De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden (gemiddeld tussen 300-500 ml).
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen.
In een blaas kan gemiddeld 400 ml. Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer. "Kom jij erachter dat je steeds maar 50-100 ml plast, dan kun je overwegen je blaas te trainen of - als dat niet helpt - onderzoek te laten doen", zegt van Rey.
In de blaas kan ongeveer 1,5 liter urine; de blaas zal oprekken naarmate er meer urine in komt. Als uw blaas een inhoud heeft van 0,2 liter urine krijgt u een seintje en voelt u lichte aandrang om te plassen. Dit seintje wordt via de gevoelszenuwen in de blaaswand naar de hersenen gestuurd.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Elke dag produceren de nieren 180 liter voorurine, waar maar 1,5 liter urine van overblijft. Dit komt vooral omdat 99 procent van het water in de voorurine geresorbeerd wordt. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.
Al het vocht dat er in gaat gaat er ook ooit uit. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit.
Daarom is het belangrijk om niet te lang met een volle blaas rond te lopen, zodat eventuele bacteriën uit het lichaam worden verwijderd. Vaak de plas ophouden kan bovendien leiden tot een nierbekkenontsteking, met in sommige gevallen zelfs bloedvergiftiging ten gevolg, en andere nierproblemen.
Blaasretentie niet goed leeg kunnen plassen: blaasretentie
Steeds mindere straal. De urine komt niet meteen als je wilt plassen. Het gevoel dat je blaas niet leeg is. Vaak moeten plassen.
In de nieren wordt urine geproduceerd. De hoeveelheid urine per 24 uur hangt af van de hoeveelheid vochtopname en is ongeveer anderhalf tot twee liter.
Veel plassen 's nachts komt vaak voor
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet.
Blaastraining helpt u om de tijd tussen twee toiletbezoeken te verlengen, de blaasinhoud te vergroten en het gevoel van aandrang te controleren wanneer uw blaas onnodig samentrekt. Ook kan blaastraining helpen bij mensen die juist de plas te lang ophouden waardoor ze grote hoeveelheden (>500ml) plassen.
Over het algemeen slapen mensen op jongere leeftijd de gehele nacht door of gaan ze 's nachts één keer plassen. Op oudere leeftijd is het normaal om 's nachts vaker te plassen.
Door een tekort aan vocht wordt je urine namelijk geconcentreerder met als gevolg dat je blaas eerder geïrriteerd raakt. Hierdoor krijg je eerder het gevoel dat je naar het toilet moet terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is. Meer drinken is dan ook de oplossing!
De nieren regelen ook de vochthuishouding in het lichaam. Is er te veel vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er meer urine wordt gemaakt en uitgeplast. Is er te weinig vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er minder urine wordt aangemaakt.
Laat de plas rustig in één keer vanzelf weglopen, pers niet mee. Door te persen spant u de bekkenbodemspier aan en kan er urine achterblijven. Wanneer er geen urine meer komt, kantelt u rustig het bekken een aantal keren voorover en achterover, zo kunnen ook de laatste restjes urine uitgeplast worden.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen. Dit kan het uitplassen bemoeilijken. Verder kan de druk in je blaas oplopen en dit kan weer een nierbeschadiging tot gevolg hebben.
Bij chronische urineretentie loopt de blaas langzaam vol, en heb je vaak moeite om de blaas leeg te plassen. Je plast dan vaak kleine hoeveelheden, maar de pijn is eerder beperkt. De blaas kan zo vol geraken dat ze overloopt. Dan verlies je urine zonder dat de blaas geledigd wordt (overloopincontinentie).
Als je blaas knapt, stroomt de urine de buikholte in. Dat is pijnlijk, maar niet heel gevaarlijk, want tegenwoordig kunnen artsen het vocht eruit pompen en de schade herstellen. Als de urine niet weggepompt wordt, kunnen er echter ernstige infecties ontstaan.
Een uitgerekte blaas kan volgens de uroloog zelfs nierschade tot gevolg hebben. Volgens Olaf Vrooman, uroloog in het Arnhemse Rijnstate-ziekenhuis, moet je je plas daarom eigenlijk nooit langer dan vier uur ophouden, vertelt hij aan Women's Health.
Gemiddeld gaan mensen zes tot acht keer per dag naar het toilet. "Dat is normaal, met ongeveer drie uur pauze tussen elke plas", vertelt John Heesakkers, uroloog van het Radboud UMC in Nijmegen en bestuurslid van Continentie Stichting Nederland. Met vier uur ertussen, wordt het lastiger.
Té veel water op korte tijd drinken kan voor watervergiftiging zorgen. Een gezonde volwassen persoon met een normale voedselinname kan tot 15 liter water per dag drinken. Bij iemand die op (strikt) dieet staat,is dat maximaal 5 liter water per dag.
Drink twee grote glazen water of één flesje water van 500 ml. Moet je binnen een uur niet naar het toilet? Dan heeft je lichaam het water 'vastgehouden' en was je (lichtelijk) uitgedroogd. Als je voldoende vocht in je lichaam hebt, zal je lichaam het overtollige water weer afvoeren via de urineweg.
Goed uitplassen is belangrijk, want als er restjes urine in de blaas achterblijft, vergroot dat de kans op blaasontsteking. Des te zorgelijker is dat vrouwen en masse boven de bril blijven hangen als ze ergens buiten de deur naar de wc moeten. Het schijnt dat negentig procent dat (wel eens) doet.