De wetenschappers Watson en Crick ontdekten dat een DNA molecuul eruit ziet als een dubbele helix. Dit lijkt op de vorm van een wenteltrap. De treden van de trap vormen de vier basen A(denine), T(hymine), C(ytocine) en G(uanine). Een A is altijd gekoppeld aan een T en een C aan een G.
“DNA is het levend archiefdocument dat wij overerven van onze voorouders.” Het genetisch materiaal zit in alle celkernen van ons lichaam. Het is het levend archiefdocument dat wij overerven van onze voorouders. Het DNA is opgebouwd uit vier basen, vier bouwstenen of vier letters A, C, G en T.
In je DNA liggen alle erfelijke eigenschappen opgeslagen die je vader en moeder aan jou hebben doorgegeven. Of je blond of donker haar hebt bijvoorbeeld, maar ook hoe je je gedraagt. Die erfelijke eigenschappen zitten in je genen. Dat zijn stukjes informatie in je DNA, waar je er duizenden van hebt.
DNA bestaat namelijk uit nucleïnezuren. Een nucleïnezuur is opgebouwd uit verschillende nucleotiden. Een nucleotide is weer opgebouwd uit een suikergroep, namelijk desoxyribose, een fosfaatgroep en een stikstofbase. DNA heeft vier verschillende stikstofbasen: cytosine (C), guanine (G), adenine (A) en thymine (T).
DNA heeft de vorm van een dubbele helix bestaande uit een heel lange en unieke sequentie van vier verschillende letters of nucleotiden: adenine (A), thymine (T), cytosine (C) en guanine (G).
DNA is héél klein èn heel groot tegelijk. Een DNA molecuul heeft een dikte van 1,9 nanometer (19 Ångstrom, 0,0000019 mm). Per letter heeft DNA een lengte van 0,34 nanometer (0,00000034 mm). Per cel bevat het DNA van de mens daardoor ~2 meter DNA!
DNA is, net als een vingerafdruk, bij ieder mens anders. Alleen bij eeneiige tweelingen is het 't zelfde. In het DNA zijn alle eigenschappen zoals haarkleur, de kleur van je ogen, en je huidskleur opgeslagen.
Ons lichaam bestaat uit zo'n 3 miljard cellen. In elke cel zit een kern. In die kern zit ons erfelijk materiaal. Dat erfelijk materiaal is je DNA.
De mens heeft 3.200.000.000 verschillende DNA letters. Per cel bevat het DNA van de mens ongeveer 2 meter DNA en ons lichaam 74 miljoen km DNA, dat is meer dan 240x heen en terug naar de zon.
Men vindt DNA in alle organismen en in virussen (met uitzondering van RNA-virussen). DNA is het biochemisch macromolecuul dat fungeert als belangrijkste drager van de erfelijke informatie.
Uw DNA onthult uw unieke herkomst - de etnische groepen en de geografische regio's waar u oorspronkelijk vandaan komt. Vind nieuwe verwanten waarvan u het bestaan nooit kende via het DNA dat u met hen deelt.
“En inderdaad, het direct zichtbaar maken van DNA is niet nieuw. Al in 1995 werd de dubbele helix in een waterige omgeving met behulp van Atomic Force Microscopy (AFM) getoond. Daarbij scant een heel gevoelig naaldje het oppervlak en kan een zeer hoge resolutie van de nanometers gehaald worden.
DNA-onderzoek aan haren
De haarwortel zit in een haarfollikel. Vanuit de haarwortel worden steeds nieuwe cellen aangemaakt die de oude cellen naar buiten duwen. In de haarwortel bevindt zich DNA. Uit een haarwortel kan dus een DNA profiel worden opgesteld.
Ieder kind heeft het recht om te weten van wie het afstamt. Dit staat in het internationale kinderrechtenverdrag. Soms weet een kind niet van wie het afstamt, bijvoorbeeld na adoptie of draagmoederschap. Kinderen die meer willen weten over hun identiteit en afkomst, kunnen terecht bij de Raad voor de Kinderbescherming.
Hoeveel DNA deelt u met uw ouders? U erft ongeveer 50% van uw DNA van elke ouder, of ongeveer 3700 cM. Merk op dat het percentage niet precies 50% zal zijn, omdat er bepaalde delen van uw DNA zijn die u alleen erft van uw moeder (zoals mitochondriaal DNA) of uw vader (zoals het Y-chromosoom).
Het lichaam bestaat uit heel veel lichaamscellen. Elke lichaamscel heeft allerlei verschillende onderdelen zoals een kern, energiefabriekjes (mitochondriën), eiwitfabriekjes (ribosomen) en opruimfabriekjes (peroxisomen en lysosomen). Het meeste DNA zit in de kern van de cel.
Zo'n 6,8 miljoen jaar. Dat is volgens paleogenetici Morten Allentoft en Michael Bunce de maximale tijd dat DNA kan bestaan.
DNA-profiel niet langer dan twintig jaar bewaard blijven.
Als je dezelfde vader of moeder hebt, zijn je broers en zussen je biologische familie. Een groot deel van het DNA is bij iedereen hetzelfde. Maar sommige stukken DNA verschillen per persoon. Iedereen heeft zijn of haar eigen varianten in het DNA en daardoor een eigen 'DNA-profiel'.
Muhl bleek een genetische afwijking te hebben die chimerisme heet. Dat wil zeggen dat één persoon twee verschillende sets DNA heeft, twee verschillende immuunsystemen en twee bloedstromen. Dat komt omdat die persoon eigenlijk oorspronkelijk een tweeling was.
Je hebt niet net zoveel DNA van je vader geërfd als van je moeder, en misschien heb je minder gemeen met je broers en zussen dan je denkt. Maar je hoofd, je voeten en je darmen zijn van precies hetzelfde DNA gemaakt.
Broers en zussen delen in hoge mate dezelfde genen, daarom lijken ze op elkaar, maar er zijn altijd een aantal verschillen in hun genetische code, tenzij het identieke tweelingen zijn. En dat betekent dat er ook verschillen kunnen zijn in hun etniciteitsschatting.
Wetenschappers kunnen DNA aanpassen met de techniek CRISPR-Cas. Onderzoekers hebben CRISPR-Cas ontdekt bij bacteriën. Vervolgens hebben ze het aangepast om ook heel precies DNA te kunnen veranderen in cellen van mensen, dieren en planten. De naam CRISPR is afkomstig van het systeem in bacteriën.