Het is verstandig om één pan speciaal te gebruiken voor eieren en dan is een pan met een anti-aanbaklaag de beste optie. Je hebt misschien zelf al opgemerkt dat je pannen hebt die ongeschikt zijn voor het bakken van eieren, omdat de eieren makkelijk aan de bodem blijven plakken.
In een te grote pan zal de boter of olie te heet worden waar geen ei ligt en hierdoor zullen de randen van het ei gaan verkleuren. Het is het fijnste om een ei in een pan met antiaanbaklaag te bakken. Hierdoor hoef je niet veel boter of olie te gebruiken en het ei blijft niet aan de bodem kleven.
Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray. De bereidingswijze die je hanteert is bepalend in hoe calorierijk je gebakken ei wordt.
Mensen die regelmatig eieren bakken hebben er vaak een speciale pan voor. Het is in ieder geval het beste om er één te gebruiken met een anti-aanbaklaag.
Verhit een flinke klont roomboter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Strooi een klein beetje zout over de bodem van de pan. Laat het ei in de pan glijden zodra de boter is gesmolten, maar nog niet begint te schuimen.
Om een ei te bakken kan kokosolie juist wel goed zijn, omdat kokosolie hittebestendig is. De vetten zijn bestendig tegen hitte en bakken in kokosolie is daarom beter voor je dan bakken in bijvoorbeeld margarine, roomboter of olijfolie Naast kokosolie kan je ook een cooking spray gebruiken.
Bakken zonder vetstof kan niet, dus je krijgt vast wel een gestold ei maar kunt het niet 'gebakken' noemen. Als het om gezond gaat zou ik zelf eerst het eigeel verwijderen en dan het eiwit laten stollen.
Eiwitrijke producten zoals aardappel, vis en eieren hebben de neiging snel te plakken. De antikleeflaag zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. Deze pannen zijn echter niet geschikt voor baken op hoge temperaturen.
Deze speciale keramische pannenkoekenpan is IDEAAL voor het maken van bijvoorbeeld pannenkoeken, flensjes en crêpes. Echter, zelf gebruiken wij de pan ook voor het bakken van een stukje vlees of het bakken van een eitje.
Heel veel mensen twijfelen over welke olie ze kunnen gebruiken voor een gebakken ei of omelet. Maar dat hoeft niet, want je kan in principe alles gebruiken wat je maar wilt. Denk aan: zonnebloemolie, olijfolie, een klontje boter, kokosolie en een cookingspray.
Lekker slank. Een van de tricks die nu trending is: roerei uit water. Minder kans op rommel op je fornuis en lekker slank, want je gebruikt geen boter, olie of toevoegingen als room of melk. Het is alleen ei en niets anders dan ei.
Breng wat glijmiddel aan op je vagina en/of op het vibrerend ei, indien het een siliconen ei is moet het een glijmiddel op waterbasis zijn. Het glijmiddel zorgt voor een soepelere inbreng.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Gebakken eieren in de airfyer
Het enige wat je nodig hebt is een klein (aluminium) bakblikje dat in de airfryer past. Voeg een beetje vet toe, olie of boter, breek het ei in het ingevette bakblik en bak de eieren op ca. 180 °C in zo'n 8 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout, of nog lekkerder salsa macha.
De oorzaak van al dat aangebakken eten, zo schrijven onderzoekers in het vakblad Physics of Fluids, schuilt in het feit dat je de pan van onderen verwarmt, zodat de laag olie waarop je bakt niet overal dezelfde temperatuur heeft. In het midden is het meestal warmer dan aan de buitenrand.
Eieren bakken en pocheren
Eitje! Voor een lekker omelet mix je gewoon 2 eieren met een scheutje melk in een glas (of een klein schaaltje) en verwarm je dit 2 minuten op 600 watt.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
KOEKENPAN. De koekenpan gebruik je uiteraard om mee te bakken. Vis, vlees, aardappels, pannenkoeken, een eitje, spekjes of het roosteren van pijnboompitten, alles kan erin. Maar de koekenpan is er in vele soorten en maten en niet voor ieder gerecht gebruik je dezelfde variant.
Een van de populairste en meest gebruikte pannen is de koekenpan. De koekenpan heeft vaak een langwerpige steel en een groot oppervlak waar je je eten goed in kan bereiden. Ook valt de rand van de pan vaak naar buiten. Dit zorg ervoor dat stoom makkelijk kan ontsnappen en je vlees sneller bruin wordt.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Je kunt een eitje bakken op een auto bij warm weer!
'Om een ei te garen heb je 67 graden Celsius nodig.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.