Werkplezier neemt toe als medewerkers het gevoel krijgen dat hun prestaties gezien en gewaardeerd worden. Medewerkers zien graag dat zij zowel voor hun team prestaties, maar ook hun persoonlijke inbreng gezien worden. Daarnaast is het belangrijk dat er een voorspelbare omgeving ontstaat waarin het werk gedaan wordt.
Werk-privébalans (62%) en beloning & arbeidsvoorwaarden (66%) zijn het meest bepalend voor het werkplezier van medewerkers. Daarna komen betekenisvol werk (50%) en leuke collega's (58%) vaak voor in de top drie van werkplezier.
Werk is een energiegever wanneer het voldoening en werkplezier oplevert. Wanneer gebeurt dat? Wanneer je een passende baan hebt met een reële taakbelasting. Een te lage taakbelasting geeft geen energie en een te hoge taakbelasting ook niet.
Allereerst is het belangrijk om een goede werk privé balans te hebben. Dit voorkomt stress, zorgt voor meer productiviteit en draagt echt bij aan plezier in je werk. Het ontwikkelen van gezonde leefgewoonten, zoals beweging en voeding, zijn hierbij cruciaal. Denk ook aan een vast slaapritme en voldoende ontspanning.
Veel mensen ervaren deze toestand als enorm prettig en daarmee is het een belangrijke factor voor werkgeluk. Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren.
Werkbeleving is de manier waarop je het werk ervaart. Het zegt dus iets over de persoon die de job uitvoert. Bij werkbeleving is het belangrijk om stil te staan bij de positieve en negatieve dimensies. De combinatie van veel stress en veel plezier creëert bijvoorbeeld een positieve werkbeleving.
Bedenk voor jezelf waar het aan ligt dat je je werk niet meer leuk vindt. Soms helpt het om dit op papier te zetten. Maak bijvoorbeeld een lijst met voor- en nadelen aan je huidige baan. Soms kan het helpen om hier met iemand over te praten, om zo duidelijker in kaart te brengen waar je twijfels vandaan komen.
Werknemer is onbereikbaar en komt niet opdagen op werk
Als een medewerker niet op werk verschijnt, dient werkgever te proberen contact op te nemen met de medewerker. De werkgever kan contact opnemen door te bellen, via whatsapp/sms en/of per e-mail. Werkgever kan ook naar het huis van de medewerker gaan.
Om een baan te krijgen moet je over het algemeen wel iets doen, namelijk solliciteren. Brieven en cv's versturen en vervolgens ergens op gesprek. Maar let op, zelfs al wordt er gezegd dat dit een 'informeel gesprek' zal zijn: zo'n gesprek is nooit informeel.
Steun en complimenten van anderen, zoals van je werkgever of collega's, zorgt voor meer werkgeluk. Het geeft werknemers het gevoel dat ze zinvol werk doen en hun mening er toe doet. Geef jezelf ook eens een compliment en vier jouw kleine en grote successen. Dit vergroot ook je werkgeluk.
Van de respondenten die minder werkgeluk ervaren, geeft een derde aan dat dit komt doordat de werkdruk is toegenomen. Ook zorgen om de baan (22 procent) en minder begrip van de werkgever (20 procent) zijn veelgenoemde redenen.
Werkgeluk is meer dan alleen plezier hebben in het werk wat je doet. Werkgeluk hebben is het hebben van werk waar je voldoening uithaalt, waarbij je geprikkeld wordt, waar je enthousiast van wordt en door wordt gemotiveerd. Het is een manier van werken en deels heb je dit geluk zelf in de hand.
Waar komt het gebrek aan motivatie vandaan? Mensen kunnen slecht gemotiveerd raken vanuit een te hoge of te lage lichamelijke opwinding. Beide storingen gaan gepaard met lichamelijke en geestelijke ongemakken, zoals gevoelens en emoties.
Werkplezier meten wordt gedaan aan de hand van een vragenlijst die verspreid wordt onder de medewerkers. In de vragenlijst wordt uiteraard gevraagd hoeveel werkplezier men ervaart. Dit wordt gedaan met een Likert schaal.
Een betrokken medewerker vertoont positief gedrag ten opzichte van de organisatie en bijbehorende waarden. Deze betrokkenheid bepaalt in sterke mate de motivatie, enthousiasme, hoogmoed en emotionele binding van medewerkers. Als gevolg zullen betrokken medewerkers eerder een extra stap zetten wanneer dit nodig is.
Een kwart van de Nederlanders is niet tevreden met zijn werk. Dit blijkt uit recent onderzoek van NCOI, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onder 1.100 werkenden tussen de 18 en 59 jaar. Onderzoek van Nationale Vacaturebank laat een vergelijkbaar beeld zien.