Als het gaat om af en toe een ritje, mag dit zeker. Jouw auto uitlenen aan je kind, kan dan ook zonder problemen. Je hoeft dit ook niet te melden bij je verzekeraar.
De BA-verzekering van de wagen blijft geldig, zelfs wanneer jij achter het stuur zit. Bij een ongeval in fout zal de verzekeraar van de eigenaar van de wagen de andere partij vergoeden. Heeft de eigenaar een omnium-verzekering? Dan krijgt hij of zij ook de kosten aan zijn eigen wagen terugbetaald door de verzekering.
Kan ik zomaar de auto van iemand lenen? Hebt u een geldig rijbewijs, dan mag u, uiteraard na toestemming van de eigenaar, rijden met de auto van iemand anders. Controleer wel of de internationale motorrijtuigverzekeringskaart (de vroegere groene kaart) nog geldig is voor u met de wagen de weg op gaat.
Je bent verplicht een auto te verzekeren op naam van degene die er het meeste in rijdt. Doe je dat niet en zet je de verzekering op naam van je vader of moeder? Dan pleeg je fraude. Hiervoor kun je een boete krijgen.
Auto uitlenen verzekering
Degene aan wie jij je auto hebt uitgeleend is ook gewoon verzekerd volgens de dekking van je verzekering. Deze persoon moet vanzelfsprekend wel beschikken over een rijbewijs en toestemming van jou hebben gekregen om in jouw auto te rijden.
Als het gaat om af en toe een ritje, mag dit zeker. Jouw auto uitlenen aan je kind, kan dan ook zonder problemen. Je hoeft dit ook niet te melden bij je verzekeraar. En jouw auto blijft gewoon verzekerd, ook met je zoon of dochter achter het stuur.
De persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend, kan een aanrijding krijgen met schade als gevolg. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw auto en alles wat er met uw auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor úw rekening.
Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan dus op die naam. Schadevrije jaren kun je dus niet overdragen aan iemand anders, ook niet aan je zoon of dochter. Rijd je regelmatig in een auto die is verzekerd op naam van iemand anders?
U kunt geen schadevrije jaren opbouwen via uw ouders of iemand anders. Schadevrije jaren worden namelijk geregistreerd op naam van de verzekeringsnemer. Dus wanneer u in de auto van uw ouders rijdt, bouwt u geen eigen schadevrije jaren op.
Als 17-jarige is het niet toegestaan om een auto op je eigen naam te hebben. In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te laten registreren.
Auto uitlenen mag
Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades. Of de schade is gedekt, hangt af van de dekking van je autoverzekering.
BlablaCar brengt automobilisten in contact met mensen die willen meerijden. De kosten van een rit worden gedeeld, voor een vooraf vastgestelde prijs. Je geeft op waar je naartoe gaat, en het aanbod en de prijzen zijn daarna snel te vergelijken.
Ben ik hiervoor verzekerd? Wanneer je schade veroorzaakt aan een geleende auto of een ander motorrijtuig, wordt dit niet vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering. De schade kan eventueel wel verhaald worden via de autoverzekering van de auto-eigenaar zelf.
Het maakt niet uit wie achter het stuur zit tijdens het ongeval: uzelf of iemand aan wie u de auto uitleent. Heeft u een All Risk autoverzekering? Dan is schade aan andermans auto én uw eigen auto verzekerd. Het maakt niet uit wie achter het stuur zit tijdens het ongeval: uzelf of iemand aan wie u de auto uitleent.
Leent u uw auto uit en veroorzaakt de bestuurder een ongeluk waarbij schade ontstaat? Dan zijn de kosten voor u. Als eigenaar van de auto blijft u verantwoordelijk voor wat ermee gebeurt. Meestal vergoedt uw verzekering de schade.
Als eigenaar van de auto bent u aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder uw naam geregistreerd bij uw verzekeraar. Denk hierbij niet alleen aan schades, maar ook aan (dodelijke) ongelukken.
Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten. Wat wel kan is aangegeven dat iemand anders dan de verzekeringsnemer de medebestuurder van de auto is. Bijvoorbeeld als iemand anders regelmatig, 2 keer in de week of vaker, in je auto rijdt.
Nee, je kind bouwt geen schadevrije jaren op en er staan van jouw kind geen gegevens in Roy-data. De jaren die je kind bijgeschreven staat op jouw polis noemen wij meerijdjaren. Je kind bouwt no-claimkorting op en kan hiermee later voordelig een eigen ANWB Autoverzekering afsluiten.
Je kunt ook in de min komen met schadevrije jaren als je nog niet veel hebt opgebouwd en wel schade claimt. Vanaf 4 negatieve schadevrije jaren kan het zijn, dat verzekeraars je niet meer accepteren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je op je premie krijgt.
De regelmatige bestuurder is de persoon die het meest in de auto rijdt. Dit hoeft niet altijd de eigenaar van de auto te zijn. Bijvoorbeeld als een vader een auto voor zijn dochter koopt en de verzekering afsluit. De dochter is in dit geval de persoon die het meeste in de auto rijdt en is dus de regelmatig bestuurder.
Waarom heb je negatieve schadevrije jaren? Je bouwt schadevrije jaren op door schadevrij te rijden. Ieder jaar dat je een autoverzekering hebt en géén schades claimt, bouw je een schadevrij jaar op. Je verliest schadevrije jaren door een schade te claimen.
Waarom krijg je zonder schadevrije jaren een duurdere premie? Elk jaar dat jij een auto op jouw naam hebt verzekerd en géén schades claimt, bouw je één schadeloos jaar op. Deze schadevrije plusjaren of bonusjaren leveren no-claimkorting op bij jouw autoverzekeraar.
Leent iemand jouw auto? Dan is deze verzekerd met de autoverzekering die jij zelf hebt afgesloten. Een geleende auto verzekeren gaat dus automatisch. Je moet echter wel afspraken maken over wat je doet in geval van schade aan de geleende auto.
De kosten die auto-uitleners riskeren als een ander schade rijdt, lopen op tot wel 290 euro per jaar vanwege de daling in het aantal schadevrije jaren. Deze cijfers blijken uit onderzoek van consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met Panel Inzicht.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.