De planeet, Kepler-452b, is ongeveer anderhalf keer zo groot als de aarde en draait in de zogeheten leefbare zone om een ster die sterk op onze zon lijkt.
Aan de hemel zien planeten eruit als heldere sterren. Zie je een ongewoon heldere 'ster', dan is het dus waarschijnlijk een planeet, zoals Venus of Jupiter. Mars valt op door zijn oranjerode kleur. Planeten flonkeren ook minder sterk dan sterren, doordat het geen puntvormige lichtbronnen zijn maar kleine schijfjes.
Onderzoekers van NASA en de Universiteit van New Mexico zijn erachter gekomen dat de recent ontdekte planeet, TOI-1231 b, gelijkenissen met onze aarde vertoont. De planeet zou elke 24 dagen in een baan rond een rode dwergster draaien. Bovendien zou de temperatuur er veel koeler zijn dan op andere planeten.
In het zonnestelsel vallen alleen de Aarde en Mars in de bewoonbare zone; Venus en Mercurius staan te dicht bij de Zon, de andere planeten te ver ervandaan.
Sterren staan zo ver weg dat het echte 'puntbronnen' zijn, maar planeten vertonen piepkleine schijfjes (om die te zien is een sterk vergrotende verrekijker of een kleine telescoop nodig). Elk punt op zo'n klein planeetschijfje flonkert weer op zijn eigen manier, en al die flonkeringen middelen elkaar enigszins uit.
Sterren staan zo ver weg dat het echte 'puntbronnen' zijn, maar planeten vertonen piepkleine schijfjes (om die te zien is een sterk vergrotende verrekijker of een kleine telescoop nodig). Elk punt op zo'n klein planeetschijfje flonkert weer op zijn eigen manier, en al die flonkeringen middelen elkaar enigszins uit.
"De planeten zullen verschillen in hun helderheid. Venus is helderder dan Jupiter, dus het zal er oogverblindend helder uitzien als je het ziet. Jupiter zal iets zwakker zijn, ongeveer een zesde van de helderheid van Venus."
Wat is de mooiste planeet? Dat is toch wel Saturnus, de planeet met de ringen. Die zijn zichtbaar met een goede verrekijker op een statief, maar liefst natuurlijk met een telescoop.
Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze planeet wel noemen. Misschien wel de mooiste planeet van het Zonnestelsel. Een grote ronde bol met daarom heen een enorm ringen stelsel.
De onlangs ontdekte planeet, Proxima d genaamd, draait op een afstand van ongeveer vier miljoen kilometer om Proxima Centauri – minder dan een tiende van de afstand tussen Mercurius en de zon.
De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen die misschien door de lucht van Venus zweven.
Hierdoor heeft het zichtbare universum een doorsnee van circa 90 miljard lichtjaar. Toch is het heelal minimaal 250 keer groter, zo blijkt uit een nieuwe wiskundige berekening. Het zichtbare universum heeft een doorsnee van 90 miljard lichtjaar.
Ons zonnestelsel telt acht planeten: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Daarnaast hebben wetenschappers inmiddels bijna 5000 'exoplaneten' gevonden, planeten die draaien rond andere sterren in onze Melkweg.
De zon is de ster waar de aarde omheen draait. Doordat de zon zo dichtbij staat (ca. 150 miljoen kilometer) is hij oogverblindend helder.
Mars wordt vaak de 'Rode Planeet' genoemd, omdat hij aan de hemel staat als een oranje-rode ster.
Mars is gemakkelijk met het blote oog te bespeuren, vooral in de maanden rond een oppositie. 's Nachts is Mars dan te zien als een heldere roodachtige "ster" die evenwel door haar relatieve nabijheid geen puntbron is maar een schijfje.
Venus is de helderste planeet aan onze sterrenhemel. Doordat de planeet binnen de aardbaan om de Zon draait, staat Venus vanaf de Aarde gezien nooit al te ver van de Zon aan de hemel, al kan zij —in tegenstelling tot Mercurius— nog rond middernacht worden waargenomen wanneer zij op grote hoekafstand van de Zon staat.
De planeet heeft het sterkste magnetische veld van alle planeten in het zonnestelsel: het is ongeveer 14 maal sterker dan dat op Aarde. De kracht van het veld op Jupiter wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van metallische waterstof in de kern.
Op volgorde van steeds verder weg van de zon hebben we de volgende planeten: Mercurius (1), Venus (2), Aarde (3), Mars (4), Jupiter (5), Saturnus (6), Uranus (7) en Neptunus (8).
Iets links van de maan zie je de gasreus Saturnus, en verder naar links staan de grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, en onze kleine rode buurplaneet Mars. Nog verder weg kun je als je geluk hebt Venus en Mercurius waarnemen.
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel
Anders gezegd: als we de aarde zien als een druif, dan is Jupiter zo groot als een basketbal. Daarnaast is Jupiter ook de zwaarste planeet in ons sterrenstelsel. Hij is meer dan twee keer zo massief als alle andere planeten samen.
Mercurius is de kleinste planeet in het zonnestelsel. Maar zeker niet de minst interessante! Wat maakt Mercurius uniek? Mercurius is de eerste planeet in ons zonnestelsel en staat dus het dichtst bij onze zon.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 4:24 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 3:46 uur).
Venus staat vanavond precies op één lijn met de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Linksboven Venus is Mars zichtbaar; met een verrekijker zie je dat de rode planeet omringd wordt door de zwakke sterretjes van de open sterrenhoop de Krib in het sterrenbeeld Kreeft.
De avondster / morgenster of ook wel Venus genoemd. Deze planeet dankt haar benaming omdat we haar vaak zien in de ochtendperiode en enkele uren na zonsondergang. Interessant om weten is dat Venus na de zon en de maan het helderste object is aan de hemel.