'Die versnelde veroudering hebben we niet gevonden', vertelt Geurts. 'Autisme heeft in die zin dus geen impact op ouder worden, en andersom. Mensen blijken op oudere leeftijd soms zelfs beter in staat met hun autisme om te gaan.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen met autisme én een verstandelijke beperking 30 jaar eerder sterven, op een gemiddelde leeftijd van 39 jaar.
Autisme is aangeboren en kan niet worden genezen. Over het algemeen worden de eerste symptomen in de vroege kindertijd zichtbaar. Een betrouwbare diagnose kan worden gesteld vanaf dat een kind twee jaar oud is.
Er bestaan geen behandelingen waardoor ASS verdwijnt. Dat is ook niet het doel van een behandeling. Wel kun je hulp krijgen om beter om te gaan met de gevolgen van autisme. Dingen die je zelf kunt doen, maar ook dingen die anderen in je omgeving kunnen doen.
Met autisme naar het buitengewoon onderwijs
In het buitengewoon onderwijs wordt type 9 ingericht voor leerlingen met een autismespectrumstoornis die geen verstandelijke beperking hebben, maar niet in het gewoon onderwijs terecht kunnen.
Asperger lijkt wat betreft sociale problemen en communicatieproblemen op klassiek autisme. Het verschil is dat mensen met Asperger wel goed kunnen praten en leren. Het is echter wel moeilijker voor deze groep om taal te begrijpen en te begrijpen wat andere mensen denken en voelen.
Vaak gaat het samen met ADHD/ADD, dyslexie, dyscalculie, dyspraxie, dysgrafie, angststoornissen en OCS (dwangneurose). Het syndroom van Asperger is aangeboren en niet te genezen.
Kenmerken van de stoornis van Asperger
De sociale interactie en contacten verlopen moeizaam. Zij vinden het moeilijk zich in te leven in anderen. Oogcontact kan vermeden worden. Sociale regels en gebruiken worden vaak niet begrepen of gevolgd.
Ieder kind reageert anders op veranderingen uit de omgeving. De meeste kinderen met autisme hebben moeite met veranderingen. Voor hen is voorspelbaarheid van dagelijkse situaties belangrijk. Door goed naar de individuele situatie van het kind te kijken kan flexibel gedrag bevorderd worden.
Kenmerken van Asperger
Asperger (of Asperger syndroom) is een vorm van autisme. Kenmerkend is een gemiddeld of hoge intelligentie, in combinatie met typische symptomen van autisme zoals: Problemen met communicatie en relaties. Gedrag dat voor de omgeving niet goed te begrijpen is.
De precieze oorzaken van het syndroom van Asperger zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een grote rol speelt. Verder zijn er aanwijzingen dat er structurele afwijkingen zijn in de hersenen van mensen met een autismespectrumstoornis.
Je hoort veel geluiden om je heen en ziet veel kleuren. Je hersenen kunnen al die informatie tegelijk moeilijk verwerken. Heftige beelden, veel geluiden, kleuren. Dit is een beetje hoe iemand die autistisch is, de wereld ervaart.
Autisme is niet altijd even stabiel. Het gedrag kan veranderen en het autisme kan in ernst toenemen of juist afnemen. Autisme is niet te genezen. Niet alleen als kind, maar ook als volwassene kun je dus last hebben van autistische kenmerken.
Het niet (goed) kunnen inleven of verplaatsen in de ander, de beperking in het aangaan en onderhouden van sociale contacten, de beperkingen in de communicatie over en weer, het vasthouden aan vaste patronen, het zijn allemaal eigenschappen die het kind krijgt voorgeschoteld.
Het is dus zeker mogelijk om een goede relatie te hebben, wanneer u of uw partner het Asperger-syndroom heeft. Het is echter wel van belang dat u en uw partner elkaar leren begrijpen en weten wat de ander nodig heeft.
Mannen en vrouwen met het syndroom van Asperger kunnen wel degelijk een verliefd gevoel ervaren. Ze vinden het wel lastiger om dit te uiten en naar buiten te brengen. Hierdoor kunnen ze onbedoeld onverschillig of koel overkomen.
Op basis van de door scholen gerapporteerde aantallen werd de prevalentie van ASS geschat op 229 per 10.000 in de regio Eindhoven. Dit was significant hoger dan de prevalentie in de regio's Haarlem (84 per 10.000) en Utrecht-stad (57 per 10.000).
Overgevoeligheid of juist helemaal niet gevoelig voor pijn, warmte en kou en geluiden. Afwijkende motoriek. Houterig bewegen, veel met de handen zwaaien (praten met de handen). Overmatige gerichtheid op een onderwerp en weinig tot geen belangstelling hebben voor andere onderwerpen.
De stoornis van Asperger is niet te genezen. Toch is dat niet per se slecht nieuws. Kinderen en volwassenen kunnen namelijk wel leren om te gaan met hun beperkingen. Bovendien zijn er vaak veel talenten aanwezig die ontplooid kunnen worden.
Autisme en narcisme kunnen beide naast elkaar en onafhankelijk van elkaar voorkomen. Dit betekent dat er een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) diagnose gemaakt kan worden, met daarnaast een comorbide Narcistische Persoonlijkheidsstoornis (NPS).
Er is in Nederland geen onderzoek gedaan naar het aantal geregistreerde diagnoses autismespectrumstoornis. In buitenlands onderzoek wordt de prevalentie van stoornissen in het autismespectrum gewoonlijk op 60 tot 100 per 10.000 mensen geschat, of ongeveer 1 procent.