Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld. De gewone natuurazijn die je ook in salades gebruikt is de azijn die je het beste kunt gebruiken.
Maar azijn kan ook het blinkend staal aantasten. Dus vaak lees je inderdaad tips voor je was, maar je leest niet dat het je machine kan beschadigen." Janssen van Milieu Centraal: "Wij raden het gebruik van azijn niet aan en niet af, omdat er geen goed antwoord op te geven is.
Als wasverzachter kun je het beste (witte) natuurazijn gebruiken. Schoonmaakazijn is veel sterker en dit zou de rubbers in de machine kunnen aantasten.
Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt. Bovendien wordt het water 'zachter', door het kalk dat het azijn eruit verwijdert.
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
De normale witte azijn voor menselijke consumptie in de supermarkt bestaat uit ongeveer 4% azijnzuur en 96% water. Schoonmaakazijn kan tussen de 5 – 10% azijnzuur bevatten, maar in Nederland ligt dit meestal op 7%.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Nóg een welbekend middeltje: azijn. We lieten je eerder al weten dat azijn goed is om van gele zweetplekken af te komen, maar dit geldt dus ook voor de geur die erbij komt! Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris.
Buiten het feit dat het beter is voor je kleding, is het ook geweldig voor je wasmachine! Deze wordt zo namelijk direct ontkalkt wanneer je vaker azijn toevoegt aan je was. Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet.
Vergeelde kleding weer wit maken
Is je witte kleding groezelig geworden, dan krijg je ze weer spierwit door een kopje azijn met vijf kopjes water in een pannetje aan de kook te brengen. Doe je witte kledingstuk erbij en laat het een nachtje weken. Ten slotte was je het kledingstuk volgens de wasvoorschriften.
De schoonmaakazijn kan de rubbers aantasten. Geadviseerd wordt om natuurazijn te gebruiken bij het reinigen van de wasmachine. Een wasmachine reinigen met soda behoort ook tot de mogelijkheden. Doe een half kopje baking soda in de lege trommel en draai een wasprogramma op een hoge temperatuur.
Een glas azijn toegevoegd aan de eerste was cyclus (koud voorwas) zorgt ervoor dat de kleding zijn kleur behoudt en niet vervaagt. Je kunt ook kleding weken in een mengsel van koud water en azijn, als je bang bent dat de kleur zou kunnen uitlopen tijdens het wassen.
De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken. Bleekmiddel en ammoniak: ook dit levert een nare, giftige lucht op, waar je vervelende lichamelijke klachten van kunt krijgen.
2. Natuurazijn. Gewone, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur.
Gewone azijn, ook wel natuurazijn genoemd, is een natuurproduct. Hiermee maak je je salade op smaak of was je je haar mee waardoor het meer zou gaan glanzen. Daarnaast kan je natuurazijn ook gebruiken bij het kuisen als natuurlijk schoonmaakproduct.
Azijn – je kunt azijn op dezelfde manier gebruiken. Doe het in de wasmachine met je wasmiddel of week je kleren een nachtje in een mengsel van drie delen water met één deel azijn voordat je ze wast. Denk eraan: meng nooit azijn met bleekmiddel.
Azijn. Meng 1 deel water en 1 deel witte azijn en spuit dit met een plantenspuiter op de gele zweetvlekken of drenk de vlekken er mee in. Laat een paar uur intrekken en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.
Azijn neutraliseert geuren, en meestal gaat die muffe lucht er dan al direct uit. Daarna kun je de kleren nogmaals wassen, dit keer met gewoon wasmiddel, om je kleren weer lekker fris te laten ruiken. 'Het klinkt misschien gek, maar ook wodka kan helpen. '
Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Conclusie: gebruik azijn met mate
Het tast wasmachineonderdelen, zoals de rubbers, aan. Ook maakt azijn niet alle soorten vlekken schoon. Gebruik het dus zeker niet bij elke wasbeurt, maar liever maximaal 1 keer per maand. En gebruik ook altijd natuurazijn en geen schoonmaakazijn, want dat is milder.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
De schimmelvoet oma tip die het allerbeste werkt is echter een voetenbad met witte azijn of de plek 2 à 3 keer per dag besmeren met appelazijn. Een schimmelinfectie ontstaat door iets wat we dermatofyten noemen. Dermatofyten zijn vaak aanwezig op de huid.