“Passief agressief gedrag is vaak geworteld in iemands gebrek aan eigenwaarde en angst voor conflict, confrontatie of afwijzing", zegt Joshua Klapow, klinisch psycholoog en gedragswetenschapper. “Sarcasme stelt een persoon in staat om onopgeloste frustratie, woede of teleurstelling over te brengen zonder confrontatie.”
Deze en andere soorten angst zijn vaak de oorzaak van passief agressief gedrag: angst om afgewezen te worden, verlatingsangst, bindingsangst, angst voor conflict, angst voor ontmaskering en ga zo maar door.
Manieren van passief agressief gedrag
Sarcasme. Zwijgen (niets zeggen) Sabotage (iets met opzet belemmeren of verstoren) Geen complimenten geven.
Voorbeelden van passieve agressie:
Roddelen (we vermijden dan de verantwoordelijkheid om een werkelijk gesprek met de persoon in kwestie te voeren en onze frustraties te uiten) Overmatig kritiek leveren en/of geen complimenten geven. Mensen bewust buitensluiten of negeren. Niet doen wat iemand gevraagd heeft.
Deze vorm van agressief gedrag is een gecamoufleerde vorm van verzet, woede of vijandigheid. Je gaat iets of iemand uit de weg, doet iets niet of je bent het niet eens met een bepaalde beslissing en komt daar niet openlijk voor uit. Dit gedrag vereist een specifieke aanpak.
Je bent passief wanneer: je een knelpunt ziet maar je geen maatregelen neemt om ze op te lossen. je in beweging wordt gezet door anderen en wanneer je niet uit eigen initiatief zelf in beweging komt. je te snel genoegen neemt met situaties waar je eigenlijk geen genoegen mee zou moeten nemen.
Door ziekte, geldproblemen, verslaving, medicijnen of drugs kunnen mensen ook sneller agressief reageren. Ook negatieve gedachten en gevoelens als angst, achterdocht, wantrouwen, gezichtsverlies of onveiligheid zijn ook vaak een trigger voor agressief gedrag.
Om passief gedrag te doorbreken, is het belangrijk om je vuur weer terug te vinden. Antropoloog Gregory Bateson heeft een model ontwikkeld dat de niveaus omschrijf waarop we leren, denken en veranderen. Hij bedacht dit model om verandering inzichtelijk te maken.
Hoe hier als leidinggevende of collega mee omgaan? Passief-agressief gedrag is direct voelbaar. Benoem het wanneer je voelt dat er iets zit te borrelen in deze persoon en nodig hem op een vriendelijke wijze uit om zijn ongenoegen te ventileren. Toon begrip en probeer je in hem te verplaatsen.
In een actieve zin is de persoon of zaak die de handeling uitvoert, het onderwerp van de zin. Bijvoorbeeld: De hulpkok bakt de roomsoezen. In een passieve zin wordt de handelende persoon of zaak weergegeven in een door-bepaling, die meestal kan worden weggelaten.
De periodieke explosieve stoornis is een psychische aandoening. Wie aan deze aandoening lijdt, kan zijn woede of drift niet beheersen en vertoont buitensporig gewelddadig gedrag. In het DSM-V is de aandoening ingedeeld bij de stoornissen van de impulsbeheersing.
Wanneer een vrouw zich binnen haar relatie niet gerespecteerd en gewaardeerd voelt, zal ze overstuur raken en in huilen uitbarsten. Maar als een man zich niet gerespecteerd en gewaardeerd voelt binnen zijn relatie zal hij eerder boos worden.
Specifieke signalen waaraan je agressie kunt herkennen
Ook onvrijwillig trillen kan een indicator zijn. Denk hierbij aan trillende handen, dit zien we meestal wanneer iemand nerveus of angstig is, maar dit ongemak kan snel omslaan in plotseling agressief gedrag.
Icoba verstaat onder agressief gedrag elk verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag dat persoonlijke of algemeen geldende waarden en normen schendt, grenzen overschrijdt en (on)bewust schade toebrengt of dreigt toe te brengen aan anderen, de omgeving of zichzelf.
Passiviteit is een vorm van inactief zijn, afwachtend zijn en niet handelen. Uitstelgedrag is een voorbeeld van passief gedrag. Mensen die zichzelf herkennen in passiviteit zijn vaak ontevreden en hebben het gevoel vast te zijn gelopen.
Voornamelijk passieve type
toont weinig initiatief, stelt zich afwachtend op, is wel goed benaderbaar. is moeilijk te betrekken in (groeps)activiteiten. toont geen geldingsdrang en/of nieuwsgierigheid naar de omgeving (bijvoorbeeld exploratiedrang) imponeert als passief of soms onzeker en traag.
Het STOP-principe wordt gebruikt bij slimme inplanning van mobiliteitsbeleid, waarbij de prioriteit eerst naar Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens gaat.
Frustratie agressie wordt gekenmerkt door snel oplopende emoties, zoals boosheid, woede, onmacht of paniek. Deze emotie wordt veroorzaakt door een negatieve verrassing, teleurstelling of een moeilijke situatie.
Fysieke en verbale agressie
Dat gedrag is niet persoonlijk bedoeld, maar een symptoom van de ziekte. Je naaste kan op onverwachte momenten beginnen te schelden of te dreigen. Je partner of ouder kan lichamelijk geweld gebruiken en je knijpen, slaan, schoppen en bijten.