OM: 80% van de zedenzaken moet binnen 6 maanden na ontvangst van de politie op zitting zijn geweest: waarvan 60 dagen voor de eerste beoordeling en 4 maanden tot de eerste zitting. ZM: 80% van de zedenzaken krijgt binnen 3 maanden na zitting 1e aanleg een eindvonnis.
In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor.
Wat is de verjaring bij een zedenmisdrijf? Sinds 1 april 2013 kunnen misdrijven waarvoor je 12 jaar (cel-)straf of meer kan krijgen, zoals verkrachting, niet meer verjaren. Ook misdrijven die vóór 1 april 2013 zijn voorgevallen en nog niet verjaard waren, zijn nog strafbaar.
Melding doen en contact met de politie
Neem contact op met de politie op 0900-8844 om een melding te doen van wat er is gebeurd. Een melding doen is iets anders dan aangifte doen. De politie brengt je in contact met de afdeling zedenzaken. Dit noemen we ook wel de zedenpolitie.
Bij seksueel geweld moet u tegen uw wil seksuele handelingen uitvoeren, ondergaan of zien. Het maakt voor de vergoeding niet uit of u zich heeft verzet en of er dwang is gebruikt. De vergoeding is een vast bedrag van € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan het wettelijk verplicht eigen risico.
Enkele voorbeelden van zedenmisdrijven
seksueel misbruik: verkrachting, aanranding en ontucht. kindermisbruik. grooming (digitaal kinderlokken) kinderporno.
Voor misdrijven geldt een verjaringstermijn van 6, 12 of 20 jaar. Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete, hechtenis of gevangenisstraf staat van maximaal 3 jaar. Zoals stroperij en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel.
Een zedendelict is een misdrijf. Dit betekent dat het een ernstige strafbare gedraging is. Het gaat om een “misdrijf tegen de zeden”. Een misdrijf tegen de zeden is een gedraging in strijd met hetgeen dat anderen fatsoenlijk en goed vinden.
Als u aangifte doet bij de politie, dan stellen we samen met u de aangifte op. Wij stellen u vragen over het misdrijf en we vertellen wat uw rechten als slachtoffer zijn. Tijdens het aangifte doen of als klacht meldt, legt u een officiële verklaring af.
U kunt ook informatie over uw aangifte, het onderzoek en de eventuele strafzaak vragen bij het Slachtofferloket.
Na uw aangifte gaan we onderzoek doen. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl.
De zedenpolitie heeft als taak om zedenmisdrijven op te sporen en seksueel geweld te bestrijden. Daarnaast verleent de zedenpolitie zorg aan slachtoffers van zedendelicten. Zij verwijzen slachtoffer door naar hulpinstanties zoals het Centrum voor Seksueel Geweld.
Wanneer een verdachte in voorlopige hechtenis zit, moet een strafzaak in beginsel binnen 16 maanden is afgerond. Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden.
Op het politiebureau moet de politie je binnen 6 tot 9 uur verhoren. Als je verdacht wordt van een licht strafbaar feit (zoals baldadigheid) dan heeft de politie maximaal 6 uur de tijd om dat te onderzoeken en jou te verhoren (met jou te praten over het strafbare feit en over jou zelf).
verkrachting, aanranding van de eerbaarheid,...) Zedenfeiten zijn strafbare feiten die ingaan tegen de goede zeden of de openbare zedelijkheid, zoals verkrachting, aantasting van de eerbaarheid en exhibitionisme. Meestal zijn deze feiten seksueel getint.
Meer vormen van seksueel overschrijdend gedrag strafbaar
Je bent strafbaar als je weet of had moeten weten dat de ander niet wil; Seksuele intimidatie, zowel offline als online; Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen onder de 16 jaar (sexchatting).
De straffen voor aanranding, verkrachting en seksueel misbruik lopen uiteen van een taakstraf tot een langdurige gevangenisstraf. In zeer ernstige gevallen wordt een gevangenisstraf gecombineerd met TBS met dwangverpleging. In de wet is bepaald welke maximum gevangenisstraf er opgelegd kan worden.
Een vordering tot periodieke betaling, zoals rente, huur en pacht en voor alles wat bij het jaar of een kortere termijn moet worden betaald. De verjaringstermijn gaat in vanaf het moment dat de vordering opeisbaar is. Elke betalingstermijn afzonderlijk verjaart na verloop van 5 jaar.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Eerste onderscheid soorten misdrijven
Eerst dient nog opgemerkt te worden dat er twee smaken bestaan qua misdrijven: Lichte misdrijven (feit waarbij de verdachte niet meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt) Zware misdrijven (feit waarbij de verdachte meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt)
Welke straffen zijn er? De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
U bent verplicht de waarheid te vertellen en dus aan te geven als u een strafblad heeft. Ook kan een strafblad problemen opleveren met het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning. Of uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Verder wordt het onmogelijk om bepaalde beroepen uit te oefenen.
Bij een lage straf voor een overtreding krijgt u geen strafblad. Het gaat dan om een geldboete van de rechter of het OM van minder dan € 130. Kreeg u van de rechter een extra straf bovenop de geldboete? Dan kunt u wel een strafblad krijgen.