Die bewering is niet correct: mond‑ en keelirritatie, droge hoest, duizeligheid en misselijkheid zijn de meest voorkomende bijwerkingen van het gebruik van de e‑sigaret. Al deze bijwerking‑ en zijn van voorbijgaande aard (DKFZ, 2013). Daarnaast zijn propyleenglycol en glycerol de hoofdingrediënten van de e‑vloeistof.
Vapen is minstens zo verslavend als het gewone roken. Dat komt door de nicotine. We zien als (kinder)longartsen dat fabrikanten steeds nieuwe smaken ontwikkelen en dat trekt natuurlijk ook nieuwe 'vapers'. En hoe jonger je begint met vapen hoe makkelijker het is om langdurig verslaafd te raken.
Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Ook kunnen hartkloppingen ontstaan en heeft de gebruiker een verhoogde kans op kanker. De damp die een roker van een e-sigaret uitademt kan effecten hebben op omstanders. Bij hen kunnen keel, neus en/of ogen licht geïrriteerd raken.
De Hoge Gezondheidsraad heeft een nieuw advies klaar over de elektronische sigaret. Vapen heeft risico's, maar is duidelijk minder schadelijk dan tabaksigaretten roken. De e-sigaret blijft af te raden voor niet-rokers, en voor jongeren in het bijzonder, maar kan voor rokers een hulpmiddel zijn om volledig te stoppen.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Nicotine blijft één tot drie dagen in je bloedbaan en cotinine kan tot 10 dagen in het bloed worden gedetecteerd. Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn.
– Met een wegwerp vape van 600 puffs staat ongeveer gelijk aan 30 sigaretten. Een wegwerp vape van 800 puffs staat ongeveer gelijk aan 40 sigaretten.
Hoe lang kun je een wegwerp e-sigaret gebruiken? – Volgens de fabrikanten zijn de wegwerp-e-sigaretten die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, geschikt voor ongeveer 500 tot 600 trekjes.
We dachten altijd dat het kwam doordat de longen niet meer gepest werden door de schadelijke rotzooi in sigaretten. Maar longen kunnen zichzelf blijkbaar herstellen, dat is heel goed nieuws. '
Onderzoeken naar menselijk rookgedrag laten zien dat rokers per sigaret ongeveer 13 trekjes nemen (Djordjevic e.a., 2000). Een pakje met 19 sigaretten komt daarmee op ongeveer 247 trekjes.
prikkelbaarheid, frustratie, woede. angstgevoelens, rusteloosheid. concentratieproblemen.
Overstappen op de e-sigaret is minder gezond
Maar alleen als diegene helemaal geen tabak meer rookt. En ook bij het gebruiken van de e-sigaret loop je risico. In de damp zitten giftige stoffen die slecht zijn voor de longen. Het is daarom altijd beter om te stoppen.
De dosis nicotine kan je langzaam afbouwen, zoals bij de nicotinevervangers. Gebruik de e-sigaret tijdelijk en stop op termijn ook met dampen. Lukt het moeilijk om te stoppen met dampen? Bel Tabakstop of raadpleeg een tabakoloog, zij kunnen je daarbij helpen.
Het is verslavend, beïnvloedt de neuronen in de hersenen en beschadigt op lange termijn hart en bloedvaten. Maar ook e-sigaretten zonder nicotine zijn schadelijker dan je zou denken. Omdat de vloeistof opwarmt in een metalen omhulsel, komen er kleine deeltjes van die zware metalen in je longen terecht.
E-sigaretten hebben het voordeel dat ze die muffe geur niet achterlaten die gewoonlijk wel in verband wordt gebracht met het roken van sigaretten. Maar volledig geurloos is vapen ook weer niet. U zult merken dat er een smaak wordt afgegeven terwijl u vapet - gewoonlijk een lekkere smaak die u zelf gekozen hebt.
Stoppen zorgt voor een grote schoonmaak
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Rokers die lang geleden gestopt zijn presteren cognitief even goed als mensen die nooit gerookt hebben en hebben ook net zo weinig beschadigingen in de hersenen. Rokers hebben een dubbele kans op dementie en Alzheimer in vergelijking met niet-rokers. Over de onderliggende oorzaak is echter nauwelijks iets bekend.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Het ligt in eerste instantie aan hoeveel je rookt en wat voor e-sigaret je gebruikt. Zo zijn er 'wegwerp' vapes (hier zit een batterij in, dus deze mag je niet in de prullenbak gooien) op de markt waar je gemiddeld vijfhonderd hijsjes van kunt nemen.
1. Propyleen glycol (PG) – Een kleurloze en reukloze niet toxische viskeuze vloeistof. Het wordt onder andere toegepast in voeding en cosmetica om vocht vast te houden. Propyleen glycol heeft hygroscopische eigenschappen.
De hoeveelheid nicotine in e-sigaretten kan enorm variëren, hoewel de bovengrens in het VK en de EU 20 mg is, die werd gekozen als voldoende nicotine voor bijna alle rokers. Bij SMOKO we hebben een reeks sterke punten van 20 mg, 18 mg, 15 mg, 11 mg en zelfs een optie van nul mg.
Wanneer een roker een e-sigaret test, reproduceert hij vaak hetzelfde gedrag als bij een sigaret door diep te inhaleren. De propyleenglycol en nicotine in een e-liquid zullen de keelholte in de keel samentrekken. Omdat de keel niet gewend is aan dit soort stimulatie gaat dit soms gepaard met heftig hoesten.
– Met een wegwerp vape van 600 puffs staat ongeveer gelijk aan 30 sigaretten. Een wegwerp vape van 800 puffs staat ongeveer gelijk aan 40 sigaretten.