Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw.
Tip 1: sorteer op kleur
Bij het sorteren van de was maak je eerst 3 stapels op basis van de kleur: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
Zeer donkere kleuren en zwart mogen bij elkaar gewassen worden. Je kunt het echter beter niet mengen met lichter gekleurde was of witte was. Zwarte en donkere kleuren kunnen afgeven op gekleurde en lichte was, wat kleding kan verpesten.
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Handdoeken, washandjes, vaatdoekje, schoonmaakdoekjes en dweilen was je bij elkaar, zonder kleding erbij. Dan kun je namelijk heet wassen, wat goed is voor om zowel de was als de wasmachine te reinigen. Lees handdoeken wassen, voor een handig stappenplan en veel tips.
Tip 1: sorteer op kleur
Bij het sorteren van de was maak je eerst 3 stapels op basis van de kleur: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
De meeste kleuren kun je gewoon bij elkaar wassen, maar was spierwitte handdoeken sowieso apart om ervoor te zorgen dat ze stralend wit blijven. Donkere en gekleurde handdoeken kun je bij elkaar wassen. Zorg dat je de wasmachine niet te vol propt.
Donkergrijs kan bij zwart, lichtgrijs mag met wit. Het veiligst is echter om je grijze was lekker bij de bonte was te doen.
Kan rode en zwarte was bij elkaar? Dieprode kleding en stoffen kun je samen wassen met andere donkere tinten. Is de kleding lichtrood, dan was je die beter samen met andere kledingstukken die ongeveer dezelfde tint hebben. Bij twijfel was je de kleding de eerste keer apart om eventuele verfresten weg te spoelen.
Sorteer het wasgoed op bonte was, witte was en donkere was. Dit is vooral zinvol als je speciaal wasmiddel gebruikt voor witte was, bonte was of donkere was. Maar ook als je een universeel wasmiddel gebruikt, blijft wit wasgoed mooier als je het niet mengt met donkere of gekleurde kleren.
Draag het met zwart
Zachtroze komt het beste tot zijn recht als je hem mixt met een harde contrast kleur. Met zwarte items (of een andere donkere kleur) zal roze er namelijk meteen uitspringen. Je kunt je look nog stoerder maken door er een leren jack, biker boots of zwarte rok bij te dragen.
Witte was is dus alle witte was en alle heel lichtgekleurde was. Zacht blauw, pastelkleurtjes en licht beige of lichtgrijs mag je bij de witte kleding voegen.
Gekleurde verkleurde was
Soms helpt het al simpelweg om de verkleurde, gekleurde was opnieuw te wassen in de wasmachine. Met chloorvrije bleek, ook wel kleurechte bleek genoemd, kan was zijn verkleuringen kwijtraken. Test zo mogelijk eerst op een onopvallende plek van het te wassen item of de stof er echt tegen kan.
Ziekteverwekkende bacteriën of bacteriën uit uitwerpselen werden nagenoeg niet aangetroffen. In normale omstandigheden is er dus geen enkel bezwaar om je kleren te wassen op dertig graden. Het is beter voor het milieu en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid.
Schimmel. Maar veel langer dan een nachtje raadt ze niet aan. Want als je de natte was te lang in de wasmachine laat, ontstaat er schimmel, waardoor het gaat stinken. Dat ruik je direct, waardoor het volgens haar niet moeilijk is om erachter te komen wanneer je de was te lang in de trommel laat zitten.
Als je de trommel van de wasmachine niet vol genoeg doet en te leeg laat wassen, kost dat meer stroom en word je was minder schoon. Maar een wasmachine helemaal tot de nok toe vullen is ook geen aanrader, omdat dan de was geen kans zou hebben om zich schoon te slaan.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
We noemen het nogal eens zwarte was, maar uiteraard mag alles wat echt donker is mee in de machine. Dus ook donkerblauw, donkergrijs of donkerbruin. Heb je een kledingstuk dat uit verschillende kleuren bestaat? Sorteer het dan op basis van de donkerste kleur.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Felle kleuren als neon geel, roze en groen kun je beter niet doen, deze kleuren maken je huid namelijk erg flets en grauw. De volgende kleuren passen gelukkig wel goed bij een bleke huid. Kleuren als bruin, zwart, bordeaux rood, donkerblauw en donkergroen zijn de perfecte match met een licht huidje.