Met DUO wordt de Dienst Uitvoering Onderwijs bedoeld. Vroeger heette deze dienst de Informatie Beheer Groep (IB-groep). DUO regelt een heleboel zaken rond studenten en studeren.
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is een agentschap van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. DUO is op 1 januari 2010 ontstaan door een fusie van de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) en CFI (Centrale Financiën Instellingen).
Het oude stelsel gaf studenten een studiefinanciering (stufi in de volksmond), waarnaast studenten konden lenen. Zij moesten het geleende geld binnen vijftien jaar terugbetalen. Het belangrijkste verschil met nieuwe stelsel is dat de basisbeurs geen gift meer is maar een 'studievoorschot', een lening dus.
1991: Studenten krijgen een ov-jaarkaart. Daar staat tegenover dat het bedrag van de basisbeurs wordt teruggeschroefd tot 570 gulden.
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor studenten en scholieren verstrekt studiefinanciering, erkent diploma's en organiseert examens.
In de praktijk bestaat de studiefinanciering dus uit drie onderdelen: De aanvullende beurs (1), de OV kaart (2), lenen (3+4) ('gewone' lening en collegegeldkrediet). In september komt de basisbeurs er dan bij.
Uw basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct zijn altijd een gift. U hoeft ze niet terug te betalen. Uw basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct inclusief rente worden een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt. Samen noemen we dit prestatiebeurs.
Studenten die in augustus 1996 of eerder voor het eerst studiefinanciering hebben ontvangen voor een opleiding in het hoger onderwijs, vallen nog onder de zogeheten tempobeurs; in die regeling kreeg de student de beurs als een gift, maar hij moest 21 studiepunten per jaar halen om het als gift te behouden.
Ruim 200 jaar geleden ontstond de eerste vorm van een studiebeurs. Universiteiten mochten beurzen van 200 á 300 gulden per jaar uitdelen. Universiteiten mochten echter zelf kiezen naar welke studenten deze beurzen gingen, waardoor studeren een eliteding werd.
Toen kregen alle voltijdstudenten een basisbeurs. Voor thuiswonende studenten was dat bijna 300 gulden per maand en voor uitwonende studenten zo'n 600 gulden. Omgerekend naar nu is dat ongeveer 240 euro en 475 euro.
Op het gebied van studiefinanciering is er namelijk bewust een slecht beleid gevoerd. De groep studenten die tussen 2015 en 2022 geen basisbeurs heeft ontvangen is door de media omgedoopt tot 'pechgeneratie'.
Ben je voor september 2015 begonnen met studeren, dan heb je recht op een basisbeurs (ook wel studiefinanciering genoemd). Ben je in september 2015 (of later) begonnen met je bachelor of master, dan val je onder het leenstelsel en heb je hier geen recht meer op.
In november 2007 had minister Ronald Plasterk het plan om de basisbeurs af te schaffen. Hierop kwam veel verzet van de politieke partijen. Besloten werd om het collegegeld te verhogen en de basisbeurs bleef onveranderd.
Als u studeert, dan kunt op basis van de Wet Studiefinanciering 2000 (WSF 2000) recht hebben op een vergoeding van uw opleidingskosten als u een HBO-opleiding, een universitaire opleiding of een opleiding in het beroepsonderwijs volgt. De WSF 2000 wordt uitgevoerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Uw aflosfase is maximaal 15 jaar. U hoeft nooit meer dan 12% van uw inkomen boven de draagkrachtvrije voet te betalen. Bent u alleenstaand zonder kinderen, dan is de draagkrachtvrije voet 84% van het minimumloon. In alle andere gevallen is het 120%.
Waar vroeger overigens nog een lening voor zes jaar kon worden verkregen, is dat tegenwoordig vier of vijf jaar, afhankelijk van de gevolgde studie. De hoogte van de basisbeurs is ondertussen gezakt van ruim zeshonderd gulden in 1990 tot 250 euro (550 gulden) nu.
Studeren lijkt vooral iets voor tieners en twintigers die net van de middelbare school komen, maar dat hoeft helemaal niet. Ook op latere leeftijd kun je nog beginnen aan een studie. Je kan je laten omscholen of als je met pensioen bent een studierichting kiezen waar je altijd al dol op was.
De basisbeurs voor hbo en universiteit wordt vanaf september 2023 weer ingevoerd. U kunt op een van de volgende manieren een basisbeurs aanvragen: Woont u al in Nederland en hebt u een bsn en een DigiD? Dan kunt u de basisbeurs aanvragen via Mijn DUO.
Voor uitwonende studenten is het bedrag van de basisbeurs voor studiejaar 2023-2024 vastgesteld op 274,90 euro per maand. Ook ontvang je het komende jaar 164,30 euro extra per maand in verband met de sterk gestegen kosten onder andere voor boodschappen en energie.
De basisbeurs is een prestatiebeurs en wordt omgezet in een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt. Lukt dit niet, dan moet u het totale bedrag met rente terugbetalen. . Ook houden we rekening met het aantal kinderen dat ze verzorgen, en of uw ouders een studieschuld terugbetalen.
Er komen meer studenten in aanmerking voor de aanvullende beurs. Is het inkomen van de ouders minder dan €70.000 (volgens de belastingaangifte) dan kan de student in aanmerking komen voor de aanvullende beurs. Hoe hoog die beurs is, heeft te maken met het inkomen van de ouders en is maximaal zo'n €440,- per maand.
Het kabinet besloot daarom om de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs weer in te voeren. Dit geldt voor studenten die vanaf september 2023: een opleiding aan een hogeschool of universiteit volgen en. nog recht op studiefinanciering in de vorm van prestatiebeurs hebben.
Meestal krijg je 1/12e deel van het collegegeld terug voor elke maand dat je uitgeschreven bent. Je uitschrijven voor een hbo-opleiding doe je niet bij de hbo-instelling zelf, maar via Studielink. Je mag stoppen per de 1e dag van een kalendermaand.