In de meeste gevallen wordt er ook een eigen inbreng gevraagd van ongeveer 20 % en de bijkomende kosten moeten zelf gefinancierd worden. Deze eigen middelen kunnen dan gebruikt worden om het voorschot te betalen. Een voorschot kan niet mee gefinancierd worden in het woonkrediet zelf.”
Eigen inbreng
Het volledige bedrag voor de aankoop van een woning en de bijhorende kosten lenen bij de bank, dat is de dag van vandaag quasi niet meer mogelijk. Banken eisen bijna altijd een eigen inbreng. Gemiddeld kan je slechts 90% van het totale bedrag lenen.
Een voorschot bewijst dat de koper de verkoop van je huis of het appartement ernstig neemt. Mocht er alsnog iets fout lopen en je moet als verkoper een gerechtelijke procedure opstarten tegen de koper, dan kan het voorschot eventueel als schadevergoeding dienen.
Als algemene regel geldt dat de bank nog slechts 90% van de aankoop financiert en dat de kopers 10% zelf moeten financieren (dat is de zogenaamde eigen inbreng). Een voorbeeld: koopt u als starter een eigen woning van 250.000 euro, dan kan u in principe maximaal 90% of 225.000 euro lenen.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Een voorschot ziet altijd op een deelbetaling van het aankoopbedrag. Het voorschotbedrag kan tussen de 1% en 99% van het aankoopbedrag liggen, maar mag bij een consumenten(ver)koop maximaal 50% bedragen. De uitzondering hierop is dat de consument instemt met betaling vooraf. Dit is bij de meeste webwinkels het geval.
"Op de omvang van een voorschot geldt geen wettelijke limiet. Maar excessieve bedragen van 50 % en meer zijn af te raden."
Kan ik nog lenen zonder eigen inbreng in 2022? Ja, je kan heel uitzonderlijk nog lenen zonder eigen inbreng. Met 100% bedoelen we standaard een hypothecaire lening voor de volledige aankoopprijs van je woning (zonder notariskosten en registratiebelasting).
Eigen inbreng
En omdat er meer kosten bij een verkoop komen kijken dan puur de aanschafprijs, voorzie je best minstens 20% aan eigen middelen. Als je dus een woning van 200.000 euro wilt kopen, zit je goed met minimum 40.000 euro aan eigen inbreng.
Eigen inbreng is belangrijk voor het verkrijgen van externe financiering. De inbreng van eigen middelen zegt namelijk iets over de risico's die men als ondernemer bereid is te nemen en over het vertrouwen in het slagen van de onderneming.
Een voorschot is feitelijk een lening met een korte looptijd waarover de werknemer geen rente hoeft te betalen.
Er bestaat geen wettelijke verplichting om een voorschot te betalen. In de praktijk wordt echter meestal een voorschot van 10% van het aankoopbedrag gevraagd als voorschot. Als koper zal je dan toch een voorschot moeten ophoesten.
Een aankoop zonder voorschot is toegestaan maar zal in de meeste gevallen zal niet aanvaard worden door de eigenaar. Het voorschot wordt door de notaris geconsigneerd en deze geeft het pas vrij bij de notariële akte of in onderling overleg tussen koper en verkoper en na grondig onderzoek door de notaris.
Eigen middelen = vrij beschikbaar eigen geld of vermogen. Eigen middelen zijn gelden waar je zelf, vrij over kan beschikken zoals: Spaargeld. Beleggingen.
Eigen geld is het geld dat je zelf tot je beschikking hebt om te investeren in je nieuwe woning. Onder eigen geld of eigen middelen kan worden verstaan: spaargeld of de overwaarde afkomstig uit de verkoop van je vorige woning.
Je eigen inbreng
Hoe meer, hoe liever natuurlijk, maar het is gangbaar om minstens 20% van de aankoopprijs van de woning al op voorhand te sparen. Dat bedrag gaat niet volledig naar de bank, maar dekt ook andere bijkomende kosten.
Voor een hypotheek van €500.000 is een minimaal brutojaarinkomen van €105.000 nodig. Let wel, het benodigde inkomen voor de hypotheekaanvraag kan afwijken en is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, actuele rente en voorwaarden.
Het is mogelijk om op basis van 1 inkomen samen een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten. Het maakt namelijk niet uit wie wat inlegt, als het bedrag maar genoeg is om de gewenste hypotheek te financieren.
Koen de Clercq van Build and Thrive schat in dat je in Nederland minimaal 1400 euro per persoon per maand te besteden moet hebben om enigszins comfortabel je uitgaven van te kunnen betalen. Met samenwonen (als koppel) zou ik zeggen +1000 euro en per thuiswonend kind minimaal +500 euro.
Banken vragen altijd een eigen inbreng. Je kan niet meer dan 100% van de aankoopsom lenen. Je moet dus de kosten die bovenop de aankoopprijs komen, zoals de registratierechten en notariskosten, zelf kunnen inbrengen. Er worden regels opgelegd aan de banken voor woonleningen.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
De Nationale Bank hanteert als norm een eigen inbreng van 10% van de aankoopprijs (maar voor de aankoop van uw eerste woning wordt dat soms iets versoepeld).
Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent. Vindt u het gevraagde voorschot te groot, dan kunt u aan de leverancier vragen om akkoord te gaan met een lager bedrag.
Mag je een voorschotfactuur weigeren? Dat kan, zegt consumentenorganisatie Test Aankoop. “Je bent niet verplicht zo'n voorschotfactuur te aanvaarden. Bij energieleverancier Mega kan je bijvoorbeeld in dezelfde mail al aangeven dat je weigert te betalen.
Het voorschotbedrag is het bedrag dat je iedere maand aan je energieleverancier betaalt. Ongeacht hoeveel stroom en gas je per maand verbruikt, wordt het voorschotbedrag van je rekening afgeschreven. Leveranciers schatten het voorschotbedrag aan de hand van het historisch verbruik van de woning.