Concluderend kan dus gezegd worden dat PPIs veilig zijn, ook bij langdurig gebruik.
Maagzuur-remmers zoals famotidine hebben minder bijwerkingen dan maagzuur-remmers zoals omeprazol. Stop hier na 1 maand mee. U kunt dan nog wel af en toe een maagzuur-binder zoals algeldraat nemen. Zo lukt het veel mensen om te stoppen met maagmedicijnen.
Er zijn verschillende maagzuurremmers. Je hebt hele milde varianten die je gewoon in de drogist kan krijgen zoals het bekende merk Rennies. En je hebt de wat zwaardere en effectievere variant; de zogenaamde protonpompremmers. Dat zijn omeprazol, esomeprazol en pantozol.
Pantoprazol is wat effectiviteit en bijwerkingen betreft gelijkwaardig aan omeprazol. Tot nu toe blijkt de kans op interacties kleiner, maar de klinische relevantie hiervan is nog onduidelijk.
We noemen hieronder enkele belangrijke bijwerkingen voor zowel pantoprazol als omeprazol. Last van duizeligheid, slapeloosheid of slaperigheid. Je kunt een tekort aan vitamine B12 krijgen. Dit merk je aan een doof gevoel in vingers en tenen, tintelingen of evenwichtsstoornissen.
Hoelang u pantoprazol moet gebruiken, hangt af van uw ziekte. Soms moet u het langdurig gebruiken, zodat de maagklachten niet terugkomen. U kunt misselijk worden of buikpijn krijgen. Ook kunt u last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid.
Pantozol en omeprazol zijn beide geschikt voor de behandeling van maagklachten en reflux. Bij behandeling van maagklachten als gevolg NSAID-gebruik gaat de voorkeur uit naar behandeling met omeprazol, tenzij je clopidogrel gebruikt; dan gaat de voorkeur uit naar pantoprazol.
Toediening: De tabletten niet kauwen of fijnmaken maar in hun geheel innemen met water 1 uur voor een maaltijd, bij toepassing 2×/dag de eerste tablet voor het ontbijt, de tweede tablet voor de avondmaaltijd.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Pantoprazol bij reflux
Als reflux terugkeert, kun je de dosering verhogen tot 40 mg per dag totdat de klachten ophouden. Daarna kun je terugkerende symptomen onder controle houden met 20 mg per dag.
Binders en remmers
Maagzuurbinders zijn de milde variant: ze binden en neutraliseren het maagzuur. Maagzuurremmers zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Deze middelen worden ook wel protonpompremmers (PPI's) genoemd. Van deze laatste categorie zijn steeds meer bijwerkingen bekend.
U kunt maagzuurremmers gebruiken als u een langere werking wenst bij uw maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door uw arts.
In het algemeen kun je Rennie veilig gebruiken, maar wees voorzichtig met langdurig gebruik.
Maagzuurremmers worden alleen vergoed als de verzekerde er voor langer dan zes maanden gebruik van gaat maken (chronisch gebruik). Verzekerden die deze medicijnen voor het eerst krijgen voorgeschreven en deze voor lange tijd nodig hebben, moeten het eerste recept zelf betalen.
Een banaan bestaat vooral uit water, wat koolhydraten, suikers en vezels, en verder de vitamines en sporenelementen die hem zo gezond maken. Bananen worden zelfs geadviseerd als huismiddeltje tegen maagzuur.
Ze worden voorgeschreven als behandeling van een maagzweer of slokdarmontsteking maar ook bij klachten als reflux, zure oprispingen of brandend maagzuur. Stop nooit uw maagzuurremmer zonder medisch advies! Overleg eerst met uw arts.
Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Een acute maagslijmvliesontsteking geneest meestal spontaan, zodra de oorzaak wordt weggenomen. Afhankelijk van de oorzaak is het, in overleg met jouw huisarts, verstandig om te stoppen met alcoholgebruik, aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers. Paracetamol is in de aanbevolen dosering niet schadelijk.
Bij een ontsteking van de slokdarm door maagzuur krijgt u een maagzuur-remmer zoals omeprazol. Artsen noemen dit een protonpomp-remmer of PPI. Dit medicijn kan uw klachten minder maken en meestal de slokdarm beter maken. U krijgt een maagzuur-remmer, meestal omeprazol.
Wanneer en hoe moet u Pantoprazol Mylan innemen? Neem de tabletten 1 uur vóór een maaltijd in, zonder te kauwen of te breken, en slik ze met wat water in hun geheel door. De aanbevolen dosering is één tablet per dag. Uw arts kan u vertellen om over te gaan naar 2 tabletten per dag.
Als na 2 weken geen verlichting van de symptomen is bereikt, moet een arts worden geraadpleegd, evenzo mag de therapie zonder medisch advies niet langer dan 4 weken duren. De aanbevolen dosering is 20 mg pantoprazol per dag. Een verbetering van de symptomen wordt meestal bereikt binnen 2-4 weken of na nog eens 4 weken.
Dit middel wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar.
Er komt niets voor rekening van uw eigen risico. Dit geneesmiddel is zonder recept verkrijgbaar.
Het is belangrijk om de inname niet in één keer te stoppen, maar langzaam af te bouwen. Dat heeft te maken met het zogeheten rebound-effect: als je stopt met maagzuurremmers, komt het maagzuur terug. Omdat je maag dat zuur niet meer is gewend, kun je in eerste instantie last hebben van extra maagklachten.
Als u naar de huisarts gaat met uw klachten, zal de huisarts de diagnose brandend maagzuur eenvoudig kunnen stellen, maar soms is verder onderzoek nodig. Bijvoorbeeld als de klachten niet afnemen door maagzuurremmers of als de klachten eerst verdwijnen en dan weer terugkomen.