs na een relatie van twintig jaar nog alle kenmerken van verliefdheid kunnen hebben. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
De grens tussen verliefdheid en houden van ligt (met een beetje spreiding) dus rond de acht maanden tot een jaar.
Hoe vaker je elkaar ziet, hoe korter die echte verliefdheidsfase duurt. Op een gegeven moment went namelijk het spannende en fijne gevoel en zal de verliefdheid minder worden. In het merendeel van de relaties is de verliefdheid na 1,5 jaar wel over, zo blijkt uit onderzoek.
Jullie leren elkaar steeds beter kennen en raken steeds meer op elkaar ingesteld. Het enige wat jullie nu nog willen is bij elkaar zijn. Deze verliefdheidsfase duurt gemiddeld zes tot twaalf maanden.
Zoek afleiding
Lijm je gebroken hart door leuke dingen te doen met vrienden. Of trakteer jezelf op een goed boek. Praat erover en als het moet zelfs met een professional. Opgekropte gevoelens hebben niet alleen invloed op hoe je je voelt, maar ook op je lichaam.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
De honeymoon fase begint ongeveer 8 maanden na een maagverkleining en duurt gemiddeld 16 maanden. Het volgt op een periode van herstel, het aanleren van nieuwe (eet)gewoontes en het verliezen van de eerste kilo's.
Van de deelnemers gaf 61,5 procent aan dat de man degene was die het eerste zijn gevoelens opbiechtte. Dat niet alleen, mannen dachten er gemiddeld zes weken eerder aan om 'ik hou van je' te zeggen dan vrouwen.
Nou, dat hangt van verschillende factoren af. Zo duurt het bij mannen gemiddeld 97 dagen voordat ze hun liefde durven uitdrukken en het L-woord uitspreken. Vrouwen doen hier gemiddeld net iets langer over, namelijk 149 dagen, zo blijkt uit een studie in de Journal of Personality and Social Psychology.
Zo wijst onderzoek uit dat in het merendeel van de relaties de periode van verliefdheid tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt. Jouw tijdsindicatie lijkt daar mooi op aan te sluiten. Na die periode zijn de gevoelens van verliefdheid veel minder intens.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Uit onderzoek blijkt dat we slechts 3 keer verliefd worden in ons leven! Het onderzoek vond plaats in Engeland waar 3000 Britse mannen en vrouwen ondervraagd werden. De ondervraagden hadden gemiddeld vijf relaties achter de rug, maar ze bekenden slechts drie keer echt verliefd te zijn geweest.
Ongeveer een derde van de mannen en de vrouwen had al binnen de maand na hun eerste afspraakje seks, 28 procent wachtte hier minstens zes maanden mee. Daaruit blijkt dat vooral de vrouwen die gewacht hadden om de eerste keer te vrijen met hun nieuwe partner gelukkiger waren.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
In de hersenen wordt in deze periode het stofje oxytocine aangemaakt. Oxytocine is erg belangrijk in de overgang van passie naar toewijding en intimiteit. Uiteindelijk gaat de verliefdheid over. Na een gemiddelde van drie maanden vallen we van onze roze wolk.
Maar net als je denkt dat dat het zou zijn, heb je het mis: in een studie uit 2018 hadden mannen gemiddeld 26 seksuele partners voordat ze 'gingen settelen'; voor vrouwen was de het gemiddelde 19.
Meeste ontmoetingen in vrije tijd
Nog steeds hebben de meeste stellen die gaan samenwonen elkaar ontmoet bij het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, maar de rol hiervan loopt duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging (sport of hobby) of via de kerk.
Ten opzichte van het aantal echtparen betekende dit een stijging van ruim 2 per duizend tot bijna 10 per duizend. Sinds midden jaren negentig schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per duizend. In 2021 strandden 7,8 van de duizend huwelijken.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Waarom word ik verliefd op iemand anders? Je kan in een relatie verliefd worden op iemand anders dan je liefdespartner. Soms heeft het te maken met die andere persoon of personen zelf. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je iets mist in je relatie of de relaties die je hebt.
Door te fantaseren over de oneindige hoeveelheid mogelijkheden, kan een onbeantwoorde liefde lang duren. Soms wel zes tot twaalf jaar, zegt psychotherapeute Sybille Labrijn, auteur van Nu alleen de liefde nog. 'In onze samenleving wordt de onbereikbare liefde stevig gepromoot.