Waarom schuim je een bouillon af? Hoe werkt afschuimen Deze term kom je vaak tegen bij het bereiden van bouillons en soepen e.d., maar ook bij gelei en suikerstroop. Het doel is om het gerecht helder te maken en ongewenste stoffen te verwijderen. Bovendien geeft het schuim vaak een bittere en onprettige smaak.
Klaren of 'clarifiëren'
Dat gebeurt door eiwitten toe te voegen waarin alle onzuiverheden zich ophopen. Daarna kun je het afschuimen, of in de juiste termen 'klaren' of 'clarifiëren' genoemd. Door het daarna door een fijne doek te gieten wordt het nog een keer extra gezeefd en ontstaat er een zeer heldere substantie.
Afschuimen doe je door met een schuimspaan het schuim van het kookvocht te scheppen, bijvoorbeeld als je vlees kookt in bouillon. Door af te schuimen krijg je een mooie heldere bouillon.
Je kunt de soep gemakkelijk met een papje van aangemaakte maïzena binden. Wel even laten koken, anders werkt deze methode niet. Je kunt ook allesbinder gebruiken tegen een soep die te waterig is.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot. Snel afkoelen is de boodschap dus!
Doe de spliterwten in een grote soeppan en doe hierbij 2 liter water. Voeg ook de runderschenkel en de schouderkarbonade toe en breng dit aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur iets lager en laat je dit zo'n 1,5 á 2 uur zachtjes pruttelen.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Wat gebeurt er als je bouillon niet afschuimt? Witte schuimlaag afschuimen Het is voor de smaak van het eten in ieder geval belangrijk om het schuim zo snel mogelijk weg te scheppen. Wanneer je te lang wacht kunnen deeltjes in het gerecht zinken en zorgen voor een vieze smaak.
Eigenlijk is schiften het ontbinden van twee of meerdere componenten. Vaak is een geschifte saus nog te redden door wat koud water toe te voegen of wat room in te koken en daar de geschifte saus aan toe te voegen.
Voor het maken van consommé, een heldere bouillon, komt een laagje schuim juist van pas. Dit gebeurt door het toevoegen van eiwitten. Hierin verzamelen zich alle onzuiverheden en door het afschuimen, in dit geval klaren of clarifiëren genoemd, ontstaat er dan een zeer heldere substantie.
Een schuimspaan is een keukenattribuut dat eruit ziet als een lepel met een groot plat blad, met gaten. Met een schuimspaan, daarom heet ie ook zo, kan men het schuim van kokende gerechten (bouillon, groenten) afscheppen. Dit schuim eiwitten bevat onzuiverheden die de smaak negatief beïnvloeden.
Schenkel bevat veel collageen, dat tijdens het garen overgaat in gelatine. Dat geeft soep een prettig mondgevoel. Het vette beenmerg geeft smaak. Het vet kan later van de soep afgeschept worden of met absorberend keukenpapier verwijderd.
Even afkoelen
De warmte kan namelijk de houdbaarheid aantasten. Vergeten dat je restjes nog op het aanrecht staan? Volgens Stop Foodborne Illness komen na twee uur de meeste bacteriën op het eten, dus laat het vooral niet langer staan dan dat.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Bewaartip voor dit product. Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Koude erwtensoep is ideaal om als lunch mee te nemen, als licht voorgerecht tijdens een zomers dinertje of samen met een stukje lekker brood als lichte maaltijd. In de winter kikker je op van een warm soepje, op een warme zomerdag doet een koud soepje net hetzelfde.
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan.
Wanneer je 1 kilo erwten wilt weken, houdt rekening met ongeveer met anderhalf tot twee liter water. Week de erwten ongeveer 12 uur. Na het weken kan je de spliterwten afgieten en verwerken in een gerecht.
Als standaard geldt dat je van een maaltijdsoep een halve liter per persoon serveert.