Als je vaak veel wasgoed in één keer wast, kies je een wasmachine met 9 kilogram vulgewicht. Deze heeft genoeg ruimte voor grote hoeveelheden was, zoals je beddengoed. Je stapelt de was op van een hele week en stopt die in één keer in de trommel. Door de beladingssensor was je energiezuinig schoon.
Een huishouden van 1 tot 2 personen kan prima vooruit met een wasmachine met 7 kilo vulgewicht. Heb je 1 of 2 kinderen, dan kun je beter een wasmachine kopen met een capaciteit van minimaal 8 kilo. Een machine voor 9 kilo of meer deinst niet terug voor de hoeveelheid was van een gezin groter dan 4 personen.
Weeg je was eens. Sorteer het en weeg wat je normaal als 1 was in de machine stopt. Tel daar ongeveer 2 kg bij op. Je weet dan hoe groot je wasmachine moet zijn.
Voor een volle trommel handdoeken (max 7 kg) heb je slechts 45 ml waspoeder nodig. Als je met vloeibaar wasmiddel wast, gebruik je 50 ml voor een volle trommel.
Een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van één tot twee personen. Een vulgewicht van 7 kg is relatief klein ten opzichte van de 8 kg en 9 kg trommel, maar voldoende voor singles en samenwonenden.
Middelgrote en kleine ladingen: 8 kilogram
Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
Voor een klein huishouden van 1 of 2 personen raden we een wasmachine met een vulgewicht van 7 of 8 kg aan. Wil je ook een tweepersoons dekbed kunnen wassen? Kies dan minimaal voor 8 kg. Als je alleenstaand bent en geen groot wasgoed hebt, is een wasmachine voor 6 á 7 kg wasgoed in principe voldoende.
De vulcapaciteit van zowel een wasmachine als een wasdroger wordt berekend aan de hand van droog wasgoed. Nat wasgoed kan vele malen meer wegen. Daarom kun je in een wasdroogcombinatie (dat is een combinatie van een wasmachine en een wasdroger) ongeveer 25% tot 50% minder was drogen dan wassen.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Als je het wilt weten om je aangekleed te kunnen wegen: dan rekenen we ongeveer 1,5 kg extra voor kleding. Dat kan je te weten komen door eerst in je ondergoed op de personenweegschaal te gaan staan, daarna de spijkerbroek aan te trekken en het verschil in gewicht uit te rekenen.
Stofgewicht wordt gemeten in gram per vierkante meter. Denim wordt doorgaans geweven in gewichten tussen 113 tot 425 gram.
Een belangrijk ander kwaliteitskenmerk van een handdoek is het gewicht. Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM).
Hoeveel weegt een dekbed? Het gewicht van een dekbed is uiteraard afhankelijk van de maat. Even uitgaande van een dekbed van 1,4 bij 2 meter varieert het gewicht tussen de 1200 en 2500 gram. Wanneer je voor nog zwaarder wilt gaan, kom je uit bij de verzwaringsdekens.
De wasmachine vullen
Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult. Let op dat je de trommel van de wasmachine ook niet met te weinig wasgoed vult.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de best geteste wasmachine met 9kg vulgewicht van mei 2023! De wasmachine experts van Wasje.nl hebben de Samsung WW90T534AAW Autodose uitgebreid gereviewd. Hij heeft een aantal grote voordelen, namelijk zijn: vulgewicht, energieklasse en geluidsniveau.
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
We willen allemaal in een hygiënisch schone onderbroek rondlopen, maar op welke temperatuur moet je je onderbroeken eigenlijk wassen? Vaak hebben we daarom de neiging om ons ondergoed op 60 graden te wassen. Dit is echter helemaal niet altijd nodig. Meestal kan ondergoed prima op 30 of 40 graden gewassen worden.
Door de machine over te beladen, wordt ook de druk in de trommel verhoogd, met name wanneer deze met hoge snelheid centrifugeert. Dit kan de trommellagers beschadigen of zelfs de glazen deur doen versplinteren.
Het wasgoed is niet gelijkmatig over de trommel verdeeld
Als je een zwaar stuk wasgoed wast in een verder lege trommel, komt al het gewicht aan een kant van de trommel te liggen waardoor de wasmachine gaat bonken en niet goed kan centrifugeren. De oplossing is om het wasgoed beter te verdelen.
Afhankelijk van het formaat, model en type weegt een wasdroger tussen de 45 en 60 kg.
U kunt een dekbed wassen in een conventionele wasmachine met een capaciteit van 5kg, maar het dekbed mag niet groter zijn dan 200x200 cm met een dichtheid van 200g/m². Tip: uw dekbed moet gemakkelijk in de trommel passen en mag maximaal 3/4 van de trommel vullen.
Een synthetisch dekbed kan prima in de wasmachine. De meeste dekbedden van synthetisch materiaal zijn wasbaar op 60 graden. Check voor de zekerheid het waslabel van jouw dekbed.
Het wasgoed komt terecht in de dekbedovertrek omdat de wasmachine af en toe van kant wisselt met draaien. Om de was namelijk los te maken draait de trommel verschillende kanten op.