Na het verhitten wordt de melk zo snel mogelijk afgekoeld en kan deze vervolgens twee dagen in de koelkast bewaard worden. Als de melk langer bewaard moet worden, dan wordt ze na het afkoelen in de koelkast best direct in de diepvriezer geplaatst.
Moedermelk mag je niet opnieuw opwarmen of opnieuw invriezen. Gooi restjes opgewarmde moedermelk weg.
Om die reden is verwarmen in de magnetron ook af te raden, want daarbij wordt de melk vaak niet gelijkmatig verwarmd. Zo ontstaan er zogenaamde hotspots in de melk, die te heet zijn geworden. Eenmaal opgewarmde borstvoeding die niet wordt opgedronken, moet je weggooien en niet opnieuw opwarmen op een later moment.
Zodra eerder ingevroren moedermelk eenmaal volledig is ontdooid, kan de melk maximaal twee uur bij kamertemperatuur worden bewaard of maximaal 24 uur in de koelkast.
Het is het beste om moedermelk maar één keer op te warmen. Heb je de melk opgewarmd en weer koud laten worden? Geef het dan binnen één tot twee uur en uiterlijk bij de volgende voeding.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
Op kamertemperatuur (dus moedermelk buiten koelkast) is vers afgekolfde moedermelk tot max. acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast.
Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max. 0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen. Aan het eind van de dag kun je de verzamelde melk in één keer invriezen of meteen gebruiken. Ontdooide melk mag niet opnieuw ingevroren worden.
Als moedermelk op een temperatuur van 0 tot 5°C wordt bewaard, kun je de melk van één dag opsparen en in één fles of zakje bij elkaar voegen en in de koelkast bewaren of invriezen.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer per 24 uur. Elke keer kolf je 15 minuten.
De precieze tijd is uiteraard afhankelijk van de begin temperatuur en hoeveelheid melk die je op wil warmen maar in bijna alle gevallen is het flesje binnen 5 minuten op temperatuur.
Verwarm het flesje op maximaal 600 Watt. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Beide manieren moeten je goed uitgelegd worden door een professional. Blijf oefenen met het aanleggen, daarna kan de afgekolfde melk gegeven worden. Als je baby de voeding op heeft, kun je zelf gaan kolven, de afgekolfde melk kan dan weer bij een volgende voeding gebruikt worden.
Kolf als het mogelijk is minimaal 8 keer per dag. Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten.
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot. Voordat je melk weggooit, kun je eerst kijken of deze inderdaad bedorven is.
verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (19-22 graden): 5 uur. verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (23-26 graden): 4 uur. verse afgekolfde melk in de koelkast (4 graden): 6 à 8 dagen. in de vriezer (-18 graden): 6 tot 12 maanden.
Moedermelk bewaren in flesjes en zakjes
Bewaar moedermelk in schone kunststof bakjes, speciale borstvoedingszakjes of flesjes. Wat je ook gebruikt: zet de datum erop en zet de melk in de koelkast. Heb je op je werk gekolfd? Zet dan daar de melk in de koelkast en neem de melk mee naar huis in een koeltas.
Oxytocineproductie wordt gestimuleerd door zuigen, maar ook door psychologische factoren zoals het zien, ruiken, voelen of denken aan de baby. De toeschietreflex wordt negatief beïnvloed door angst, spanning, pijn van tepelkloven, vermoeidheid, zorgen en veel onrust rondom de moeder tijdens het kolven of voeden.
Gekoelde moedermelk kan verwarmd worden door het onder warm stromend water te houden. De temperatuur van het stromende water wordt geleidelijk verhoogd tot de melk de juiste temperatuur bereikt.
Om de melkproductie te vergroten heeft vaker kolven meer zin dan lang kolven. Kolf overdag om de twee à drie uur en bij voorkeur ook één maal 's nachts. Zodra je meer dan 800 ml per 24 uur gaat produceren kun je overgaan op vijf à zes keer per dag kolven. Kolf de borsten minstens één keer per dag goed leeg.
Kolf aan dezelfde frequentie als de voedingen van je baby met een minimum van 8 keer per 24 uur. Dag en nacht kolven kan, naast het pendelen naar je baby in het ziekenhuis, best pittig zijn. Durf hulp te vragen bij de huishoudelijke taken, zodat je zelf ook af en toe kan ontspannen.