Deventer is misschien wel de leukste én gezelligste stad van het oosten van Nederland. Met haar historisch kloppend hart met hippe winkeltjes, culinaire restaurantjes en gastvrije pubs. Deventer is één van de oudste steden van Nederland die ook nog eens bijzonder goed bewaard is gebleven.
Deventer is een leuk stadje met een hele bijzondere geschiedenis. Het is namelijk een middeleeuwse Hanzestad. Tegenwoordig is het een leuke bestemming voor een mini-stedentrip. Dwaal door de smalle straatjes, bezoek leuke winkeltjes, ga lekker lunchen of borrelen bij één van de fijne hotspots en…
In deze bruisende Hanzestad aan de IJssel kunnen de gezellige pleintjes met terrasjes en uitstekende restaurants en lunchrooms uiteraard niet ontbreken. Wanneer je dit verkent, vergeet dan niet om kennis te maken met typische Deventer specialiteiten zoals de Deventer Koek.
In het winkelhart van Deventer is het goed shoppen. Vooral in de kleine en grote Overstraat en Walstraat vind je winkels die typisch zijn voor Deventer. Duik tijdens een dagje winkelen de historische straatje en nauwe steegjes in en ontdek trendy mode, leuke kado's, lekkers, woonaccessoires en meer.
Vandaag de dag heeft Deventer van dinsdag t/m zaterdag iedere dag een markt. Van dinsdag t/m donderdag zijn er wijkmarkten en op vrijdag en zaterdag zijn er op stadsplein De Brink twee grote algemene warenmarkten.
In Zwolle hebben we sowieso meer ketens dan in Deventer, maar daarnaast barst onze Hanzestad ook nog eens van de authentieke winkeltjes. Niet alleen kun je hier supergoed vintage shoppen, er zijn ook veel leuke boetiekjes en concept stores.
Bijnamen. Gezien de politiek overwegend links georiënteerde bevolking werd Deventer in de 20e eeuw aangeduid als 'Moskou aan de IJssel'. Ook wordt Deventer aangeduid als 'Koekstad', vanwege de bekende Deventer koek.
Een stad in wording
In geschriften van het bisdom Utrecht uit het jaar 877 wordt de plaats omschreven als 'Daventre Portu', wat zoveel betekent als 'Haven Deventer'. Zo'n 75 jaar later wordt Deventer omschreven als 'stad', in een oorkonde van koning Otto de Eerste.
In de omgeving betreft het met name de kernen Diepenveen, Rande, Borgele, Averlo, Linde, Okkenbroek, Epse, Gorssel, Loo, Zuidloo, Dortherhoek, Oxe, De Bannink en Colmschate.
Ook in gemeente Deventer is het aantal horecazaken toegenomen. In juli 2022 waren hier 31 drink- en 227 eetgelegenheden. Bij elkaar gaat het om 258 restaurants, cafés en dergelijke.
Om precies te zijn bezochten 2.992.000 mensen de stad aan de IJssel. De ambitie van de stad om in 2020 drie miljoen bezoekers te halen, is daarmee bijna gehaald. Uit onderzoek blijkt dat toeristen de stad in 2018 gemiddeld 2,9 keer bezochten. Dat zijn dus ongeveer 1 miljoen unieke bezoekers voor de stad.
Iedere zondag en donderdagavond mogen de winkels in de binnenstad van Deventer hun deuren openen voor het winkelende publiek. De eerste zondag van de maand is Koopzondag extra uitgebreid. Hierbij een overzicht van alle koopzondagen, koopavonden en openingstijden tijdens de feestdagen in Deventer.
Huur een solex , E-chopper of een coole Amerikaanse tandem. Verken de stad in een TukTuk. De oude brug en het pontje over de prachtige IJssel zijn uiteraard een mooie aanvulling op alle tóch al bijzondere routes en activiteiten in Deventer. Liever een sportievere activiteit voor je gezelschap?
In de eeuwenoude Hanzestad Zutphen is veel te zien en te doen. Kunst en cultuur vind je bijvoorbeeld in museum Boer Kip, het Bakkerijmuseum bij de Warkense Molen en diverse galeries. Blijf je liever in de buitenlucht? Geniet dan van het IJsselfront, de Berkel (ook te beleven per kano) of recreatieplas Bronsbergenmeer.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Deventer is gelegen op het kruispunt van de nationaal bekende regio's Salland, Veluwe, Twente en de Achterhoek.
Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven Deventer). In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van koning Otto I als stad vermeld.
Toelichting. Aantal winkels in kernwinkelgebied Deventer (exclusief leegstand). Het kernwinkelgebied van Deventer wordt gevormd door alle winkels in het Centrum van Deventer inclusief Boreelplein. In 2023 bedraagt het aantal winkels in het Centrum van Deventer 276, 3 meer dan een jaar eerder.
Hoewel de boekenmarkt officieel begint om 9.30 uur, staan de eerste bezoekers al om 7.00 uur 's ochtends te popelen om de markt op te gaan. Jaarlijks trekt de Deventer Boekenmarkt duizenden bezoekers, die hun hart kunnen ophalen aan een scala van genres.
zaterdagmarkt: Deventer
Elke week keert de zaterdagmarkt terug. Je kunt hier van 8:00 uur tot 13:00 uur terecht voor de kleine en grote boodschappen. De Brinkmarkt (Bathmen) is een ochtendmarkt en daarom kunt u hier al om 8:00 terecht.
De grote Woenselse Markt vindt iedere zaterdag plaats van 10.00 - 17.00 uur.