Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad.
Als u een winkeldief op heterdaad betrapt en aangifte doet, kunt u voor de 'gestolen' tijd € 181 schadevergoeding eisen van de dader. Ook de kosten van directe schade, bijvoorbeeld door het verwijderen van beveiligingslabels of vernielde verpakkingen, kunt u laten betalen door de winkeldief.
Bij misdrijven waar volgens de wet minder dan 6 jaar gevangenisstraf op staat (bijvoorbeeld winkeldiefstal): 20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking; danwel 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Wanneer een winkeldief op heterdaad wordt betrapt, belt u de politie via 112. Terwijl de politie onderweg is, start u zelf de aangifte via politie.nl/winkeldiefstal. De politie ontvangt alle gegevens direct online. Samen controleren wij de aangifte en plaatst u een digitale handtekening.
Deze overtredingen staan genoemd in artikel 4, tweede lid Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens. Het betreft bijvoorbeeld baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs en veroorzaken van gevaar op de weg. Deze overtredingen komen dus altijd op het strafblad.
U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail. Bij dit verzoek vermeldt u uw naam, adres en telefoonnummer.
Een uittreksel uit het strafregister kan u doorgaans bekomen bij de gemeente van uw woonplaats. Hierop staan de strafrechtelijke veroordelingen vermeld die u hebt opgelopen.
Winkeldiefstal boete
Als u voor de eerste keer veroordeeld wordt wegens diefstal, ligt de boete tussen de 200 en 1100 euro. Is de waarde van de weggenomen goederen hoog? Dan krijgt u ook een hoge geldboete opgelegd. Bij recidive ligt het bedrag van de geldboete tussen de 300 en 1200 euro.
Na uw aangifte gaan we onderzoek doen. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl.
Als je een stage in een winkel wilt en je bent veroordeeld voor winkeldiefstal zal dat een belangrijke reden zijn de VOG af te wijzen. Voor iemand die in de zorg of in het onderwijs wil werken, zal een zedendelict dat onmogelijk maken.
Foutief strafblad laten verwijderen of corrigeren
Indien er foutieve informatie op de justitiële documentatie staat, dan kunt u altijd een verzoek doen om deze te informatie te rectificeren (artikel 22 Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens). Het moet dan wel gaan om objectieve fouten.
Iemand met een strafblad maakt daarom ook kans op een VOG. Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag, bekijkt Justis of er strafbare feiten zijn die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Ook wordt er een belangenafweging gemaakt.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
U bent verplicht de waarheid te vertellen en dus aan te geven als u een strafblad heeft. Ook kan een strafblad problemen opleveren met het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning. Of uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Verder wordt het onmogelijk om bepaalde beroepen uit te oefenen.
Winkeldiefstallen kosten Nederlandse winkeliers 1,8 miljard en we draaien er allemaal voor op. Winkeldiefstallen kosten Nederlandse ondernemers 1,8 miljard euro per jaar. Een deel van die kosten komt op het bordje van de klant, waardoor iedere Nederlander jaarlijks 139 euro extra betaalt.
“Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.”
Wanneer en hoe kan ik aangifte doen bij de politie? Van ernstige misdrijven moet u aangifte doen bij de politie. Bij andere strafbare feiten bepaalt u zelf of u aangifte doet. Bent u slachtoffer van een klachtdelict, dan kan de verdachte alleen vervolgd worden als u aangifte doet.
Als u aangifte doet bij de politie, dan stellen we samen met u de aangifte op. Wij stellen u vragen over het misdrijf en we vertellen wat uw rechten als slachtoffer zijn. Tijdens het aangifte doen of als klacht meldt, legt u een officiële verklaring af.
Er zal gekeken moeten worden of er bijvoorbeeld camerabeelden zijn van de diefstal, is er DNA van de verdachte aangetroffen op het gestolen goed of zijn er meer getuigen die het verhaal van de persoon die aangifte heeft gedaan, bevestigen.
Bij eenvoudige diefstal moet gedacht worden aan lichte vormen van diefstal zoals diefstal van een telefoon. Als er sprake is van een bijkomstige omstandigheid zoals diefstal met braak of diefstal door twee of meer personen wordt gesproken van een gekwalificeerde diefstal (artikel 311 van het Wetboek van Strafrecht).
Diefstal, mishandeling en rijden onder invloed zijn voorbeelden van misdrijven. Openbare dronkenschap en onverzekerd rijden zijn voorbeelden van overtredingen.
Wordt u verdacht van een misdrijf? Dan krijgt u een strafblad vanaf het moment dat het Openbaar Ministerie (OM) uw zaak gaat behandelen. Het misdrijf blijft op uw strafblad staan, ook als het OM besluit om uw zaak niet meer te behandelen (sepot) of als de rechter u vrijspreekt.
In principe kan men enkel zijn eigen uittreksel uit het strafregister opvragen. Een werkgever kan aldus geen uittreksel voor een sollicitant of een werknemer opvragen.
Zo komt een veroordeling door de jeugdrechtbank, toen je nog minderjarig was, alvast niet op je strafregister terecht. Ook een eenvoudige verkeersboete (onmiddellijke inning) komt niet in het strafregister.