Door het verwijderen van de dode huidcellen en de ophoping van talg vallen grote poriën minder op. Ook bestaan er laserbehandelingen die poriën iets minder zichtbaar kunnen maken. Helaas zijn er vrijwel geen andere opties voor verkleinen van poriën. Je kan ze wel minder zichtbaar maken met make-up.
Gebruik een peeling of scrub
Met een scrub kan je dode huidcellen en vuil van je gezicht verwijderen, hiermee kan je voorkomen dat deze je poriën verstoppen. Een peeling daarentegen kan je opdelen in mechanische of chemische peelings. Een mechanische peeling is bijvoorbeeld een laserbehandeling of microdermabrasie.
Waarom kunnen poriën niet openen of sluiten? Het antwoord is heel simpel: poriën hebben geen kringspier die nodig zou zijn bij het samentrekken of openen, en daarom kunnen ze niet 'openen' of 'sluiten'. Maar wel degelijk kunnen poriën groter lijken in bepaalde omstandigheden.
Smeerbare retinol, ofwel vitamine A, is een van de beste acties die je kunt ondernemen in de strijd tegen vergrote, verstopte poriën. Vaak werken retinol-crèmes op recept (via de huisarts) het beste, maar vaak moet je huid eerst wennen aan een minder krachtig retinol-product. Zo bouwt je huid tolerantie op.
De grootte van de poriën is genetisch bepaald en per huid verschillend. Bij mensen met een gecombineerde of vette huid komen grove poriën vaker voor. Daarnaast kunnen poriën verstopt raken met talg en vuil, door slechte gezichtsreiniging of verkeerde make-up.
Grove poriën ontstaan door verstopping en verslapping van de poriewand. Door een overproductie van talg en dode huidcellen verstopt je porie en is een zwart puntje te zien. Factoren die zorgen voor het verslappen van je huid zijn bijvoorbeeld zon, roken en alcohol. Poriën rekken hierdoor uit en worden meer zichtbaar.
Exfoliëren; Reiniging is onmisbaar in je badkamerkastjes, maar exfoliëren (scrubben) is ook iets wat je niet moet overslaan. Door te exfoliëren worden dode huidcellen verwijderd. Dode huidcellen zorgen samen met talg voor verstopte poriën en puistjes. Dus scrub 2-3x per week je huid met een zachte gezichtsscrub.
Om mee-eters te voorkomen kan je bijvoorbeeld je gezicht regelmatig wassen met salicylzuur. 'Salicylzuur gaat de poriën in en maakt ze los, zodat de proppen van talg vanzelf tevoorschijn komen. Regelmatig schoonmaken houdt alle dode huid van je gezicht en voorkomt dat deze in je poriën gaat zitten.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Als je van je mee-eters af wilt komen, kun je het best salicylzuur gebruiken. Deze milde peeling maakt de poriën vrij en pakt de ophoping van dode cellen aan door een gezonde celvernieuwing te stimuleren. Er zijn diverse producten die salicylzuur bevatten, zoals gezichtsreinigers, crèmes en gels.
Salicylzuur is een chemische exfoliant die tot in de poriën doordringt, en voorkomt dat talg en vuil zich in de porie ophopen en voor een grove huidstructuur zorgen. Zo houd je de poriën schoon en blijven ze op hun normale grootte.
Hoe zien grote poriën eruit? 'Grote' poriën zijn degene die je kunt zien zonder microscoop. Ze kunnen eruitzien als kleine stippen op de gezichtshuid en worden veroorzaakt door talgproductie in de poriën, een verlies aan stevigheid van de huid naarmate je ouder wordt of verstopte poriën.
Je kan je poriën niet laten verdwijnen want die zijn een natuurlijk onderdeel van de huid. Maar dat betekent niet dat ze niet schoon en bijna onzichtbaar kunnen zijn!
Iedere uitknijpsessie veroorzaakt zichtbare schade aan je huid, helemaal als je het dagelijks doet. 'Knijpen, peuteren, trekken, prutsen: het beschadigt allemaal de wandjes van de poriën die daardoor groter en dieper worden, en ze keren niet terug in hun originele staat.
Zwarte mee-eters op de neus zou je zelf uit kunnen drukken. Doe dit niet te vaak en forceer het niet, anders beschadigen de bloedvaatjes rondom de neus en kan couperose ontstaan. Als je zelf zwarte mee-eters uitknijpt, doe dit dan op een gereinigde huid en met een tissue.
Verzorg je naar acne-neigende en/of vette huid (waardoor poriën sneller verstopt kunnen raken) daarom zo goed mogelijk om mee-eters volledig te vermijden. Reinig je huid één of tweemaal daags doeltreffend met een lijn zoals Normaderm speciaal voor de vette huid met af en toe acne-uitbraken waaronder ook mee-eters.
Alleen de ingedroogde zwarte mee-eters mogen manueel worden verwijderd. Omdat dit een secuur werkje is wordt het gedaan door een schoonheidsspecialiste of een huidtherapeute. Bij ernstige vormen en beginnende littekenvorming kun je het beste naar een dermatoloog, zodat deze kan starten met isotretinoïne.
Als je van de blackheads af wilt kunt je het beste een stoombadje nemen of gebruik maken van een blackhead masker en of comedonenlepel. Je zorgt door met je gezicht boven heet water te gaan hangen dat de poriën zich verwijden waardoor je voorzichtig kunt proberen om met schone handen de blackheads te verwijderen.
Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus. Daar zijn de haarzakjes namelijk klein en niet zo diep, waardoor ze gemakkelijker verstopt raken. Vanaf de neus verspreiden ze zich vaak over onze T-zone, omdat onze talgklieren daar het meest actief zijn. Ze kunnen ook voorkomen op je lip, voorhoofd, kin of wangen.
Je herkent ze als zwarte puntjes. Deze mee-eters hebben een grotere opening aan het uiteinde van je porie, die gevuld is met een propje van talg en oude huidcellen. Wanneer de talg in deze ophoping oxideert, oftewel reageert met zuurstof in de lucht, krijgt de blackhead zijn kenmerkende zwarte kleur.
Laat je huid dan weer stralen met de Kruidvat TS-203 Mee-eterverwijderaar. Deze vacuüm mee-eterverwijderaar werkt als een soort stofzuiger voor het schoonmaken van je huid. De mee-eterverwijderaar werkt tegen onder andere mee-eters, overtollig talg, ruwe huid, dode huidcellen en fijne lijntjes.