In antwoord hierop graag het volgende. Coca-Cola is een niet-alcoholische drank - bij de productie van Coca-Cola wordt geen alcohol toegevoegd. Coca-Cola wordt over de gehele wereld door overheden en religieuze organisaties erkend als een niet-alcoholisch product.
De ingrediënten en processen die we gebruiken voor de productie van Coca‑Cola staan onder strenge controles. Overheden en gezondheidsinstanties in ruim 200 landen hebben bepaald dat Coca‑Cola geen alcohol bevat.
Een standaardglas wodka-cola bestaat uit 30 cc wodka en de rest cola.
In Nederland zijn de volgende merken verkrijgbaar: Coca‑Cola, Coca‑Cola zero sugar, Coca‑Cola light, Coca‑Cola Energy, Coca‑Cola signature mixers, Fanta, Sprite, Aquarius, Minute Maid, Royal Bliss, Chaudfontaine, Monster*, Fernandes*, Capri-Sun*, Fïnley en Fuze Tea. Bekijk het overzicht van onze merken.
In dat jaar vond de Amerikaanse apotheker John Pemberton de eerste versie van Coca-Cola uit. Hij verkocht het oorspronkelijk als een verkwikkend middel tegen allerlei kwaaltjes, vol krachtige ingrediënten zoals cafeïne gehaald uit kolanoten en, jawel een extract van cocabladeren met sporen cocaïne.
Een eigen unieke fles
Om de booming business van de bottelaars te ondersteunen, besloot The Coca-Cola Company in 1913 met een eigen flesje te komen, die de herkenbaarheid van het merk kon versterken. Het moest een flesje worden met een unieke vorm, die ook in het donker direct herkenbaar zou zijn.
Coca-Cola zegt zelf dat overal ter wereld dezelfde processen en dezelfde ingrediënten gebruikt worden. Wel gebruiken ze per land lokale ingrediënten, dus water uit het eigen land en ook suiker (van suikerbieten). Dat kan voor 'subtiele' smaakverschillen zorgen.
Mazout. Een simpele mix van bier met cola, maar enorm populair bij onze zuiderburen. Dankt zijn naam aan de donker bruine kleur zoals van stookolie, dat ook wel mazout genoemd wordt.
Mazout (bier + cola) is met 200 attestaties de bekendste en wellicht meest gedronken cocktail met bier.
Rum en cola cocktails zijn op basis van witte rum, terwijl de Cuba Libre een gouden rum als basis heeft. De Cuba Libre heeft ook een prachtige geschiedenis; een cocktail met overtuiging en het doel om mensen te verenigen en het leven te vieren.
Volgens de Nederlandse Warenwet bevat een frisdrank namelijk: 'geen alcohol en ook geen melkbestanddelen. Een frisdrank kan koolzuur bevatten, maar ook koolzuurvrij zijn.
Alcohol in meer dranken
Overigens zit er in meer producten een beetje alcohol, zoals frisdrank. Dit kan ontstaan door natuurlijke gistingsprocessen in de drank. Volgens de Nederlandse Warenwet mag frisdrank maximaal 0,5 procent alcohol bevatten.
Cola is een koolzuurhoudende frisdrank. Het heeft een zoete smaak en bevat ongeveer 30 mg cafeïne per 33 ml. De overige hoofdingrediënten zijn vanille, kaneel, karamel en citroen. 90% is natuurlijk water, en anders dan in de meeste frisdranken zit er in cola fosforzuur, en geen citroenzuur.
De dagelijks maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne is 400 ml. Dus dan mag je zelfs 4 liter cola drinken, alleen suiker zorgt er dan zeker voor dat dit totaal ongezond is. Echter dit stofje kan er wel voor zorgen in combinatie met de suiker dat je verslaafd raakt aan cola.
Na een week lang cola drinken heb je ruim 5432 extra calorieën geconsumeerd. En dit kan direct leiden tot een gewichtstoename (diabetes) én een versneld verouderingsproces. De stoffen zorgen er namelijk voor dat de telomeren, de beschermende uiteinden van de chromosomen, aanzienlijk afbreken.
Als je 1 dosis coke neemt, mag je na ongeveer 4 uur weer rijden. Als je regelmatig cocaïne gebruikt, heeft je lichaam meer dan 4 uur nodig om de stof af te breken. Hoelang coke in je bloed blijft is dus afhankelijk van de frequentie.
Wereldwijd ligt het gemiddelde op 92 glazen per jaar. De grootste coladrinkers op aarde zijn de Mexicanen, die in 2011 ruim 728 glazen achterover sloegen. Dat zijn er gemiddeld twee per persoon per dag.
Mazout (bier + cola) is met 200 attestaties de bekendste en wellicht meest gedronken cocktail met bier.
Wat is Spezi? Spezi is een merknaam maar wordt vaak gebruikt als naam voor een mix frisdrank gemaakt van cola en sinas. Deze mixfrisdrank is vooral bekend in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Vandaar dat veel Nederlanders die regelmatig op wintersport gaan bekend zijn met Spezi.
Het 'cola' in coca cola verwijst naar de kolanoot, het andere belangrijke ingedriënt in de frisdrank. Die schrijf je in het Engels normaal gesproken ook met een 'k', maar om literaire redenen (het allittereerde beter) besloot Pemberton het met een 'c' te spellen. Kolanoten bevatten cafeïne.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. Maar in light-frisdrank zitten wel zuren die slecht zijn voor je tanden.
Radler is een combinatie van bier en frisdrank die in 1922 is uitgevonden.
We schrijven 1886 wanneer John S. Pemberton, een arts-apotheker uit Atlanta, beslist om te innoveren. Pemberton wil scoren met een nieuwe drank op basis van plantenextracten. In mei 1886 start hij met de verkoop van een bruin bruisend drankje op basis van siroop en koolzuurhoudend water.