Er is geen enkele belemmering om te gaan samenwonen zonder ook maar iets geregeld te hebben. Weliswaar blijft u dan voor de wet apart, maar dat hoeft de pret niet te drukken. En voor het geval dat het later uit gaat met die pret, kunt u gewoon samen uw onderlinge afspraken op papier zetten.
Als u ongehuwd of zonder geregistreerd partnerschap samenwoont, erft u volgens het versterferfrecht niet van elkaar. Wilt u dat uw bezittingen bij uw overlijden naar uw partner gaan? Dan kunt u een testament laten maken.
Samenwonen zonder samenlevingscontract
Bij deze vorm van samenwonen bent u niets aan elkaar verplicht en wordt er niets officieels vastgelegd of geregistreerd. Dat betekent dat u ook geen recht hebt op partneralimentatie of erfenisrecht heeft.
Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten. Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen.
In een samenlevingscontract (ofwel samenlevingsovereenkomst) kunt u allerlei afspraken vastleggen. Zo kunt u aangeven welke spullen van u persoonlijk zijn en wat gezamenlijk is. Dit geldt ook voor de schulden. U kunt ook afspraken maken over de financiën.
U mag als samenwoners dus doen wat u wilt, zo vrij als u wilt of juist vol afspraken. Gaat u na ruim 20 jaar uit elkaar en is er in uw contract niets afgesproken over pensioen of alimentatie, dan hebt u als huisvrouw en opvoeder van de kinderen nergens recht op.
Bij een huwelijk of partnerschap heeft u automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Bijvoorbeeld onderhoudsplicht en erfrecht. Bij een samenlevingscontract heeft u deze rechten en plichten alleen als u ze in het contract opneemt.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.
De huisbewaring mag bij proefsamenwonen maximaal één jaar duren. Binnen dit jaar bent u vrij om naar uw eigen woning terug te keren. U moet hierover zelf goede afspraken maken met de huisbewaarder. U moet huisbewaring vooraf aanvragen bij de gemeente en de verhuurder.
Voor de Belastingdienst woont u samen als u met huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Dat kan uw vriend of vriendin zijn. Maar bijvoorbeeld ook uw kind of uw broer als zij op uw adres staan ingeschreven. Ook dan woont u samen.
Samenwoners houden in principe allebei hun eigen inkomen en vermogen, tenzij ze anders vastleggen. Zonder afspraken op papier blijven jullie geldstromen gescheiden en zijn partners niet aansprakelijk voor elkaars schulden.
Je kunt je ex uitkopen, uiteraard met zijn of haar toestemming. Hierbij ga je uit van de marktwaarde van het huis. Breng daarop de nog openstaande hypotheekschuld in mindering. Als het huis een flinke overwaarde heeft, moet je de helft daarvan aan je partner betalen.
Je woont samen, maar jullie zijn niet getrouwd en zijn geen geregistreerde partners, je hebt eigen kinderen: Zijn jij en je partner samen eigenaar van het huist? Dan erven jouw kinderen de helft van het huis. Ze hebben allemaal recht op een gelijk deel.
Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.
Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.
Het kan variëren per uitkering en per verstrekker. Over het algemeen geldt: drie nachten in een week bij iemand slapen = samenwonend. Vraag het na bij je uitkeringsinstantie, daar kunnen ze je precies uitleggen wat in jouw geval de regels zijn.
Een huisbewaarder kan geen huurtoeslag krijgen, maar moet zich wel bij de gemeente inschrijven op het adres. De huurder moet zich bij de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente uitschrijven van het adres, als de huisbewaring langer duurt dan zes maanden.
Antwoord. Nee, uw man mag u niet op straat zetten in verband met de gelijke rechten die u heeft. Aangeraden wordt om gezamenlijke afspraken te maken over het gebruik van de woning. Als dit niet lukt, kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
Kort samengevat: voor gescheiden ouders (of ouders die gezamenlijk gezag over een kind hebben) bestaat in principe geen maximumafstand om uit elkaar te gaan wonen. Het hangt af van alle omstandigheden van het geval en de betrokken belangen.
Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.
Als je samen een huis koopt gelden er geen eisen wat betreft de status van jullie relatie of je burgerlijke staat. Je hoeft niet getrouwd te zijn, of geregistreerd partner. Zelfs een samenlevingscontract is niet verplicht.
Als u ervoor kiest om een huis op twee namen te kopen wordt u allebei eigenaar van het huis. De hypotheek staat dan ook op allebei uw namen. Een eventuele waardestijging van het huis is dan ook automatisch voor u allebei, behalve als u daar afwijkende afspraken over maakt.