Het effect van Ritalin en Concerta is niet bij iedereen hetzelfde, het kan zelfs averechts werken. Het gebruik van Ritalin (methylfenidaat) is vanaf 2006 en 2007 verdrievoudigd, met name voor de behandeling van kinderen met ADHD.
Ritalin kan verslavend zijn wanneer je het langdurig gebruikt. Bij mensen die het medicijn op doktersrecept gebruiken, is de kans op een Ritalin verslaving klein. Wel worden patiënten regelmatig gecontroleerd en wordt de medicatie zo mogelijk afgebouwd.
De effecten van ADHD-medicijnen lijken op de effecten van speed of cocaïne bij mensen zonder ADHD. De meeste mensen zonder ADHD die de medicijnen nemen krijgen meer energie en zin om te praten. Ze voelen zich wakker en soms een beetje blijer. De pillen met cafeïne en L-theanine geven minder sterke effecten.
' Gebruikers kunnen hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, slapeloosheid, een te snelle pols, angstaanvallen en een onrustig gevoel krijgen. En bij grote doses kan de medicatie zelfs leiden tot psychoses en hartklachten.
Het is belangrijk om routine (ook in het weekend!) op te bouwen in het medicijngebruik. Mensen die na een maand merken dat “Ritalin niet meer werkt”, blijken meestal last te hebben van het rommelig innemen van de medicijnen. Als de tabletten weer goed worden ingenomen, is er ook weer het stabiliserende effect.
Alcohol kan de centrale bijwerkingen verergeren en kun je dus beter niet gebruiken samen met methylfenidaat. Methylfenidaat gaat niet goed samen met amfetamine, cocaïne en andere opwekkende middelen.
Mensen met ADHD kunnen zich moeilijk concentreren en zijn snel afgeleid. Door Ritalin te nemen, hebben ze minder last van rusteloosheid, zijn ze minder hyperactief en zijn ze beter in staat om zich te focussen en concentreren.
De gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat) beginnen na 1-2 uur te werken. Ze werken 3-6 uur lang. Tabletten en capsules met verlengde afgifte (Concerta, Equasym XL en Medikinet CR) beginnen ook na 1-2 uur te werken. Tabletten met verlengde afgifte werken ongeveer 12 uur lang.
De gemiddelde dagdosering ligt tussen 40 en 100 mg. De maximum dosering van methylfenidaat bij volwassenen is onbekend; in de praktijk komen de meeste patiënten uit beneden een totale dosering van 150 mg per dag.
Combinatie: Alcohol & ADHD-medicatie
Gebruik van alcohol in combinatie met methylfenidaat (Ritalin®, Concerta® en Equasym XL®) of atomoxetine (Strattera®) wordt afgeraden. Alcohol kan de bijwerkingen van methylfenidaat namelijk versterken.
Uit het onderzoek van Schweren blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor schadelijke langetermijneffecten van ADHD-medicatie op de ontwikkeling van het brein.
Volgens de NOS gebruikt tegenwoordig 1 op de 10 studenten wel eens Ritalin bij het studeren. Het gaat dan vooral om bachelorstudenten tussen de 22 en 25 jaar. We kennen Ritalin als het medicijn voor mensen met ADHD of ASS (autisme spectrum stoornis).
Ritalin valt onder de Geneesmiddelenwet en de Opiumwet. Je mag dus alleen Ritalin kopen met een doktersrecept. Je haalt het middel dan bij de apotheek.
Courante nevenwerkingen, vooral in het begin van de therapie, zijn hoofdpijn, nervositeit, rusteloosheid en moeite met inslapen. Bij veel mensen neemt ook de eetlust af. Minder frequent, en vooral bij een te hoge dosering, zijn hartkloppingen, een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk.
Ritalin zorgt ervoor dat er meer dopamine vrijkomt in het striatum, een belangrijk gebied in de hersenen dat een rol speelt bij motivatie, handelingen en cognitie. Dopamine is een molecuul dat ervoor zorgt dat signalen worden overgebracht tussen zenuwcellen.
Bij ADHD is de aanbevolen startdosering voor volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar 0,25 mg methylfenidaat per kg lichaamsgewicht per dag. De startdosering is doorgaans twee keer per dag een normaal tablet van 5 mg. Vervolgens kan de arts de dosering om de week verhogen met 5 tot 10 mg tot maximaal 60 mg per dag.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
Gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat)
Neem de laatste dosis niet later dan 4 uur voor het slapengaan, omdat u anders moeite met inslapen kan krijgen. Als de tabletten zijn uitgewerkt, na 3-6 uur, kunt u korte tijd extra actief zijn.
Beide stimulantia (methylfenidaat en dexamfetamine) hebben ongeveer dezelfde bijwerkingen, maar bij methylfenidaat komt soms somberheid voor, tot depressieve gevoelens toe. Als dit een bijwerking is dan is vervangen door dexamfetamine vaak een goede oplossing.
Hoewel methylfenidaat een stimulerend medicijn is, heeft het juist een rustgevende werking op mensen met ADHD. Het verbetert de aandacht en de stemming van mensen met ADHD. Ze kunnen zich beter concentreren door dit medicijn. Methylfenidaat is eerste keus bij kinderen en volwassenen.
Het grootste verschil zit hem in de duur van de werking: Ritalin werkt sneller en korter, Concerta werkt trager en langer. Ritalin en Concerta worden voorgeschreven door de psychiater.
Naast dat Ritalin slecht voor je hart is, kun je ook last krijgen van andere bijwerkingen zoals braken, zweten, depressie en uitputting. Verder zijn er nog een paar nare bijwerkingen. Sommige Ritalin-gebruikers hebben namelijk ineens last van knallende koppijn, jeuk of zijn mega snel geïrriteerd.
Je gebruikt Ritalin. Een doosje kost € 3,63. Dit wordt volledig vergoed uit de basisverzekering en valt dus onder je eigen risico. De prijs van € 3,63 betaal je dus zelf tot je hele eigen risico op is.
Hoe populair ook, het is illegaal om ritalin te verhandelen en het hoofdbestanddeel Methylfenidaat staat op lijst 1 van de opiumwet als 'harddrugs'. De (door)verkoop buiten de apotheek om is strafbaar.