Stress en spanningen of hevige emoties kunnen de kans op een aanval van slokdarmkramp vergroten. In periodes van stress kunnen gerichte ontspanningsoefeningen daarom helpen. Ook een paar aanpassingen in het dagelijkse voedingspatroon kunnen helpen: Eet zo min mogelijk zeer warm of zeer koud eten en drinken.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel. U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik. De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Klachten en symptomen bij slokdarmspasme
Slokdarmspasmen veroorzaken met name pijn in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan ook uitstralen naar de schouderbladen, armen en de keel. Bij hevige spasmen of krampen kun je last hebben van een benauwd en verkrampt gevoel.
Door de ophoping van voedsel in de slokdarm wil op den duur ook vocht niet goed meer zakken. Slikken wordt hierdoor steeds moeilijker. Veel mensen krijgen daarbij last van een slechte adem. Dit komt doordat voedsel in de slokdarm blijft steken en kan gaan rotten.
Ook spanningen kunnen slikproblemen veroorzaken of verergeren. De slikproblemen kunnen uiteindelijk medische en/of sociale problemen tot gevolg hebben (bijvoorbeeld gewichtsverlies of niet meer kunnen eten/drinken in gezelschap).
Hoe groot is de kans dat slokdarmkanker terugkomt? Bij meer dan de helft van de mensen komt de slokdarmkanker na de behandeling weer terug. Als dat gebeurt is genezing niet mogelijk. De behandeling kan dan alleen de klachten verminderen en de ziekte afremmen.
Een slokdarmontsteking wordt behandeld met behulp van antischimmelmiddelen of medicijnen om de maagzuurproductie te remmen of te beschermen. Daarnaast kunnen aanpassingen in de voeding uitkomst bieden. In zeldzame gevallen is een anti-reflux operatie noodzakelijk.
Slokdarmspasme is een stoornis in de beweging (de motoriek) van de slokdarm. Tijdens een slokdarmspasme verkrampen de spieren in de slokdarmwand plotseling en aanvalsgewijs. De spasmen treden meestal op in het onderste gedeelte van de slokdarm.
Dysfagie betekent een stoornis in het slikproces. Hierbij geraakt het voedsel niet verder dan de mond of keelholte, of komt het vast te zitten in de slokdarm na het slikken. Het is niet hetzelfde als het gevoel hebben dat er een brok in de keel zit, zonder verband met voedsel of slikken.
Hoe merk je dat je aan chronische stress lijdt? Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Veel mensen met een Barrett slokdarm hebben last van brandend maagzuur (reflux). Leefregels en medicijnen kunnen helpen om klachten van brandend maagzuur te verminderen en uitbreiding van de weefselverandering te voorkomen. Een Barrett slokdarm kan niet genezen door leefregels en medicijnen.
U verslikt zich vaak of het eten blijft 'hangen' in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan.
De arts brengt de gastroscoop in uw keel en vraagt u te slikken. Via uw slokdarm gaat de scoop naar uw maag. Via de scoop wordt lucht ingeblazen. Dit is nodig om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te laten ontplooien en goed te kunnen bekijken.
Een pijnlijk of vol gevoel achter het borstbeen
Een tumor in de slokdarm kan een pijnlijk of drukkend gevoel geven achter het borstbeen. Ook kan het soms pijnlijk zijn als voedsel langs de tumor naar beneden zakt.
De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
Omeprazol (de capsule) is over het algemeen het goedkoopst en heeft daarom de voorkeur. Volgens Ephor heeft pantoprazol een minder groot interactiepotentieel en heeft daarom voorkeur bij ouderen. Ook ter preventie van NSAID gerelateerde ulcera is pantoprazol effectief [2].
Betaïne HCL: natuurlijk alternatief voor maagzuurremmers.
Wanneer u zich goed voelt, mag u 3 tot 4 weken na uw ontslag weer werken. Wanneer u echter zwaar lichamelijk werk doet waarbij u veel moet tillen, mag dit meestal pas zo'n 2 tot 3 maanden na de operatie. Overleg dit met de chirurg en arbo-arts.
Vaak kan een ontsteking van uw slokdarm geen kwaad en is het goed te behandelen met medicijnen. Sommige mensen met een heftige ontsteking kunnen last krijgen van een verandering aan de binnenkant van de slokdarm. Dit komt niet vaak voor.
Een verhoogde spierspanning van de keel voelt vaak als een slijmprop die niet weggeslikt kan worden. Wanneer dat langdurig bestaat spreken we van een brok in de keel gevoel. Angst of stress zijn meestal de oorzaak maar het is belangrijk om bij langdurige klachten een medische oorzaak uit te sluiten.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.