Wil je weten of je ADHD hebt of twijfel je hieraan? Dan kun je dit door een psycholoog of psychiater laten vaststellen. Alleen een specialist kan dat doen. Wel kan je al een ADHD test maken om te achterhalen of je de symptomen herkent.
De meeste mensen gaan eerst naar de huisarts wanneer zij problemen met hun kind ervaren. De huisarts stelt vast of er aanwijzingen zijn die kunnen duiden op ADHD en verwijst indien nodig door naar de kinder- en jeugdpsychiater of kinderarts die gespecialiseerd is in ADHD. Ook een psycholoog mag een diagnoses stellen.
Onderzoek wordt gedaan door een hulpverlener die de diagnose mag stellen. Het wijkteam, Centrum voor Jeugd en Gezin, of je huisarts kunnen hiervoor doorverwijzen. Met een online test kom je er niet achter of je kind ADHD heeft. Ook de leerkracht kan dat niet vaststellen.
Een GZ-psycholoog met kennis en ervaring op het gebied van ADD kan het onderzoek samen met een klinisch psycholoog uitvoeren en de diagnose vaststellen.
De huisarts kan uw kind voor onderzoek doorverwijzen naar een psycholoog, psychiater of kinderarts.
Meestal wordt het onderzoek naar ADHD geleid door een (kinder)psychiater. Hij/zij coördineert het diagnostisch onderzoek in samenwerking met een multidisciplinair team, dat kan bestaan uit een psycholoog, een kinesitherapeut, een logopedist enzovoort.
Als je echt op zoek bent naar een diagnose ADHD of ADHD test, kan je best langsgaan bij een psychiater. Hij/zij is namelijk de enige die een officiële diagnose mag en kan stellen.
ADHD-onderzoek
Daarnaast maakt een diagnose ook een medicamenteuze oplossing mogelijk. De resultaten van het onderzoek passen binnen het multidisciplinair onderzoek bij ADHD. Kostprijs: -220 Euro voor onderzoek (1u30) en verslag.
moeite om uw aandacht ergens bij te houden. erg druk zijn (hyperactief) dingen doen zonder na te denken (impulsief) problemen in uw leven, bijvoorbeeld thuis, op het werk en met andere mensen.
Denk je dat je ADHD hebt? Ga dan naar de huisarts of jeugdarts. Hij of zij verwijst je naar een psycholoog. Die kan een test afnemen en bepalen of je een vorm van ADHD hebt.
Kun je op een hersenscan zien of je ADHD of autisme hebt? Nee! In het kader van de Brain Awareness Week 2021 legt onderzoeker Dienke Bos in dit filmpje uit waarom dat zo is, en wat we wél weten over de hersenen als je ADHD of autisme hebt.
Heb je een vermoeden dat jij ADHD of ADD hebt? Dan kun je via je huisarts vragen om een doorverwijzing voor het stellen van een eventuele diagnose. Ook voor je kind met (een vermoeden van) ADHD begin je bij de huisarts. Die kan vaak zelf al veel doen.
De diagnose ADHD kan worden gesteld door een huisarts of praktijkondersteuner huisarts – GGZ met voldoende kennis van ADHD of een kinderarts met ADHD expertise.
ADHD is een psychische stoornis die begint in de jeugd en die vaak persisteert tot in de volwassenheid. De kernsymptomen van ADHD zijn: aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit.
ADD is een aandachtstekortstoornis waarbij kinderen concentratieproblemen hebben. Het lijkt erg op ADHD, alleen vertonen kinderen met ADD geen uitgesproken druk, hyperactief of impulsief gedrag. Het kost kinderen met ADD erg veel energie en moeite om zelfstandig (nieuwe) dingen te ondernemen.
Zelftest ADHD en ADD
Let op: deze test kun je invullen als ouder van kinderen onder de 18 jaar. De test is ook geschikt voor jongeren van 18 jaar en jonger. Merk je dat je je moeilijk kunt concentreren en snel wordt afgeleid door je gedachten en/of omgeving?
ADHD-kenmerken zijn vanaf 6 jaar betrouwbaar te onderscheiden van de normale ontwikkeling7,8. Alleen als de signalen van aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit ernstig zijn, meer dan zes maanden aanhouden en in verschillende omgevingen impact hebben op het functioneren, kan men ADHD vermoeden.
De belangrijkste kenmerken van ADHD bij mannen en vrouwen zijn: problemen met de aandacht of de concentratie, moeite met organiseren, hyperactief of overbeweeglijk zijn en impulsiviteit. Symptomen die vaak voorkomen zijn: snel afgeleid zijn. vergeetachtigheid.
ADHDcentraal zal uw zorgverzekeraar maandelijks de zorgkosten doorgeven. In het geval van een betaalafspraak met uw zorgverzekeraar kan ADHDcentraal de afhandeling van de facturatie direct via uw zorgverzekeraar doen. In deze gevallen geldt er wel een eigen bijdrage voor de diagnostiek en behandeling.
Ben je erg gevoelig voor pijn? Merk je dat je tijdens een drukke dag de behoefte hebt om jezelf terug te trekken naar een plek waar minder prikkels zijn? Ben je gevoelig voor de effecten van cafeïne? Ben je snel overweldigd door dingen als fel licht, sterke geuren of luide sirenes?
ADD symptomen volwassen mannen
Zo hebben mannen eerder last van fysieke agressie, omdat mannen nu eenmaal eerder externaliserend gedrag (hyperactiviteit, storend gedrag) vertonen. Een specifiek kenmerk van mannen met ADD is onzekerheid en schaamte, en dan vooral op het gebied van werk, presteren en het gezinsleven.
Twee sporten die vaak goed passen bij kinderen met ADHD, zijn badminton en tennis. Je leert je op de bal of de shuttle te concentreren. Als wedstrijden met winnen of verliezen te spannend is, kan je bij deze twee sporten ook prima alleen lekker trainen.
Onderzoekers gaan ervan uit dat erfelijkheid de grootste rol speelt bij ADHD. Er is nog geen specifiek gen voor ADHD ontdekt. Het lijkt erop dat meerdere genen er samen voor zorgen dat je aanleg hebt voor ADHD. Dit houdt in dat ADHD kan ontstaan wanneer verschillende genen en omgevingsfactoren op elkaar reageren.