De traditionele Thaise keuken is vrij gezond en bevat een goede balans van voedingsstoffen en gezondheidsbevorderende ingrediënten, het is voornamelijk gebaseerd op groenten, verse kruiden en specerijen en magere eiwitten.
De veelzijdige Thaise keuken kent een aantal pittige tot zeer scherpe gerechten door toevoeging van de rode Chilipepers. Niet iedereen vindt dat lekker en er zijn mensen, die zelfs allergisch zijn voor die pepers.
Naast rijst wordt er veel verse groente gebruikt in de gerechten. Ze gebruiken in Thailand heel veel kruiden waarmee ze het eten Thailand op smaak brengen. De rijst wordt vaak gecombineerd met verse groente, vlees en vis. Veel gerechten zijn gebaseerd op groente en rijst.
De Thaise keuken is een van de populairste keukens ter wereld. Rijk aan smaak, aroma en kleur, het staat bekend om zijn unieke mix van pittige en milde curries en noedels. Heb je vakantie gevierd in Thailand dan heb je wellicht heimwee naar de smaak van je droomvakantie.
In de Thaise keuken gebruikt men meestal geen zout maar andere zoutige ingrediënten die men toevoegt. Meestal gebruikt men nam pla, een saus van gefermenteerde vis. Kapee is een zoutige garnalenpasta. Deze wordt gebruikt om gerechten van zijn karakteristieke smaak te voorzien.
Ontbijt wordt normaal gesproken gegeten tussen half zeven half acht in de ochtend en is doorgaans rijst soep, gepocheerde eieren en thee of koffie. Soms wordt er ook een rauw ei in de rijst soep gedaan. De meeste mensen eten hun ontbijt thuis.
Ze eten met een lepel en gebruiken een vork om het eten op de lepel te scheppen. Deze wordt nooit in de mond gestoken! Een mes zul je in de Thaise keuken niet tegenkomen, omdat de meeste Thaise gerechten in hapklare porties worden geserveerd. Alleen bij noodles en Chinese gerechten worden stokjes gebruikt.
Pad Thai is het bekendste gerecht van Thailand. Het is onmogelijk om door Thailand te reizen zonder dit geweldige gerecht te proberen! Overal op straat zie je stalletjes met gloeiend hete wokpannen waaruit deze plakkerige rijstnoedels met sappige taugé, wortel, pindaatjes, ei, lente-ui en vissaus getoverd wordt.
Waar een biertje zo'n 100 Baht kost ben je voor een wijntje al snel 200 Baht kwijt. Dit kost soms net zoveel als je maaltijd zelf. De goedkoopste fles wijn in de supermarkt kost zo'n 300 Baht. Hipster koffie: De Thai zijn van nature geen echte koffiedrinkers.
Streetfood maaltijd op straat met drinken: 80 Baht ≈ 2 euro. Een diner in een restaurant met drankje: 300 Baht ≈ 8 euro. Tussendoortjes bij de 7-Eleven: 80 Baht ≈ 2 euro. Dat is afgerond 17 euro per persoon, per dag aan eten/drinken in Thailand.
Thaise mensen eten niet op vaste tijden: er wordt gegeten wanneer men trek heeft. Daarom kan, zeker in de steden, op ieder tijdstip gegeten worden. Er zijn speciale voedselmarkten, nachtmarkten, noodle-stalletjes langs de weg, en overal mensen die kleine snacks of fruit verkopen.
Thais eten is berucht om zijn verse kruiden en specerijen, in het bijzonder citroengras, munt, galangal (laos), limoen en chilipeper. Deze ingrediënten geven elk gerecht laag na laag aan zinderende frisheid en intense aroma.
De meest populaire insecten die als voedsel worden gebruikt zijn sprinkhanen, reuzenwaterwantsen, krekels, zijderupsen, bamboewormen en schorpioenen. Ze worden allemaal op dezelfde manier bereid, krokant gefrituurd en lekker gezouten.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Op wereldniveau staan Amerika en Australië bovenaan, want in die landen wordt er per hoofd van de bevolking wel 10 keer de hoeveelheid van Thailand aan consumptie-ijs gegeten. Voorverpakte ijsjes maken het grootste deel van de consumptie in Thailand uit.
Wijzen is onbeleefd
Als je het over iemand hebt, wijs dan niet naar hem of haar, maar til je kin een beetje op in de richting van die persoon. Wanneer je iemand wilt wenken om te dichterbij te komen, houd je hand dan horizontaal en beweeg je vingers op en neer. Het wijzen naar objecten of dieren wordt wel geaccepteerd.
Typische Thaise groenten zijn onder meer de Thaise aubergine en bamboe. Kenmerkende kruiden zijn onder meer bladkoriander, knoflook, bai kra prow en bai hoh ra paa (soorten Thaise basilium), groene en rode peper, citroengras, laos, citroenblad en mint.
Globaal al snel ruim 2000 tot 3000 euro. Niet meegenomen kosten zijn bijvoorbeeld de garderobe (warme kleren etc.) en andere levensonderhoud. Bonus: Kiest je partner ter zijner tijd voor naturalisatie tot Nederlandse dan kost dat nog eens 850 euro.
Dank u! Khop khoen khrap / kha!
In plaats daarvan begroeten mensen elkaar met de wai. Dit is een traditionele Thaise groet waarbij je de handen tegen elkaar legt en tegelijkertijd een lichte buiging maakt met je hoofd. De wai is ook een teken van respect; hoe hoger je de handen plaatst, hoe meer respect je toont voor de persoon die je begroet.
Men gebruikt in de Thaise keuken twee hoofdsoorten rijst: jasmijnrijst en kleefrijst.
Friet in Thailand eet je niet, zoals in Nederland en België, van een patattent of een Belgische frietkot. Alle (buitenlandse) restaurants bieden wel friet bij hun gerechten aan, maar de smaken kunnen erg verschillen.