Waarom dagelijks wegen kan helpen met het bereiken van je doel. Dagelijks wegen is het overwegen waard. Lichaamsgewicht is nooit constant. Zo spelen hormoonhuishouding, maag- en darminhoud, vochtbalans, het klimaat en je trainingsroutine een rol bij het aantal kilo's dat jij op de weegschaal aantikt.
Elke dag wegen heeft geen zin. Je gewicht schommelt namelijk van nature altijd met zo'n 1 tot wel 2 kilogram. Deze schommelingen komen voornamelijk door de hoeveelheid vocht in jouw lichaam.
Wekelijks wegen
Het is voldoende om één keer per week tot één keer per maand op de weegschaal te gaan staan. Weeg jezelf steeds op hetzelfde tijdstip van de dag. Als je gewicht stijgt, corrigeer dan door minder of anders te gaan eten en wat meer te bewegen.
Staat je weegschaal op tapijt en ga je er op staan, dan geeft ie een ander gewicht aan. Dat kan veel schelen. Hoe meer de ondergrond waar je weegschaal op staat, inzakt, hoe onbetrouwbaarder je meting.
Weeg jezelf maximaal 1x per week. Het is normaal dat je gewicht wat schommelt. Door jezelf 1 keer per week te wegen kan je veel beter een verloop in je gewicht zien. Daarnaast kan het erg frustrerend zijn om elke dag de schommelingen op de weegschaal te zien.
Gewicht schommelt
In de loop van de dag houd je vocht vast. Daarom weeg je 's avonds sowieso meer dan 's morgens. Ook veel zoutrijke voeding zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt en je dus ook iets meer weegt. De dag(en) voor de menstruatie wegen vrouwen ook een tot twee kilogram meer.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Weeg jezelf vóór het douchen
Je huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en neemt makkelijk vocht op. Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent.
Het kan bij zowel krachttraining als duursport voorkomen dat je op de weegschaal geen verschil ziet of zelfs aankomt in gewicht. Dat kan komen omdat je meer spierweefsel ontwikkelt. Laat je dus niet ontmoedigen. Als je intensief sport, kun je ervan uitgaan dat je vetmassa kwijt bent.
De manier om je vetpercentage thuis te meten zijn weegschalen inclusief vetmeting. De weegschalen zijn populair, maar niet betrouwbaar. De Consumentenbond onderzocht 11 weegschalen. Conclusie: degene die wil weten hoeveel vet hij heeft, kan maar beter niet op een weegschaal gaan staan.
Dagelijks wegen is het overwegen waard. Lichaamsgewicht is nooit constant. Zo spelen hormoonhuishouding, maag- en darminhoud, vochtbalans, het klimaat en je trainingsroutine een rol bij het aantal kilo's dat jij op de weegschaal aantikt.
Veilig: halve kilo per week
Een veilig doel om af te vallen is een halve kilo in de week. Meer dan 1 kilo per week is te veel. Bij geleidelijk afvallen haal je namelijk de meeste energie uit je vetreserves. En dat is wat je wilt.
Probeer jezelf dan telkens op hetzelfde tijdstip te wegen en met dezelfde weegschaal. Uit onderzoek blijkt verder dat vrijdag de beste dag is om jezelf te wegen wanneer je op dieet bent.
Vet raak je kwijt door het uit te ademen
Als je vet verbrandt, worden deze atomen omgezet in water en CO2. Voor iedere 10 kilo die je afvalt, zet je lichaam 1,6 kilo om in water. Dat vocht plas, poep of zweet je er inderdaad uit. Maar dan heb je nog 8,4 kilo verbrand vet over.
Dit kan aan verschillende oorzaken liggen. Bijvoorbeeld, je vochthuishouding, zoutinname en hormonen. Zo ben je bijvoorbeeld zwaarder na zout eten, voor je menstruatie en als het heel warm is. Na intensief sporten of zweten ben je juist weer wat lichter.
Ook kan het zijn dat je door veel te sporten meer spieren hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom lijkt het alsof je minder snel afvalt. Val je niet (meer) af ondanks dat je gezond minder eet en voldoende beweegt, bezoek dan een diëtist voor persoonlijk advies.
Je kan dus zeker 1200, 1300, 1400 of 1500 kcal eten en niet afvallen, niet omdat je lichaamsvet niet daalt, maar wel omdat je lichaamsgewicht schommelt door andere factoren buiten de vetmassa. Kijk dus niet teveel naar het lichaamsgewicht, maar richt je vooral op andere factoren zoals omtrek, kledingmaat etc.
Het kan dus zijn dat je de ene dag zwaarder weegt dan de andere. De oorzaak hiervan kan zijn dat je meer spiermassa hebt gekregen, terwijl je alsnog vet bent afgevallen. Daarnaast bestaat de kans dat je vocht vasthoudt door het warme weer, of wanneer je veel zout hebt gegeten.
Door een veranderde hormoonhuishouding houd je vocht vast
Hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je vocht vasthoudt. Vlak voor (en soms tijdens) je menstruatie ben je bijvoorbeeld vaak iets zwaarder. Ook kan het voorkomen bij stress of als je slecht slaapt. Je kunt dan ineens 1-2kg zwaarder zijn.
Je maag en darmen zitten voller
Als je een flinke maaltijd hebt gegeten en nog niet naar het toilet bent gegaan, kun je ook ineens 2 kilo zijn aangekomen in 1 dag. Dit komt dan doordat er nog veel voedsel in je maag en darmen zit. Het is dus niet 2 kilo vet.
Dit is helemaal onmogelijk voor de meeste mensen. Zoveel calorieën verbranden is enkel mogelijk voor topsporters, maar die moeten meestal geen vet meer verliezen in de eerste plaats. Maar zelfs topsporters zouden het moeilijk hebben om zoveel calorieën te verbranden en op dezelfde dag zo weinig te eten.
Je bent aangekomen in spieren waardoor je niet afvalt
Spieren hebben een grotere dichtheid dan vet. Je lichaam ziet er met meer spieren en minder vet dan wellicht slanker uit, het kan best zijn dat het op de weegschaal lijkt alsof je niet bent afgevallen.
Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Waaruit bestaat mijn gewicht? Ons gewicht is een optelsom van het aantal kilo vet, bot en spier en liters vocht in ons lichaam. Dit noemen we ook wel de lichaamssamenstelling. De samenstelling van jouw gewicht uit vet, bot, spier en vocht is persoonlijk, het is voor iedereen anders.
Een gewicht schommelt van nature een beetje. De meeste mensen hebben een marge van ongeveer 1 tot 2 kilo. Die wisselingen komen voornamelijk door wisselingen in de hoeveelheid vocht in je lichaam. Als je een dag wat meer zout eet dan normaal, kun je meer vocht vasthouden en daardoor de volgende dag zwaarder zijn.