De planeten geven zelf inderdaad geen licht, net als de Aarde. Dat we de planeten dan 's nachts toch aan de hemel zien 'licht geven', komt doordat de planeten het licht van de Zon reflecteren, net als de Maan. Doordat de Zon zich aan een bepaalde kant van de planeten bevindt, vertonen de planeten ook fasen.
Venus. Van alle planeten is Venus de helderste aan de hemel en is de tweede planeet vanaf de Zon gerekend en de meest nabije buur van onze Aarde. Als ze elkaar het dichtst naderen is de onderlinge afstand slecht 41 miljoen kilometer. Venus is bijna net zo groot als de Aarde.
Venus is verreweg de opvallendste planeet; tijdens een gunstige verschijning (altijd aan de avond- of aan de ochtendhemel) is hij het helderste object aan de sterrenhemel, afgezien van de zon en de maan.
"De planeten zullen verschillen in hun helderheid. Venus is helderder dan Jupiter, dus het zal er oogverblindend helder uitzien als je het ziet. Jupiter zal iets zwakker zijn, ongeveer een zesde van de helderheid van Venus."
Zichtbaarheid van Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus met het blote oog.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 4:24 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 3:46 uur).
Venus is op dit moment zichtbaar aan de avondhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 22:45 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 21:52 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 21° boven de westnoordwestelijke horizon staat.
Na de zon en de maan zijn dit de helderste objecten zijn die je kunt zien aan de hemel, vertelt Grootjen. "De planeten zelf geven geen licht, maar ze weerkaatsen het licht van de zon." Venus is vanaf de aarde de dichtstbijzijnde en de helderste planeet.
Jupiter is dus een bijzondere planeet, die vanaf de aarde vaak ook goed zichtbaar is. Je kunt hem het beste zien wanneer hij recht tegenover de zon staat, met de aarde ertussenin. Jupiter is dan tussen zonsondergang en zonsopgang zichtbaar.
Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus. Ze lijken op grote sterren, maar het verschil is dat je ze niet ziet knipperen. Sterren staan heel veel verder van de aarde af dan planeten en door de grote afstand zorgt de dampkring ervoor dat we sterren zien knipperen.
Iets links van de maan zie je de gasreus Saturnus, en verder naar links staan de grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, en onze kleine rode buurplaneet Mars. Nog verder weg kun je als je geluk hebt Venus en Mercurius waarnemen.
Ze noemt de kans dat we de planeet nog een keer zo mooi te zien krijgen "heel klein." Jupiter zal pas over 107 jaar weer zo dicht bij de aarde staan. "We weten precies hoe de planeten ronddraaien," zegt Derkink. "Daardoor kunnen we ook goed voorspellen dat dit pas weer gebeurt in 2129."
Venus is een terrestrische planeet en ze heeft ongeveer dezelfde grootte, massa en samenstelling als de Aarde. Venus heeft de dichtste atmosfeer van alle lichamen in het zonnestelsel. Die atmosfeer bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide.
Venus is de heetste planeet in het zonnestelsel, ondanks het feit dat ze niet het dichtst bij de zon staat. Temperaturen op Venus kunnen oplopen tot 471 °C, wat genoeg is om lood te smelten.
Wat is de mooiste planeet? Dat is toch wel Saturnus, de planeet met de ringen. Die zijn zichtbaar met een goede verrekijker op een statief, maar liefst natuurlijk met een telescoop.
Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze planeet wel noemen. Misschien wel de mooiste planeet van het Zonnestelsel. Een grote ronde bol met daarom heen een enorm ringen stelsel.
Jupiter is met het blote oog als een opvallend heldere “ster” aan de hemel zichtbaar. Al met een verrekijker (op statief) zijn de vier grote Galileïsche manen te zien. Met behulp van een telescoop kunnen de bandenstructuur en de Grote Rode Vlek van de reuzenplaneet worden waargenomen.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
Je kan de Poolster spotten door De Grote Beer te zoeken en een lijntje van de twee buitenste sterren van de pan naar boven te trekken. De eerste heldere ster die je tegenkomt? Dat is de poolster!
Jupiter is een enorme gasbal en heeft dus geen vast oppervlak. De planeet bestaat vooral uit de heel lichte gassen waterstof en helium. Door een telescoop zie je een bewolkte atmosfeer met kleurige gordels en vlekken. Het opvallendst is de zogenaamde Grote Rode Vlek.
De avondster / morgenster of ook wel Venus genoemd. Deze planeet dankt haar benaming omdat we haar vaak zien in de ochtendperiode en enkele uren na zonsondergang. Interessant om weten is dat Venus na de zon en de maan het helderste object is aan de hemel.
Saturnus staat op dit moment in het sterrenbeeld Waterman. De planeet heeft een helderheid van 1,1m en zijn schijnbare diameter meet 17,3”. De schijnbare afstand tussen de Zon en de planeet bedraagt 98°.
Als een lichtstraal door die trillende lucht gaat, wordt het licht ietwat gebroken. Het resultaat is een fonkelende ster. Het licht van een ster die laag boven de horizon staat, moet een langere weg door de dampkring afleggen. Daarom zullen die sterren meer flikkeren.
De planeten staan laag boven de horizon, dus kies een plek met vrije blik naar het zuidwesten, bijvoorbeeld een bovenverdieping. Jupiter is helder en gemakkelijk te vinden. Saturnus is tachtig keer lichtzwakker, maar ook nog te zien. Tot 21 december staat Saturnus linksboven Jupiter.