De Autoriteit Consument & Markt haalt bij telecombedrijven ongebruikte 06-nummers terug, zodat die na een 'afkoelingsperiode' opnieuw kunnen worden uitgegeven. Het recyclen van mobiele telefoonnummers kan volgens sommige experts een beveiligingsrisico zijn.
Als een telefoonnummer komt te vervallen of wordt afgesloten, gaat het nummer terug naar de originele provider. Dat gebeurt trouwens alleen als het telefoonnummer met nummerbehoud door meerdere providers is overgenomen, anders blijft het nummer bij de originele provider.
Inmiddels is ruim 90% van alle mobiele nummers beginnend met 061, 062, 063, 064, 065 en 068 vergeven. Nummers die beginnen met 066 zijn bestemd voor semafonie (denk aan de oude piepers) en 067 voor toegang tot internet. Blijven over de 060 en 069 reeksen.
Als een telefoonnummer vervalt - bijvoorbeeld einde van het contract - blokkeert de provider het nummer voor een bepaalde tijd. (Gewoonlijk 3 tot 6 maanden, al zijn soms andere termijnen.) In die periode kan niemand dit nummer krijgen. Soms laat de provider toe om zelf je nieuwe nummer te kiezen.
Op de site van Autoriteit Consument & Markt (ACM) kun je opzoeken hoelang je nummer bestaat en of je nummer geporteerd is.
Check online databases of een telefoonboek
Daarom zijn er websites als wieheeftgebeld.nl, waar mensen dit nummer op kunnen plaatsen. Door op elkaar te reageren, ontdek je dan wie er gebeld heeft. Grote kans dus dat het 06-nummer dat je zoekt hier al tussen staat.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
Nummerbehoud simkaart verwisselen
Als je naar een andere provider overstapt, krijg je voor je nieuwe mobiel-, sim only-abonnement of prepaid-abonnement een nieuwe simkaart. Als je je nummer wilt behouden, dien je dat aan te geven bij de aanvraag.
U vraagt nummerbehoud aan bij uw nieuwe aanbieder. Hij doet de aanvraag bij uw oude aanbieder. Uw oude aanbieder mag deze aanvraag niet weigeren. Verder hebt u recht op nummerbehoud tot 1 maand na de datum van beëindiging van de overeenkomst.
Zelf nummerbehoud regelen
Doe dit in ieder geval 10 werkdagen voordat je oude abonnement stopt. Dan moet het omzetten goed gaan. Aanbieders hebben namelijk maximaal 10 werkdagen de tijd om nummerbehoud te regelen. Je kunt ook pas op de laatste dag van je abonnement besluiten je nummer mee te nemen.
Sinds halverwege de jaren negentig zijn 06-nummers in Nederland steeds meer synoniem geworden met mobiele telefonie. Sinds 2014 mogen 06-nummers enkel nog gebruikt worden voor telefoons. Andere mobiele apparaten, die voorheen ook de 06-reeks gebruikten, moeten naar de 097-reeks.
Het recyclen van mobiele telefoonnummers kan volgens sommige experts een beveiligingsrisico zijn. Met het terughalen van ongebruikte 06-nummers wil de ACM voorkomen dat er een tekort aan mobiele nummers ontstaat. Telecomproviders die bij de ACM een 06-nummer aanvragen moeten die binnen een jaar uitgeven aan klanten.
Het is vodafone voicemail.
De komende jaren blijft de druk op 06-nummers hoog. Het aantal uitgegeven mobiele nummers in Nederland blijft stijgen, en ligt nu op ruim 54,5 miljoen uitgegeven nummers.
Blokkeer zo ie zo je Simkaart door te bellen naar 0800-0094 of My Vodafone. Daar kunnen ze je Sim-kaart blokkeren en je een nieuwe Sim-kaart opsturen waarmee je natuurlijk je nummer behoud. Verdere informatie krijg je van de klantenservice maar doe in ieder geval nog wel aangiften bij de politie.
Blijf dus gewoon je oude simkaart gebruiken, totdat je nummer overgaat. Op de overgangsdatum gaat je nieuwe abonnement in en wissel je van provider. We laten je van tevoren weten welke datum dit is. Vanaf die dag kun je de nieuwe simkaart gebruiken met het nieuwe abonnement en je vertrouwde telefoonnummer.
Als je de simkaart in je smartphone vervangt, blijven je contacten en andere gegevens gewoon staan in het opslaggeheugen van je smartphone. De simkaart zit in de meeste smartphones verborgen in een klein laatje of houdertje aan de zijkant.
De beste, snelste en betrouwbaarste oplossing is datavernietiging. Uw externe micro SD geheugenkaart en uw simkaart kunt u wel eigenhandig vernietigen. Bijvoorbeeld door ze in een papierversnipperaar te shredden.
Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe simkaart nodig als je een nieuw abonnement afsluit bij een andere provider of als je een nieuw mobiel-abonnement afsluit. Als je bij dezelfde mobiele provider blijft, kun je vaak je oude simkaart houden. Je hebt dan geen nieuwe simkaart nodig.
Gehackt worden via je telefoonnummer. Het kan, en dit jaar zijn al honderden Nederlanders slachtoffer geworden van deze nieuwe hackmethode - ook wel sim-swapping genoemd. Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten.
Wat is Duo Sim? Met Duo Sim ben je met twee verschillende telefoons op hetzelfde nummer bereikbaar zonder van simkaart te wisselen. Handig wanneer je een carkit gebruikt, of bijvoorbeeld voor in je tweede telefoon. En de kosten van beide simkaarten komen gewoon op dezelfde rekening.
Spoofing-telefoontjes herkennen
Oplichters kunnen u bellen vanaf een willekeurig nummer. Bijvoorbeeld van uw bank of uw gemeente. Dit heet spoofing.