Uit mijn ervaring blijkt dat honden elkaar vaak ongewenst gedrag bijbrengen. Veel gedrag bij honden is onderhevig aan 'sociale facillitatie' (3), als de eerste hond blaft, is de kans groter dat de tweede hond dit ook wil doen. Als de eerste hond aandacht vraagt, wil de tweede hond vaak ook meer aandacht, …
Twee honden of puppy's tegelijk in huis halen is een hele opgave en wordt daarom ook vaak afgeraden. De opvoeding van één hond kost al veel tijd, energie en geduld. Met twee honden is dit bijna niet te doen. Wanneer een jonge hond bij een oude hond komt wonen, kan de pup veel leren van zijn oudere soortgenoot.
Kies bij voorkeur voor een reu met een teefje. Reuen en teven kunnen haast altijd goed samen. De dames zijn vrijwel altijd de baas over reuen, al zijn er uitzonderingen. Dat geldt trouwens voor alles wat we hier schrijven: het gaat niet om vaste wetmatigheden die altijd waar zijn, maar om de grootste gemene deler.
Soms verloopt de kennismaking zo goed, dat u beide dieren direct bij elkaar kunt laten, maar het kan ook wel enkele dagen tot weken nodig hebben. Het is voor de dieren dan het prettigst als zij zich niet meteen de hele tijd in dezelfde ruimte bevinden.
Honden en rouwen
Er zijn al langer vermoedens en aanwijzingen dat honden, net als sommige andere dieren, rouwen bij het overlijden van een soortgenoot, maar daar is nog nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Nu blijkt dus uit onderzoek dat honden inderdaad kunnen rouwen om het verlies van een soortgenoot.
In die veronderstelling en aanname ligt voor heel veel uitvallende honden het startpunt van hun gedrag ten opzichte van onbekende honden. De aanname dat ze alle andere onbekende honden leuk vinden en daar mee moeten kunnen spelen. Honden zijn sociale dieren. Ze hebben behoefte aan contact met anderen.
Honden worden vaak beschouwd als de trouwste en liefste vrienden die je maar kan hebben. Maar wat jij voelt voor je hond gun je jouw viervoeter misschien ook wel. In dat geval zou je een tweede hond in huis kunnen nemen, zodat ze een maatje hebben. Toch brengt dit ook weer extra zorgen met zich mee.
De hondentaal is duidelijk gericht op speelsignalen: licht geopende bek, staart in een boog, kwispelen, overdrijvingen in mimiek en bewegingen; ziet er soms zelfs clownesk uit. Als er gegromd wordt klinkt dit niet dreigend maar juist helderder en hoger dan tijdens een conflict.
Een puppy bij je oudere hond, gaat dat altijd goed? Nee, dit gaat zeker niet altijd goed. Er zijn gevallen waarbij de oudere hond de puppy aanvalt en ook serieus verwondt. Het idee dat het altijd goed gaat, komt voort uit het fabeltje dat normale honden altijd lief zouden zijn tegen puppy's en kinderen.
De combinatie teef/teef kan een lastige zijn. Als het goed gaat, is alles prima maar als het fout gaat, vechten teven elkaar echt onderling het huis uit. Dat is vaak heftig en lastig weer op te lossen. Het lijkt erop dat teven van ongeveer dezelfde leeftijd daarin het grootste risico zijn.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
Honden zijn geëvolueerd om aan onze zijde te zijn, of ze nu op jacht zijn, in het veld of bij het vuur, dus het is logisch dat ze hunkeren naar ons gezelschap. Alleen gelaten worden, vooral als het iets is dat een hond al een tijdje niet heeft meegemaakt, kan er absoluut toe leiden dat een hond eenzaamheid ervaart.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Jaloezie bij honden
Misschien herken jij het wel jaloers gedrag bij je hond. Dit gedrag kan zich uiten ten opzichte van: Andere dieren in je huis (bijvoorbeeld, wanneer je deze aandacht geeft) Nieuwe dieren (een nieuwe hond, kat of welk dier dan ook)
De reden dat je hond gromt naar andere honden, kan bijvoorbeeld komen doordat de onbekende hond spannend voor hem is. Daar kan onvoldoende socialisatie aan ter grondslag liggen. Je hond kan door een slechte ervaring andere honden op afstand willen houden, hier kan ook een trauma een rol spelen.
Hond spelen nek bijten
Bijten de honden in elkaars nek, dan is dit mogelijk onderdeel van de speelstijl. Doet één van de honden dit bij een andere hond en zie je dat de andere hond dit niet waardeert of zelfs piept, dan is het tijd om in te grijpen en de hond te remmen die de andere hond in de nek bijt.
Hoe lang een hond precies rouwt kan enorm verschillen per hond. Vaak kan dit na een paar weken al over zijn en soms kunnen honden het verdriet na het verlies van een dierbare zelfs tot aan hun dood voelen.
Honden hijgen wanneer ze opgewonden, warm, buiten adem na inspanning, of gestrest zijn. Hijgen als gevolg van stress gaat vaak samen met andere tekenen van stress en angst. Intense emoties zoals angst en bezorgdheid kunnen een hond doen trillen en schudden.
Een huisdier kan wel zeker een soort verdriet voelen bij het verlies van hun baasje of van een mede-huisdier. Hoe een dier daarmee omgaat hangt natuurlijk af van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil, lusteloos en zoekt een rustig plekje op.