Zowel in binnen- en buitenland wordt deze worm als aas voor vissen het meest gekocht. U kunt met deze worm namelijk op zeer veel verschillende soorten vissen vissen. Ze zijn vooral populair om te vissen op onder andere zalm, forel, paling, baars, voorn, zeelt, bliek, brasem en paling.
De stukjes worm steken uit de voerbal en brengt de vis aan het azen. Hangen er dan hele of zelfs twee wormen boven dit voer, dan is succes binnen handbereik. Worm aan een wollen draad. Niet allen voorn, brasem, baars, forel en zalm, om er een paar te noemen zijn verzot op een worm.
Wormen voeden zich hoofdzakelijk met cellulose, papier dus. gebruik een krant zonder kleureninkt, en maak daar snippers van die men weekt in water. Rode mestpiertjes krijgt men door gesneden rode bieten door hun voedsel te mengen. Zoete mestpiertjes krijgt men door toevoeging van afval van fruit: appels en/of druiven.
Maden lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor de instant visserij op karper. Vis je op korte afstand dan kan je mogelijk met een katapult of voerschep de maden op je stek krijgen, maar wanneer je op wat grotere afstand vist zal dit niet meer gaan.
1. De juiste portie. Hoeveel zeeaas je nodig hebt, hangt af van meerdere factoren en is daardoor soms lastig in te schatten. Porties van veertig à vijftig zeepieren zijn doorgaans goed voor een halve dag (pakweg vier uur) vissen, het dubbele aantal voor een hele dag.
Je kunt pieren bewaren met turf tussen oude en licht vochtige kranten in de koelkast, of met een zuur- stof pompje in ruim koud zeewater. In de koelkast gaan ze op deze manier een paar dagen mee; in het water (mits goed verzorgd) een paar weken.
Het grote uiterlijke verschil tussen de zeepier en de zager is dat de zeepier eruit ziet als een glibberige worm en een zager als een duizendpoot. Een zager kan zelf een beetje bijten. Op de kop heeft het beestje 2 kleine haken waarmee hij kan bijten. Echt pijn doet het niet, maar je kan er wel van schrikken.
Ook dit dode aas kan je het best bewaren (in of beter onder een laagje water) in een koelkast. Vergeet niet dat deze dode maden ook killing kunnen zijn als haakaas! In ons land zie je het nog niet zo vaak, maar in landen als Engeland en Italië is het haakaas vaker dood dan levend.
Maden zijn niet meer weg te denken uit de sportvisserij. Met één made aan de haak kun je alle zoetwatervissen vangen die er zijn.
Deze rode kleurstof is een giftige stof die nauwelijks afbreekt, het spierweefsel van vissen blijvend rood kleurt en o.a. bekend staat als kankerverwekkend. Gebruik geen gekleurde maden! Bij HSV De Snoek al jarenlang verboden!
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
Niet alleen karper is dol op wormen, maar ook alle witvis, paling en baars. Het is dus een relatief gevoelig aas wat betreft bijvangsten. De ene visser vindt dit leuk, de andere helemaal niet. Het is in ieder geval wel iets om in het achterhoofd te houden.
Giftig, moeilijk te verteren en droog voedsel, evenals botten, chemicaliën, zuivelproducten, citrusvruchten en schillen, vlees, brood en graanproducten, glanzend papier, gekookt, gemarineerd en gezouten voedsel horen niet in de wormenbak thuis.
De belangrijkste witvissoorten zijn blankvoorn, rietvoorn, brasem, bittervoorn, winde, roofblei, kolblei, kopvoorn, sneep, alver en serpeling. Deze soorten eten met name wormen, maden, plantaardig voedsel (zoals algen) en soms kleine visjes. Tip: maden zijn een prima aas om mee te beginnen.
De plaatsen waar de zeepieren zich bevinden, herken je aan de vreemde hoopjes op het zand. De sliertjes zijn de uitwerpselen van de pier. Hoe groter het hoopje hoe groter de pier. Op de plaatsen waar veel van deze hoopjes te vinden zijn, kan je dus zeepieren steken.
Hoe vang je vis? De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken. Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit.
Verdun een beetje schoonmaakazijn met water en giet dit in de vuilnisbak om maden te doden. Strooi kiezelaarde of zout in de container. Dit kleeft aan de buitenkant van de maden waardoor ze uitdrogen en doodgaan.
Bij levend aas kunt u denken aan muggenlarven, maden, casters of wormen. Muggenlarven zijn een sterk aas en gelukkig gewoon te koop in hengelsportzaken. De vleesmade is ongetwijfeld de meest populaire aassoort; gemakkelijk, goedkoop en overal te krijgen. Vissers gebruiken ook vaak casters als aas.
Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Ook wedstrijdvissers gebruiken om die reden graag maden. Zelfs karper, paling en snoek worden met maden gevangen! Het zijn echter vooral de witvissers die van dit aas gebruikmaken. Vissen met maden levert je namelijk ongetwijfeld een voorn, blei of brasem op.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Neem de hoeveelheid gezuiverde maden die je hiervoor wil aanwenden en schud deze in een grote madendoos. Giet dan lauw water over de maden (geen kokend) en pas daarna al roerend wat kokend water tot alle maden dood zijn. Het water afgieten en de maden met een oude keukenhanddoek of keukenpapier droog maken.
1 kilo Zeepieren € 70,-
Het kan op uw gewenste tijdstip. Het eninge wat u hoeft te doen is een dag van te voren uw bestelling door te geven. Uw bestelling ligt dan in een koeltas voor uw klaar.
Verse zeepieren : Wanneer U grote of kleine zeepieren wilt bestellen kunt u dit aangeven bij vraag op het einde van U bestelling als U niets invult leveren wij de normale maat zeepieren ongeveer 250 per kilo.
Het beste antwoord. Neem een flink laagje kranten, verdeel de zeepieren over de krant, en strooi ze daarna wit van het zout, rol nu de kranten op en doe ze in een plastic zak, hierna kan je ze in de koelkast een aantal weken bewaren, in de vriezer een aantal maanden.