Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
Voldoende ruimte om te bewegen
De tijdsbesteding van een paard bestaat ruwweg uit 2 tot 3 uur bewegen, afgewisseld met 1 uur rust. Dat patroon herhalen ze de hele dag en nacht door. Houd je een paard een groot deel van de dag of nacht in de stal, dan moet het paard daar voldoende ruimte hebben om te bewegen.
Trainingen tijdens de herstelperiode bestaan uit voldoende afwisseling en makkelijkere oefeningen. Om de conditie en de kracht van een paard te verhogen, is het belangrijk om zeker twee à drie dagen per week krachttraining te doen. Om de conditie en de kracht te behouden volstaat een dag krachttraining per week.
In het kalenderjaar dat je 12 jaar wordt mag je met een pony of paard bij de paarden rijden. Hier heb je wel een paardenstartpas voor nodig. Een paardenstartpas kun je aanvragen wanneer je lid bent van een paardenafdeling van een KNHS-rijvereniging of FNRS-manege.
Eigenlijk bestaan er maar heel weinig echte moeilijke paarden. Meestal is er in een vroeg stadium iets mis gegaan, door de de mens meestal. Het paard is verkeerd beleerd, op een verkeerde manier en te snel zadelmak gemaakt, en vaak ook niet echt ingereden. Echt inrijden van een paard kost tussen de 500-800 uur!
Wilde paarden, gemiddeld 17,9 km/dag en gedomesticeerde paarden 7,2 km/dag. Gedomesticeerde paarden in een actief stal, 5 tot 10 km/dag.
In de natuur bestaat de dag van een paard grofweg uit twee activiteiten: eten en rusten. Het zoeken naar en eten van voedsel neemt de meeste tijd in beslag, zo'n 14 tot 16 uur. Met rusten en slapen is het paard zo'n 8 tot 10 uur per dag bezig.
In Nederland is het (nog) niet verboden om paarden alleen te houden.
Voor de meeste paarden is ongeveer 7 uur weidegang meer dan genoeg om voldoende energie en eiwit op te nemen, als ze daarnaast nog ander voer krijgen kan het zelfs al teveel zijn.
Paarden hebben minimaal 30 minuten per 24 uur nodig om aan voldoende REM-slaap te komen. Echter hebben onderzoekers ook gezien dat paarden soms veel langer in de REM-slaap blijven indien mogelijk, soms tot wel 1 uur. Semi-wilde paarden slapen ergens tussen de 30 minuten en 2,7 uur per 24 uur.
En paard heeft dagelijks een intensieve verzorging nodig. Als je een eigen paard hebt, ben je minimaal een uur per dag bezig met de verzorging van je paard. Maar 3 uur per dag is voor de gemiddelde paardenhouder meer gebruikelijk. Als je een eigen paard hebt dan moet je die dagelijks voorzien van ruwvoer en vers water.
Het paard moet sowieso één keer in de zes tot acht weken beslagen of bekapt worden, afhankelijk van de snelheid van de hoorngroei en aan de slijtage van het beslag.
Een typische nacht van een paard bestaat uit grazen, staand slapen en korte periodes van diepe slaap terwijl het plat ligt (de REM-slaap). Een paard slaapt tussen de 3-5 uur per dag en gedurende de nacht zal het meerdere keren korte periodes van 20-30 minuten slapen.
Het goede nieuws is: paarden behouden hun conditie veel langer dan mensen. Nadat de training volledig stopt, duurt het minimaal enkele weken voordat in de spieren de veranderingen door training volledig verdwijnen.
Een volwassen paard slaapt namelijk 6 tot 9 uur per etmaal. Bij paarden jonger dan 3 jaar, is dit meer. Een paard slaapt meerdere keren per dag, dit zijn maar korte slaapjes.
Ze bevatten meer fructose. Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert. Voedingsdeskundigen houden een maximum van 5 kilo appels per dag aan.
Paarden eten van nature met name gras. Ze grazen de gehele dag maar vooral 's ochtends en in de namiddag. Per dag besteedt een paard 12 – 16 uur aan grazen, de andere tijd wordt gevuld met bewegen, sociale activiteiten en rust.
Paarden lopen van nature veel, hun hele lichaam is gericht op rustig bewegen. Ze grazen lopend; op die manier leggen ze in een natuurlijke omgeving al snel tien tot twintig kilometer per dag af. Paarden in het wild lopen soms wel zestig kilometer per dag!
Bij sommige paarden is het oogwit alleen te zien als ze geschrokken zijn of licht verontrust. Meestal, echter, tegen de tijd dat een paard opgewerkt is tot het punt dat je het oogwit kan zien, is hij volledig overstuur. Als zijn oren ook gespitst zijn, is hij boos. Als hij trilt of snuift, is hij bang.
Paarden zijn sociale dieren en kunnen de aanwezigheid van andere paarden en mensen waarderen. Er is bewijs dat paarden emoties kunnen ervaren en herinneringen kunnen maken, daarom is het mogelijk dat een paard iemand of iets kan missen met wie of waarmee het een hechte band heeft.
Paard verveelt zich in de wei
In de wei komt verveling veel minder voor, maar kan het er zeker zijn. Vooral als je paard alleen in de wei staat en er weinig te eten is, kan je paard zich gaan vervelen. Al zal dit voornamelijk voor komen in een (zand)paddock.
Voor wie te zwaar is maar toch graag paard wil rijden, is ruiterfitness een optie. Bij deze sport train je de spieren die je gebruikt bij het paardrijden. Belangrijk voor de ruiter én het paard. Femke Dölle geeft hier les in en vertelt dat je houding op het paard erg belangrijk is.
Gemiddeld ben je als plezierruiter ongeveer 50 euro kwijt per maand. Voor kinderen tot 12 jaar kost een paardrijles bij de meeste maneges ongeveer 10 euro per les van een half uur. Oudere kinderen betalen 12 tot 15 euro per uur. Een privé les zal uiteraard ook duurder zijn dan een groepsles.