In de eerste helft van je zwangerschap heb je meestal iedere 4 weken een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog. Later iedere 2 of 3 weken en aan het eind van je zwangerschap iedere week. Soms krijg je meer of minder controles. Dat ligt eraan hoe het met jou en je baby gaat.
Vroeger werd bij alle vrouwen elk jaar een uitstrijkje genomen vanaf het eerste seksuele contact, maar vandaag volstaat het om dit preventieve onderzoek één keer om de drie jaar te laten doen, en dit tussen 25 en 70 jaar.
Wanneer is een uitstrijkje nodig? We raden alle vrouwen tussen de 25 en 64 jaar aan om iedere drie jaar een uitstrijkje te laten nemen bij de huisarts of gynaecoloog.
Dit kan jaarlijks, twee jaarlijks of drie jaarlijks zijn in het kader van een algemene 'routine' controle maar ook voor advies rond anticonceptie, fertiliteit, menopauze, zwangerschap, 'problemen' met de maandstonden, vaginale infecties en seksualiteit.
Je kunt een afspraak maken voor een gynaecologische check-up zonder verwijzing of medische reden.
U kunt zelf kiezen bij welke gynaecoloog of gynaecoloog in opleiding u een afspraak wilt. Onder het kopje 'Het behandelteam' leest u wie dat zijn. Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent.
De raadpleging: alleen of met iemand erbij? Wat uw leeftijd ook is, u beslist of u alleen naar de gynaecoloog gaat of niet. Minderjarige meisjes hebben het recht om hun ouders niet op de hoogte te brengen van een bezoek aan een gynaecoloog.
Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien.
Na de bevalling zal je verloskundige of gynaecoloog je adviseren om minstens zes weken geen seks te hebben. Die termijn geeft hij of zij je niet zomaar, het is de tijd die je lichaam nodig heeft om te herstellen.
Voor een afspraak op de polikliniek Gynaecologie heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. Bent u doorverwezen? Dan kunt u zelf een afspraak maken.
Zo kan de gynaecoloog op een monitor zien of er afwijkingen aan de baarmoeder en/of de eierstokken zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld vleesbomen en zwellingen van de eierstokken zijn. Als blijkt dat er in de baarmoederholte een afwijking zit, zoals een poliep, moet verder onderzoek gedaan worden.
BIJ DE HUISARTS
U kunt voor uw gynaecologisch onderzoek en baarmoederhalsuitstrijkje zowel bij uw huisarts als bij uw gynaecoloog terecht. Het geneeskundig landschap in Vlaanderen is sterk aan het wijzigen en spe- cialisten (waaronder ook gynaecologen) worden meer en meer opgeleid om specifieke problemen te behandelen.
Waarom geen bevolkingsonderzoek na je 60e? Boven de 60 jaar is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt en daar klachten door krijgt klein. Het kan dan zijn dat je baarmoederhalskanker tijdens het bevolkingsonderzoek ontdekt waar je anders nooit last van gehad zou hebben.
Het uitstrijkje
Vrouwen krijgen vanaf hun 30e tot en met hun 60e eens per 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek gebeurt met een uitstrijkje. Meestal doet de dokter of assistent dit, maar je kunt het ook zelf doen.
Nee, je bent niet verplicht om mee te doen.
Deelnemen heeft zowel voordelen als nadelen.
Met een spreider (speculum of 'eendenbek') bekijkt de gynaecoloog vervolgens in de vagina en naar de baarmoedermond. Eerst worden de schaamlippen gespreid. Als u licht perst, opent de vagina zich iets. Het inbrengen doet dan in principe geen pijn.
Het maagdenvlies bestaat niet. Dat concludeert NOS op 3 na heel wat research. Toch is er een hele markt voor om bijvoorbeeld je maagdenvlies dicht te laten naaien nadat je seks hebt gehad, zodat het lijkt alsof je nog maagd bent tijdens je huwelijksnacht.
Het scheuren van het maagdenvlies kan min of meer pijnlijk zijn, afhankelijk van zijn elasticiteit (hoewel het ongemak en de pijn bij het eerste seksuele contact vaak meer te maken hebben met de onervarenheid van beide partners en de onvoldoende bevochtiging van de slijmvliezen bij de penetratie).
De overheid betaalt het onderzoek. Laat u zonder uitnodiging een uitstrijkje maken bij de huisarts, of laat u een uitstrijkje maken in het ziekenhuis bij een gynaecoloog? Dan is het onderzoek niet gratis. U moet het dan (deels) zelf betalen, afhankelijk van uw zorgverzekering.
Vergoeding basisverzekering
Wij vergoeden behandelingen bij de gynaecoloog in het ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) uit de basisverzekering. Dit valt onder de vergoeding medisch specialistische zorg.
Je ziekteverzekering betaalt de meeste consultaties bij je gynaecoloog en je vroedvrouw terug. Wat je ziekteverzekering niet terugbetaalt, is meestal terugbetaald door een aanvullende verzekering.
Kies dus kleding waarin je je comfortabel voelt: als je een kort, loszittend kleedje draagt, is de kans groot dat je dit mag aanhouden en enkel wat omhoog moet trekken. De meeste gynaecologen doen ook een borstonderzoek, dus houd er rekening mee dat je je beha zal moeten uitdoen.
Eerst praat je even met de gynaecoloog. Hij of zij vraagt dan of je seks hebt. Daarna mag je in het kleedhokje je broek/rok en slip uitdoen. Als de gynaecoloog ook je borsten wil onderzoeken, moet je ook je bh uitdoen.
Bij elk bezoek kom je te weten of je baby, baarmoeder en buik gezond doorgroeien, en of de ligging en hartslag van het kind in orde zijn. Ook controleert de gynaecoloog je gewicht, bloed(druk) en urine.