Als de winterbessen eraan komen eten lijsters, spreeuwen en gaaien, vinken en merels ervan. Ook is de klimop ideaal voor vogels om nesten in te bouwen en winterbeschutting te bieden. Kamperfoelie is een klimmer, ideaal voor als je weinig ruimte hebt. De bessen worden gegeten door lijsters, mussen en vinkjes.
Sambucus nigra (Gewone vlier)
Zo zou je zomaar een Merel, Lijster, Zwartkop of Spreeuw kunnen zien eten van de zwarte besjes. Zelf kun je de besjes beter niet rauw eten. Rauw zijn ze licht giftig. Maar verwerkt tot bijvoorbeeld jam zijn ze hartstikke goed te verorberen en bovendien erg lekker!
Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix. Voerplaats: een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.
Fruit. Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Geef uw parkiet gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel.
1 Fruit (voor de merel)
Ze eten ook insecten en andere beestjes, zoals regenwormen en larven, en zaden. Maar bessen, bramen en aardbeien zijn favoriet. In het naseizoen komen daar pruimen, appels en peren bij.
Leg daar klokhuizen op of ander fruit dat je over hebt. Een overrijpe banaan bijvoorbeeld. Daar komen allerlei vogels op af zoals merels. Wel regelmatig de tafel schoonmaken.
Voedsel. 's Winters eten de koolmezen veel zaden, zoals beukennoten. In het voorjaar en de zomer is het voedsel eiwitrijker en eten ze wat meer rupsen en andere insecten. Jonge koolmezen eten voornamelijk rupsen en als de gezinsplanning klopt, valt de geboorte samen met de 'rupsenpiek'.
Merels en spreeuwen vinden het een smakelijk feest. De takken van de Cotoneaster sikangensis zitten vol rode, voedzame bessen vanaf de herfst. Heel populair bij merels en lijsters.
Merels eten graag wormen, insecten en fruit, maar ook zaden staan op het menu. Als het bereikbaar is eten ze ook graag van vetproducten. Meestal zullen ze het geknoeide voer onder een voedersilo of pindacake opeten, maar ook op voedertafels verschijnen ze veelvuldig.
Fruit voor de merel
De merel komt je daarbij zeker helpen, want deze vogel is er dol op. Merels lusten ook wel zaden, insecten en andere beestjes, zoals regenwormen en larven. Maar bessen, bramen en aardbeien zijn topfavoriet. In het naseizoen komen daar pruimen, appels en peren bij.
Wat je vogels het beste kunt voeren, verschilt per jaargetijde. Zo hebben vogels in het voorjaar en in de zomer vooral behoefte aan eiwitrijk voedsel, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In het najaar en de winter hebben ze juist meer baat bij vitamines en vetrijk voedsel, zoals bessen, noten, pinda's en vetbollen.
Vogels profiteren het meeste van bomen die behalve als uitkijkpost ook als voedselbron functioneren. Dat zijn vooral de bomen die bessen dragen zoals meidoorn, lijsterbes/meelbes en krentenboompje.
Momenteel zit de taxus ( Taxus baccata ) vol met bessen en dat is goed nieuws voor veel vogels. Vooral lijsters en spreeuwen zijn gek op de rode, zoete besjes. En als je veel mazzel hebt, kun je zelfs een pestvogel tegenkomen op de taxus.
Wat blijkt: patat en brood hebben niet de juiste voedingswaarde. Bovendien kost de vertering van dit soort voedsel dieren meer moeite 'want ze zijn er niet op gebouwd'. Voeren is ook niet goed voor de lijn. Dieren worden lui en lusteloos.
Het voedsel moet nu meer kalk en eiwit bevatten, bijvoorbeeld meelwormen of fijngestampte eierschalen. Vetbollen en pinda's bied je nu beter niet meer aan. In de zomer gaan vogels zelf op zoek naar de wormen en insecten die ze nodig hebben. Help hen door boeiende planten in je tuin planten die insecten lokken.
– Er zitten in paprika's meer dan 30 soorten carotenoïden. Naast de afvoer van giftstoffen in het lichaam, hebben deze stoffen ook een belangrijke functie in de kleur en kwaliteit van de bevedering van vogels. – Ook is paprika een bron van vitamines, zeker van vitamine C en A.
Weet je waar hij eigenlijk vandaan komt die kiwi? Uit China! Hij heet ook eigenlijk de Chinese kruisbes. Toen Nieuw-Zeeland er handel mee ging drijven, toen wilde ze reclame maken voor hun eigen land en hebben ze het vernoemd naar hun nationale vogel: de kiwi.
Vogels die op de vlier zouden kunnen afkomen zijn spreeuwen, lijsters, merels, zwartkopmees en de roodborst.
Tot de natuurlijke vijanden van de merel behoren de kraai en de kauw die de eieren en de jongen verorberen. Eksters en gaaien hebben het op de jongen gemunt. De bosuil valt zowel de jongen als het vrouwtje aan. Andere vijanden zijn nog de katten die onze tuinen rondzwerven, eekhoorns en de sperwer.
Spinazie is gezond voor onze vogels mits je een aantal zaken daarbij niet uit het oog verliest. Niet vaker verstrekken aan de vogels dan één maal per week met mate, dus niet te veel geven. Dat heeft te maken met het oxaalzuur dat diarree veroorzaakt.
Groente. Voorbeelden van geschikte groente voor vogels zijn: Wortel, broccoli, spruitjes, andijvie, sla (niet te veel om waterige ontslasting te voorkomen), komkommer, boerenkool, prei, witlof.
Per 100 gram. Samengevat, is broccoli zeker de moeite waard om aan de vogels te verstrekken. Ook hier geldt, met mate, één maal per week is voldoende. Broccoli bevat redelijk veel vocht, water 90 gram per 100 gram, te veel geven kan diarree veroorzaken.