Hoe lang moet ik buiten komen en op welk moment van de dag? Het advies is om iedere dag een kwartier tot een half uur per dag buiten te zijn tussen 11 en 15 uur.
Ook op dagelijkse basis zal je er aan moeten geloven: naar buiten. Het Voedingscentrum adviseert om in de lente, zomer en herfst minimaal 15 minuten tussen 11:00 en 15:00 buiten te zijn. Zorg er dan voor dat jouw hoofd en handen onbedekt in de zon zijn.
Het advies is om elke dag tussen 11.00 uur en 15.00 uur een kwartier tot een half uur in de buitenlucht te zijn, met in elk geval je hoofd en handen onbedekt. Hoe meer huid er wordt blootgesteld aan zonlicht, hoe sneller je voldoende vitamine D hebt aangemaakt.
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en uw afweer. Probeer 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn. Uw huid maakt dan vitamine D.
Het advies. Het advies is om dagelijks een kwartier tot halfuur in de buitenlucht te zijn tussen 11.00 en 15.00 uur. Belangrijk is dat je hoofd en handen onbedekt zijn. Hoe meer huid je blootstelt aan zonlicht, hoe sneller je voldoende vitamine D aanmaakt.
Buiten zijn werkt stressverlagend
Dit geldt zowel voor onze lichamelijke als mentale gezondheid. Vooral op onze omgang met stress heeft de buitenlucht een positieve werking. Onderzoek wijst uit dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen in een natuurrijke omgeving.
Een wandeling helpt om:
je luchtwegen gezond te houden. je stress te beheersen en tot rust te komen. je bloeddruk en je hartslag op een gezond peil te houden. je gemoed te verlichten.
Als er te weinig vitamine D in je lichaam aanwezig is, kunnen er klachten ontstaan. En wees niet laconiek over een tekort: klachten worden vaak pas na jaren zichtbaar. Een half uur in de zon maakt genoeg vitamine D voor je aan. Het advies is daarom om iedere dag een half uur per dag buiten te zijn tussen 11 en 15 uur.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
In de zomer: een half uur per dag
“De zomer is het aangewezen seizoen om lekker veel naar buiten te gaan. In principe is een half uur per dag stevig doorwandelen al voldoende om profijt te hebben van al deze voordelen”, vertelt Tugba Korkmaz Sahin, diëtist en leefstijlcoach bij zorgmiddelenleverancier Mediq.
Kun je vitamine D opnemen als je je achter een raam bevindt? Nee, het heeft geen zin om hiervoor achter glas in de zon te gaan zitten. Want vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van UVB-straling. En die wordt dus juist voor een groot deel tegengehouden door glas.
Om er achter te komen hoe lang je onbeschermd in de zon kan, moet je het zonkrachtgetal (1) delen door de verwachte zonkracht (2). Wanneer je huidtype I hebt en de zonkrachtwaarde volgens de weersverwachting 7 is, kan je dus 60 / 7 = 8,5 minuut onbeschermd in de zon.
Deel je zonkrachtgetal door de zonkracht van die dag en je weet hoelang je verantwoord in de zon kunt blijven. Heb je bijvoorbeeld huidtype 2 en is de zonkracht die dag 3, dan kun je 100 : 3 = ongeveer 33 minuten probleemloos in de zon blijven. Dit geldt voor de uren tussen 12 en 3 uur.
Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is. De gemiddelde opname van vitamine D uit de voeding wordt geschat op 80%. Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen, zoals de lever.
Eet als tussendoortje vezel- en eiwitrijke producten, die geven je een verzadigd gevoel en langer energie. Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip.
Denk er bijvoorbeeld over na of je genoeg slaapt, gezond eet en genoeg beweegt. Ook stress kan veel invloed hebben. Als je sneller moe bent en je weet niet waarom, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Veel mensen met een longziekte hebben moeheid als klacht.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.
Blijf niet meer dan 10 minuten onbeschermd in de zon. Wil je langer van de zon genieten, gebruik dan zonbeschermingsproducten van NIVEA. Voorafgaand aan het in de zon zitten, kun je je huid scrubben. Hiermee verwijder je dode huidcellen.
Als je buiten slaapt kan het ons stresshormoon cortisol laten verlagen. Zo krijgen onze feel good hormonen, zoals serotonine meer kans. Lichamelijk en mentaal zul je je dan beter gaan voelen. De natuur helpt ons ontspannen en zorgt voor een goede gemoedstoestand.
Wanneer je overdag naar buiten gaat, neemt je lichaam zonlicht op. Hierdoor produceert je lichaam later op de dag meer melatonine, wat voor een goede nachtrust zorgt. Melatonine zorgt er namelijk voor dat je slaperig wordt. Daarnaast zorgt ook inspanning voor een moe gevoel.
Wat voor invloed heeft het op je als je de hele dag binnen zit? “De hele dag binnen zitten heeft heel veel invloed op je. Je komt in een soort isolatie terecht. Je ziet minder mensen en je krijgt veel minder zonlicht.