Waterschade is verzekerd door middel van de opstalverzekering voor de zaken die vast zitten in, om en aan het huis (onroerende zaken) en de inboedelverzekering voor zaken die niet vast zitten (roerende zaken). Voordat een verzekering uitkeert, kijken zij onder welke categorie de waterschade valt.
Schade als gevolg van een lekkage wordt gedekt onder de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De verzekering keert echter uitsluitend uit wanneer het ontstaan van de lekkage niet je eigen schuld is en niet redelijkerwijs kan worden aangenomen dat nalatigheid hieraan ten grondslag ligt.
Als het om waterschade gaat, spelen twee verzekeringen een rol: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan wat vast aan de woning zit. Denk aan muren, plafonds, sanitair en centrale verwarming. En een inboedelverzekering dekt schade aan spullen die in huis staan.
Ben je verzekerd tegen waterschade? Dan keert de verzekering meestal uit. Mits je de lekkage niet zelf hebt veroorzaakt, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud. Je hebt hier een inboedelverzekering of een opstalverzekering voor nodig, afhankelijk van de voorwaarden die een verzekeringsmaatschappij daaraan koppelt.
Waterschade claimen
Het is belangrijk om in geval van waterschade de oorzaak zo snel mogelijk aan te pakken en verdere schade zoveel mogelijk probeert te beperken. Vervolgens dien je de schade zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Dit kun je telefonisch doen of per e-mail.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Bel je verzekeraar of tussenpersoon
De meeste lekkages vallen namelijk onder de dekking van je inboedel- of opstalverzekering. Om het een en ander in gang te zetten, moet je de schade uiteraard wél melden.
Verzekering voor badkamer lekkage
De muren, het plafond en de leidingen vallen onder de opstalverzekering: ze zitten 'vast' aan je woning. Maar elektronische apparaten die in de badkamer staan of liggen, vallen onder de inboedelverzekering. Deze zou je immers mee kunnen nemen bij een verhuizing.
De gemiddelde kosten zijn € 110,- tot € 200,-. Dat is inclusief materiaal, btw en voorrijkosten. Zo is het bijvoorbeeld voor de loodgieter niet moeilijk een lekkende waterleiding te repareren. Dat gebeurt vaak door het lekkende deel weg te zagen en te vervangen.
De muren, het plafond en de leidingen vallen onder de opstal. Grote kans dus dat je bij lekkage in de badkamer een claim indient bij je opstalverzekering. Maar is de losliggende laminaatvloer of zijn apparaten beschadigd door de lekkage in de badkamer? Dan valt dit onder de inboedelverzekering.
Vergoeding vanuit de opstalverzekering
De opstalverzekering vergoedt de schade aan vloeren en muren die ontstaat door onvoorziene lekkage, deze schade wordt gevolgschade genoemd. Ook het hak- en breekwerk dat nodig kan zijn voor het opsporen van de lekkage wordt vergoed.
Is lekkage een verborgen gebrek? Een lekkage die niet gemeld is bij de koper van een huis én koper ook niet zelf heeft ontdekt of had kunnen ontdekken bij een goed onderzoek is een verborgen gebrek. Dat betekent echter niet automatisch dat verkoper aansprakelijk is.
Heeft u last van een lekkage? Dan is het belangrijk dat u dit met spoed laat opsporen en repareren door een spoedservice. Neem contact op via het offerteformulier en een loodgieter uit ons netwerk is met spoed bij u ter plaatse.
Wanneer de lekkage afkomstig is uit een privégedeelte, dan is de eigenaar van dit privégedeelte aansprakelijk. Wanneer de lekkage afkomstig is van een plaats die niet valt onder de privégedeeltes, dan zijn de gezamenlijke appartementseigenaars aansprakelijk.
Het waterbedrijf legt alle waterleidingen tot aan de watermeter. Na de watermeter bent u zelf verantwoordelijk voor de leidingen. Als u huurder bent, dan is de huisbaas verantwoordelijk voor herstellingen. De huurder moet de waterleiding en de watermeter wel beschermen tegen vrieskou.
Zaken die aan jouw huis vastzitten vallen niet onder de inboedel, maar onder het woonhuis (de opstal). Er zijn ook bepaalde spullen die standaard buiten de dekking van de inboedelverzekering vallen. Enkele voorbeelden: cash geld, edelstenen, zakelijke inboedel, dieren, vaartuigen en motorrijtuigen.
Vloeren die vastgelijmd zijn, zoals PVC of een houten vloer, vallen weer onder je opstal.
De spullen die je niet zonder beschadigingen los kunt maken, vallen onder de opstal. Soms is het onderscheid lastig te maken. Zo valt al je keukenapparatuur (zoals je broodrooster, keukenmachine en koffieapparaat) onder je inboedel.
De meeste vormen van waterschade zijn gelukkig gedekt door de opstal- en inboedelverzekering. Denk bijvoorbeeld aan schade door daklekkage. Ook als het water via de straat je huis binnenstroomt, ben je voor de schade verzekerd.
Kortom: gevolgschade kan ontstaan door diverse type lekkages en je herkent het voornamelijk aan vochtplekken en schimmels op muren, vloeren of plafonds, afbrokkelend beton, aangetast behang, houtrot in houten constructies en gebarsten tegels. Maar ook aan een oplopende waterfactuur.
Onder waterschade verstaan we schade door regen, sneeuw en hagel, sneeuw- en waterdruk of overstroming door veel regen.