Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom de innesteling niet lukt. Leeftijd speelt wel duidelijk een rol. Er kan bijvoorbeeld iets fout gaan bij de celdeling van de bevruchte eicel. Maar ook de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies is belangrijk.
Veel van de eicellen die in het laboratorium bevrucht worden, ontwikkelen zich niet goed. En wanneer de bevruchte eicel wel uitgroeit tot een embryo gaat het vaak na terugplaatsing toch nog fout.
Meestal is er sprake van licht bloedverlies bij innesteling ('spotting'). Het is sowieso minder dan menstruatie en duurt ook minder lang, ongeveer een dag of twee. Ook is de kleur van het bloed vaak anders. Jij kent jouw cyclus het beste en kunt dus het beste het verschil opmerken.
Symptomen van innesteling op een rijtje:
– Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt. – Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.
Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling hangt onder andere af van je leeftijd, gezondheid en de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies. Ook een fout in de celdelingen van het vruchtje kan ervoor zorgen dat de innesteling niet lukt.
een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Breng je hormonen in balans
Een ongezond voedingspatroon, stress of tekorten, jezelf (te lang) blootstellen aan schadelijke (omgevings)stoffen kunnen jouw hormoonbalans verstoren. Dat kan er onder andere voor zorgen dat het baarmoederslijmvlies te dun is voor een eicel om goed te kunnen innestelen.
Niks voelen zegt ook niks
Want hoewel er vrouwen zijn die al vroeg in de zwangerschap 'voelen' dat ze zwanger zijn, ervaart ruimschoots het merendeel van de vrouwen pas (ruim) na de testdatum de eerste zwangerschapssymptomen. Dus: voel je tijdens de wachtweken niks, dan zegt dat… helemaal niks!
Niet lang na de bevruchting kun je al merken dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.
Niet zwanger worden betekent vaak dat de innesteling niet wil lukken. Voor een goede innesteling zijn voldoende anti-oxidanten, de juiste vetzuren & vitamines, en ontspanning super belangrijk.
Je kunt zwangerschap herkennen aan een of meerdere van de volgende tekens: Allereerst stopt natuurlijk de menstruatie, of wordt die veel minder hevig dan normaal. Je borsten kunnen gevoelig zijn en opzwellen en je tepels worden groter en donkerder van kleur. Je moet waarschijnlijk vaker plassen dan normaal.
Omdat NSAID's en aspirine op het hele lichaam werken, leiden ze mogelijk tot een abnormale innesteling, die een miskraam wordt. Paracetamol daarentegen werkt alleen op het centrale zenuwstelsel, waardoor het waarschijnlijk geen effect heeft op het embryo, aldus de auteurs.
Na een reis van zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt de eicel zich in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit innestelen kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies, het gaat daarbij om een paar druppeltjes bloed, dit heet een innestelingsbloeding.
Bij een miskraam wordt het embryo of de vruchtzak uit de baarmoeder gedreven. Dan ontstaat krampende pijn en bloedverlies, waardoor de baarmoedermond opengaat. Wanneer het embryo of de vruchtzak volledig door de baarmoeder is afgestoten, verdwijnt de pijn en het bloedverlies en sluit de baarmoedermond zich weer.
De eicel nestelt zich in de baarmoederwand, tussen de zes en twaalf dagen na je ovulatie. Wanneer je in deze periode een bloeding krijgt, is de kans groot dat het om een innestelingsbloeding gaat.
Je kunt de innesteling ook voelen, denk aan kramp. Volgt na de kramp het bloedverlies in de dagen erna, dan kan dat heel goed de innesteling zijn. Hoe merk ik dan verschil met menstruatiekramp? Dit laatste is vaak heviger.
Na de bevruchting kan je al direct merken dat de afscheiding meer wordt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Innestelingsbloed is in principe niets om je zorgen over te maken.
De innesteling voelt een beetje als lichte pijn in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd. Dit zijn eigenlijk een soort van lichte menstruatiekrampen die een paar dagen kunnen aanhouden. Meteen na de bevruchting wordt onder andere het HCG hormoon (ook wel bekend als zwangerschapshormoon) aangemaakt.
Afscheiding begin zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden. Het toenemen van je vaginale afscheiding begint al snel na de bevruchting en kan een eerste symptoom zijn dat je zwanger bent.
Pas één week na de innesteling heb je genoeg hCG in je lichaam om een positieve zwangerschapstest te krijgen. Dat heeft te maken met dat de concentratie van het hormoon in je lichaam toeneemt naarmate de zwangerschap vordert.
Zwangerschapssymptomen zijn geen must
Jij hebt gewoon geluk dat je geen last hebt van die zwangerschapskwaaltjes. Dat is alles! Dit betekent niet dat je zwangerschap niet evolueert of dat er een probleem is! Dit kan ook het geval zijn wanneer je al eens zwanger bent geweest en toen wel ziek was.
Het gebeurt een paar dagen na de innesteling van de bevruchte eicel. De bloeding duurt vaak maar een paar uur tot maximaal twee dagen. Het verschil tussen een innestelingsbloeding en de menstruatie is dat u bij een innestelingsbloeding vaak maar een aantal druppels bloed verliest.
Stress kan een zwangerschap in de weg staan. Overmatige stress schopt je hormoonbalans behoorlijk in de war. Als je ontspannen bent heb je meer progesteron in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies dik genoeg is voor een goede innesteling.
Als de embryo's langer in het laboratorium worden doorgekweekt, komen ze in het blastocyststadium. Soms wordt een embryo pas dan in de baarmoeder geplaatst. Dit is op dag 5 of 6 na de punctie.