Het is belangrijk dat u de wond twee maal daags schoon spoelt met water, en altijd na de ontlasting. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt. Na twee weken neemt het bloeden af.
Een fistel verdwijnt niet vanzelf. Vrijwel altijd is er een operatie nodig. Alleen bij fistels die ontstaan door ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen medicijnen de fistel soms genezen. Er zijn verschillende operaties mogelijk.
Het wondgebied moet u regelmatig onder de douche schoonspoelen, met name na de stoelgang, maar ook tussendoor. Twee à drie keer per dag is vaak voldoende. Ook kunt u een zitbadje nemen. De seton moet iets gedraaid worden om deze los te houden in de fistel.
Deze operatie vindt plaats in dagbehandeling. De pijn na de operatie is meestal goed te onderdrukken met gewone pijnstillers. Er kan de eerste weken nog sprake zijn van wat bloed- en vochtverlies. De eerste 2 weken moet u de wond 2 tot 3 keer per dag spoelen met een zachte straal kraanwater.
U spoelt de wond 1 tot 2 x daags met de douchekop. Gebruik een inlegkruisje of maandverband in uw onderbroek voor het lekken van de wond. U kunt ook inleggers van de apotheek gebruiken, maar deze worden niet vergoed.
U moet de wond 2 keer per dag goed schoon spoelen met water. Dit kan onder de kraan. Gebruik in plaats van de kraan de douchekop als u niet goed bij de wond kunt komen. Houd de douchekop vlakbij de wond.
In enkele gevallen is het nodig om een drain te plaatsen, waardoor de wond nog een paar dagen open blijft en de viezigheid er goed uit kan. Aanvullend geven we soms antibioticum en pijnstillers. Ook bestaat de mogelijkheid om de wond schoon te houden met bijvoorbeeld Maxani Cleanser spray.
Fistels kunnen je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Ze kunnen leiden tot pijn, vocht- en pusverlies en daarmee tot ongemak en schaamte.
Meestal is een operatieve behandeling nodig. De behandeling zorgt ervoor dat pus wordt afgevoerd, dat er geen nieuwe ontstekingen komen en dat de fistel uiteindelijk dichtgroeit. Een fistel kan altijd terugkomen. Na een fistulotomie is die kans kleiner dan na een seton-drainage.
Het gemiddeld aantal dagen dat patiënten na een behandeling met Permacol Paste weer aan het werk kunnen is 7 dagen. Minimaal de eerste twee weken na de operatie kunt u echter zeker nog niet alles doen.
Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten. Daardoor kunt u zich vies en ongemakkelijk voelen. Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een (nieuwe) ontsteking. De peri-anale fistel ziet er dan uit als een puistje.
Als er een zwelling ontstaat bij een ontsteking, wordt het vuil, bloed en de vocht via de fistel naar buiten gehaald. Dit kan erg pijn doen aan de fistel en mensen voelen vaak een soort druk.
Een fistel in de ana- le klier ontstaat door een ontsteking waarbij er geen of onvoldoende afvoer is van het vocht. In de klier ontwikkelt zich dan een klein abces, dat door kan breken naar de huid. Als deze door- braak niet geneest, maar chronisch ontstoken blijft, dan ontstaat een fistel die vocht blijft afscheiden.
Een perianale fistel ontstaat meestal na een eerdere ontsteking in de buurt van de anus (abces). Dit abces ontstaat door een ontsteking van een anaalkliertje. Zo'n abces (een zakje met pus) zakt naar buiten en veroorzaakt vaak pijn.
HOE ZIET EEN FISTEL ER UIT ? Een fistel is te herkennen aan een gaatje in de huid waar steeds talg of pus uitkomt. Soms is er een rood of huidkleurig bultje rond de opening. Men kan een sonde (metalen pen) in de opening steken om te kijken waar de tunnel heen gaat.
Infliximab en adalimumab zijn twee biologische medicijnen die vaak ingezet worden voor de behandeling van Crohnse fistels.
Oorzaken van een fistel
Een fistel bij kanker kan ontstaan omdat de tumor in een orgaan doorgroeit. Of door complicaties van een behandeling van de tumor: operatie en/of bestraling. Een fistel komt vooral voor bij: kanker van de baarmoeder(hals), de vagina of de vulva.
U kunt niet voorkomen dat u een fistel (terug)krijgt en ze gaan ook niet vanzelf weg. Een behandeling is altijd nodig.
Een per ianale fistel is een verbinding (kanaaltje) tussen de huid en het anale kanaal en ontstaat meestal na een eerdere ontsteking in het anale gebied. In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht. Fistels komen meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
U mag na de operatie meestal de zelfde dag weer naar huis. Als vervolg op de operatie krijgt u altijd een controle afspraak mee op de polikliniek. Het anale kanaal geneest niet heel snel, vaak heeft het enige tijd nodig voordat het heelt. Over het algemeen krijgt u een controle afspraak na 6 weken.
Oorzaak. Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.
De wond die dan ontstaat wordt open gelaten om het risico op infectie te verkleinen en te voorkomen dat er opnieuw een fistel ontstaat. Deze wond zal daarna vanzelf sluiten binnen 3 maanden. Loopt de fistel door teveel kringspier heen, dan is deze operatie niet de eerste keuze.
Als u een abces heeft: Zorg ervoor dat u niet aan het abces zit. Knijp of druk hem nooit zelf kapot. Als u hem zelf uitknijpt, kunnen de bacteriën in het abces in de bloedbaan verspreiden.
De mond-, kaak- en aangezichtschirurg verlicht onder plaatselijke verdoving de druk van het abces met een klein sneetje. Na deze ingreep blijft vaak een drain achter in het wondgebied. De drain zorgt ervoor dat de wond niet te snel dichtgroeit en bacteriën niet worden opgesloten. Ook zorgt de drain voor afvoer van pus.
Voordat abcesvorming van een ontstekingsproces kan optreden, zijn antibiotica belangrijk. De abces zelf kan niet genezen voordat de etter of pus een uitweg heeft gevonden. Meestal kan de doorbraak versneld worden door aanprikken (punctie) of insnijden (incisie).