In de meeste scholen is er tussen de 32 en 36 uur les per week. Je school kan dat zelf bepalen. De lesuren moeten gelijkmatig over 5 lesdagen gespreid zijn. Er kunnen wel uitzonderingen zijn op die gelijkmatige spreiding.
DEN HAAG - Gisteren nam de Tweede Kamer een motie aan over het maximaal aantal van 20 lesuren voor docenten in het voortgezet onderwijs, in het basisonderwijs gaat het maximaal aantal lesuren voor een leraar naar acht dagdelen.
Er bestaat echter geen wettelijke maximum voor het aantal tussenuren. Jouw school mag zelf bepalen hoe het rooster in elkaar zit. Let er wel op dat de medezeggenschapsraad (MR) van jouw school adviesrecht heeft over het vaststellen van het rooster.
Traditionele schooltijden
De meeste basisscholen passen het traditionele schooltijdenmodel toe: de schooldag start tussen 8:30 en 8:45 uur en eindigt tussen 14:30 en 15:30 uur. Kinderen eten tussen de middag thuis of blijven over op school. Het overblijven is vrijwillig.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
Als je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minstens een half uur pauze, eventueel gesplitst in twee keer een kwartier. Omdat het niet meer expliciet in de cao staat, denken schoolbesturen dat ze het dan ook maar kunnen schrappen.
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Verplichte onderwijstijd basisschool
de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
Hoeveel lesuren heb ik in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)? Je mbo-studie heeft 1600 uur voor elk studiejaar. Daarbinnen heb je recht op gemiddeld minimaal 1000 uur onderwijs begeleide onderwijstijd (bot) en beroepspraktijksvorming (bpv). De andere 600 uren besteed je bijvoorbeeld aan huiswerk en zelfstudie.
Na meer dan dertig minuten wordt de deur officieel gesloten en mag je niet meer toegelaten worden tot de zaal om het eindexamen te maken. Te laat komen heet in dit geval verhindering. Wanneer dit gebeurt, zal je naar de directeur van jouw school moeten gaan om te vertellen waarom je te laat bent gekomen.
Artikel 5.5 Als een leraar, (zonder dit van te voren te hebben aangegeven), meer dan 10 minuten te laat is, vervalt deze les, mits dit door de klassenvertegenwoordiger gemeld wordt bij de SL of coördinator leerling-zaken. Er kan nl.
Het beste antwoord. Volgens de leerplichtwet dient de school bij meer dan 6 keer te laat komen een brief aan de ouder/voogd te sturen.
De lessen mogen ten vroegste om 15u eindigen. De school is verplicht een middagpauze van minimum vijftig minuten te voorzien. Voor het organiseren van de speeltijden is ze vrij.
Einde leerplicht
De leerplicht duurt tot en met het einde van het schooljaar. Een kind dat 16 jaar wordt, moet het schooljaar dus eerst nog afmaken. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. Als een kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest, is de leerplicht ook afgelopen.
Op de meeste scholen is er een maximale lessen-taak van 750 klokuren per school- jaar. De AOb gaat uit van dat maximum: in het taakbeleid moet een maximum aantal te geven lessen per week (8.1.3 c) worden afgesproken. Omgerekend naar 38 lesweken en lessen van vijftig minuten betekent dit – afgerond – 24 lessen per week.
Hoe lang duurt een schooldag? Vroeger mocht een schooldag niet langer duren dan 5,5 uur. Maar die regel bestaat niet meer. Scholen mogen zelf beslissen hoe lang een schooldag duurt.
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat wanneer 15-jarige scholieren om tien uur 's ochtends pas naar hun eerste les gaan, het ziekteverzuim halveert. Daarnaast haalden de scholieren die later begonnen ook betere resultaten dan leeftijdsgenoten die nog ouderwets om half negen met hun eerste les begonnen.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft.
Ben je twee keer achter elkaar gezakt voor je eindexamen op de middelbare school? Dan beslist de school wat er gaat gebeuren. Soms wordt besloten dat het beter is om naar een andere school te gaan. De wet verbindt in elk geval geen consequenties aan zo'n situatie, dus het is niet verplicht dat je van school af moet.
Blijven zitten basis- en voortgezet onderwijs
Daarover beslist de school. De school kijkt daarbij onder meer naar het niveau van de klasgenoten van uw kind. De school moet u informeren als uw kind blijft zitten.
Blijven zitten voor maar 1 vak is al helemaal belachelijk! Toetsen moeten ook gaan over relevante leerstof en hoeven niet te bulken van de instinkers. Aan nutteloos hersenwerk hebben leerlingen niets. Leerkrachten moeten alle competenties van leerlingen evalueren, niet alleen het denkwerk en de kennis.
Ja, dat mag. Regels rond het 'naar toilet gaan' kan de school volledig zelf opstellen. Veel scholen hebben te kampen met vandalisme in de toiletten en passen daarom strenge regels toe voor toiletbezoeken tijdens de lesuren. Kijk zeker eens in het schoolreglement.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om alles te kunnen verwerken en kunnen maar beperkte hoeveelheid nieuwe informatie aan (zie cognitive load theory). Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.