Er bestaan meer dan 70 verschillende meloensoorten. De meeste bekende soorten in ons land zijn de Cantaloupe en de watermeloen. De vrucht wordt in veel tropische en subtropische streken verbouwd. Ook groeien ze onder gecontroleerde omstandigheden in Nederlandse kassen.
De cantaloupe meloen is mooi rond, heeft een geelgroene schil en de binnenkant is knaloranje. De cantaloupe heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse stad Cantalupa, waar hij voor het eerste verbouwd werd. Van alle meloensoorten is de cantaloupe de zoetste, daarom wordt hij ook wel eens suikermeloen genoemd.
Cantaloupe meloen
De cantaloupemeloen is ovaalvormig en heeft een licht geribbelde grijsgroene schil. Het vruchtvlees is oranje van kleur en smaak zoet en aromatisch. Deze meloensoort is perfect als tussendoortje of dessert.
De zwaarste watermeloen is naar verluidt 159 kg, maar de meeste soorten produceren watermeloenen van ongeveer 6 tot 12 kg.
Duurste meloen ter wereld
De zwarte Densuke-watermeloen, die alleen op het eiland Hokkaido wordt verbouwd en erg moeilijk te kweken is, spant wat dat betreft de kroon. Jaarlijks worden er maar een paar duizend exemplaren verkocht. De prijs kan oplopen tot wel 6000 euro.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
De meloen is eigenlijk geen fruit maar een groente, maar omdat het toch meer lijkt op een vrucht, wordt het verkocht en geconsumeerd als zachtfruit. De meloen is familie van de komkommer. Meloenen worden in veel landen in Zuid Europa verbouwd. Daarnaast groeien ze ook in de Nederlandse kassen.
Meloen is een geweldige bron van vitamine C en vitamine K en bevat ook calcium. Vitamine C bevordert de gezondheid van de huid en versterkt het immuunsysteem. Calcium, vitamine C en K zijn ook van vitaal belang voor de opbouw van sterke botten.
Een galiameloen heeft zachter en sappiger vruchtvlees en smaakt zoeter dan de cantaloupe.
De Snowball meloen is een witte meloen met limegroene streepjes en stipjes. Hij heeft een heerlijke zoete, honing-achtige smaak met een hint van sappige peren en stevig, sneeuwwit vruchtvlees.
Waarom is de honing meloen goed voor je gezondheid:
Ook bevat de honingmeloen volop vitamine C, een vitamine die je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade en bijdraagt aan een gezonde huid, soepele bloedvaten en sterke botten en tanden.
Afhankelijk van de rijpheid is de meloen meestal ca. 1 week te bewaren. Houd er wel rekening mee dat meloenen een sterke, zoete geur afgeven. Melkproducten bijvoorbeeld kunnen dit makkelijk opnemen, dus bewaar ze niet te dicht bij elkaar (in de koelkast).
De meloen is familie van de komkommer en is eigenlijk geen fruit, maar een groente. Meloenen laten zich goed kruisen tot andere soorten, waardoor er een enorme variatie te koop is zoals de watermeloen, cantaloupe en galia meloen. Alle meloenen smaken zoet, maar ze hebben allemaal wel net een iets andere smaak.
De Piel de Sapo meloen is rijk aan vitamine C. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor de stevigheid van je huid, botten, tanden en bloedvaten én helpt het je weerstand goed te houden.
Watermeloen is familie van de komkommer en de pompoen en daardoor dus eigelijk een (vrucht)groente en geen fruit. Toch zul je zien dat watermeloen in overzichten terug te vinden is onder de fruitsoorten en niet onder de groenten. Dat komt vanwege de hoeveelheid fruitsuikers die in de watermeloen zit.
Watermeloen is een perfecte combinatie van veel water en een kleine hoeveelheid vezels. Beide ingrediënten zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Vezels geven je ontlasting 'body', terwijl water het spijsverteringskanaal stimuleert.
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen.
Watermeloen. De harde groene buitenlaag raden we niet aan voor consumptie (die kan je met een dunschiller verwijderen), maar dat stevige witte binnenste deel van de schil is echt zonde om weg te gooien! Het bevat vitamine C en vitamine B6, en een stof die citrulline heet; een gezond aminozuurtje.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken. Meng de pitten met een scheutje olijfolie en rooster ze op een bakplaat in de oven op 180°C in 15-20 minuten lichtbruin en knapperig. Lekker in je granola of met wat zeezout als snack.
Galiameloen
Je zou het misschien niet verwachten, maar de galiameloen bevat minder suiker dan een watermeloen. De galiameloen is heerlijk met rauwe ham, daarnaast bevat het per 100 gram slechts 6 gram suiker en 23 calorieën.
Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten. Wel kan het nuttig zijn om rekening te houden met het koolhydraatgehalte en het effect op de bloedsuikerwaarden [2,4,5].