Bij parodontitis trekt je tandvlees terug en wordt je kaakbot afgebroken. Hierdoor kunnen je tanden en kiezen los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verdwenen is komt niet meer terug. Een tijdige behandeling van parodontitis (of nog beter: voorkomen!) is daarom ontzettend belangrijk.
Oorzaken van losse tanden
Letsel: Een afgebroken of beschadigde tand loopt het risico uit te vallen als deze niet meteen wordt behandeld. Scheurtjes in het tandglazuur stellen de onderliggende lagen van je tand bloot aan bederf, wat kan leiden tot infectie en tandverlies.
Het lichaam kan reageren op lichaamsvreemde stoffen en zich daarop aanpassen. Kronen en implantaten kunnen dus leiden tot teruggetrokken tandvlees. Teruggetrokken tandvlees komt helaas niet meer vanzelf terug. Weefsel wat weg is, blijft weg en zal niet meer aangroeien.
Een algemene behandeling voor terugtrekkend tandvlees is diepe reiniging (tandsteen verwijderen en wortels afschrapen). Deze diepe weefselreiniging werkt door de bacteriën en tandsteen die zich onder het tandvlees hebben afgezet te verwijderen, met name tussen de tanden en kiezen.
Het tandvlees ligt normaal netjes rond de tanden en kiezen. Wanneer u teruggetrokken tandvlees heeft dan komen de wortels bloot te liggen. Hierdoor zijn de wortels kwetsbaar en gevoelig en het kan er ook minder fraai uit zien.
Helaas kan teruggetrokken tandvlees niet meer vanzelf terugkomen. Weefsel wat weg is blijft weg en zal niet meer aangroeien. Het is erg belangrijk om uw gebit goed schoon te houden. Tandhalzen komen bloot te liggen door terugtrekkend tandvlees.
De tandarts kan een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren.
Een routine van tweemaal daags poetsen met een Sensodyne tandpasta, het NR. 1 TANDPASTA MERK IN NEDERLAND voor gevoelige tanden, kan helpen gevoeligheidsprikkels te verlichten, tanden schoon te houden en gaatjes te voorkomen. Sensodyne MultiCare bevat zink om het tandvlees gezond te houden.
Een slachtoffer met een uitgevallen of afgebroken tand moet zo snel mogelijk naar de tandarts. Je kan de tand transporteren in een potje met melk of speeksel van het slachtoffer. Ook kan je de tand in een gaasje of zakdoek wikkelen. Het is belangrijk dat je die goed nat maakt met speeksel of water.
Een losse tand is een tand die beweegt of wiebelt in de mond. Het is een natuurlijke fase in de ontwikkeling van het gebit dat kinderen losse melktanden hebben wanneer hun volwassen tanden doorgroeien.
Een gezond gebit en de stevigheid
Tanden en kiezen zitten stevig in het kaakbot vast. Het tandvlees ondersteunt dit nog eens. Bij een gezond gebit staan tanden en kiezen niet los. Maar let op, het komt vrij veel voor dat tanden in het volwassen gebit een klein beetje wiebelen.
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis.
Ja, je kunt genezen van parodontitis door zelf te zorgen voor een goede mondhygiëne en door een professionele reiniging door de tandarts of mondhygiënist. Wel is het zo dat verloren kaakbot niet meer terug komt. Je kunt zelf tandplak verwijderen door te poetsen en ragers en/of stokers te gebruiken.
In een vergevorderd stadium van parodontitis breekt het kaakbot af en kunnen uw tanden en kiezen uitvallen. Kaakbot dat eenmaal is afgebroken, is niet meer te herstellen. Het is daarom belangrijk dat we parodontitis op tijd opsporen en behandelen.
Zeker voor het slapengaan is het heel belangrijk om uw tanden te poetsen. U poetst namelijk alle viezigheid van die dag eraf. Tijdens het slapen produceert u namelijk minder speeksel, waardoor bacteriën meer hun gang gaan en ontstekingen kunnen ontstaan.
Het (chirurgisch) verwijderen van een stukje tandvlees. Dit kan met een mesje (scalpel), maar ook met een elektrisch mesje (electrotoom) of zelfs met een laser. In sommige gevallen kan het tandvlees in de weg zitten voor het maken van een (diepe) vulling.
Dit tandbeen beschermt tegen afbreken of splinteren van het glazuur. Het tandglazuur kan zich niet herstellen na een beschadiging.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
Het herstellen van terugtrekkend tandvlees is echter niet zo makkelijk. Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig. Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers.
Terugtrekkend tandvlees kan pijnlijke tanden veroorzaken omdat de tandhalzen bloot komen te liggen. Tandhalzen hebben geen glazuur en zijn daardoor erg gevoelig voor koude en warme invloeden. Tandvleesontsteking en parodontitis kunnen leiden tot vrij acute tand- of kiespijn.
Regelmatig poetsen: Hoe simpel het ook klinkt, als je je tanden twee keer per dag poetst, creëer je de beste voorwaarden voor gezond tandvlees. Het belangrijkste is dat je de juiste tandenborstel en de juiste poetstechniek gebruikt.