De opbrengsten zijn vaak lager omdat de gewassen bijvoorbeeld trager groeien, er minder meststoffen worden gebruikt en dieren minder snel tot hun slachtgewicht komen. De wijze waarop aan biologische landbouw en veeteelt wordt gedaan vergt meer arbeid (bv. om onkruid te wieden) en duurdere grondstoffen.
Consumentenbond: 'Bio-producten vaak goedkoper dan je denkt'
Uit onderzoek van De Consumentenbond blijkt namelijk dat biologische producten niet altijd duurder zijn dan de producten van reguliere A-producten. Vaak zijn ze juist goedkoper.
Prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch
Toen waren biologische producten gemiddeld 2 keer zo duur als niet-biologische. Nu zijn ze 1,75 keer zo duur. Dat is nog best fors, maar door goed te vergelijken kun je geld besparen. Vaak zijn A-merken duurder dan het biologische (huis)merk.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Biologische groenten worden wel bespoten
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
Waarom is de biologische kip in verhouding duurder? De biologische kippen worden 2 maal zo oud als de gewone kippen. Het voer is 2 maal zo duur en ze hebben heel veel ruimte om te leven.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Al met al is dus te stellen dat biologisch vlees absoluut voordelen heeft ten opzichte van gewoon vlees. Niet alleen voor de dieren zelf en het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Je lichaam haalt er meer voedingsstoffen uit en je loopt daarnaast niet het risico schadelijke substanties naar binnen te werken.
Het woord 'biologisch' is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.
Albert Heijn staat wel op nummer 1 van de tweede ranglijst: deze supermarktketen biedt consumenten gemiddeld de meeste biologische aardappelen, groenten en fruit aan (48) en doet het in absolute termen dus beter dan de andere supermarkten.
Biologische landbouw is milieuvriendelijker in vergelijking met reguliere landbouw. Producten bevatten minder (of geen) resten van bestrijdingsmiddelen en er wordt minder stikstof en fosfor in de vorm van kunstmest gebruikt. Daardoor is er minder verzuring van de bodem en minder watervervuiling.
Biologisch scoort beter
Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.
Met een ruim 40% hogere prijs ben je bij de Ekoplaza het duurst uit. Maar daar heb je door het grote assortiment wel verreweg de ruimste keuze in biologische producten. Bij de Lidl en Aldi is de biologische keus in de regel beperkt tot slechts 1 optie.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Biologisch geproduceerd vlees krijgt daarom altijd het Beter Leven keurmerk met 3 sterren, mits er ook aan de criteria die het Beter Leven keurmerk aan het slachten stelt, is voldaan.
Er zijn wel aanwijzingen dat dierlijke bioproducten een hogere milieu-impact hebben dan niet-biologische. Dat komt omdat die dieren langer leven en meer grondstoffen (veevoeders, energie, water) nodig hebben en meer vervuiling (mest en broeikasgassen) produceren.
Biologische producten kunnen vegetarisch of veganistisch zijn, maar er bestaat ook biologisch vlees, dat tot nu toe eerder in bescheiden mate in ons land geproduceerd wordt. Bij onze Noorderburen zijn er reeds verschillende snackbars en frituren die gedeeltelijk of volledig op biologische producten overgeschakeld zijn.
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-logo voor biologische productie. Het EU-logo voor biologische productie is voor alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn gemaakt.
Biologisch kippenvlees is het meest diervriendelijk
Maar u krijgt dan wel vlees met het 3 sterren Beter Leven Keurmerk. En dat is nog niet alles. De biologische boeren gebruiken bovendien veevoer zonder bestrijdingsmiddelen. Deze kippen hebben een goed leven met volop binnen- en buitenruimte, buitenlucht en daglicht.
Biologische versproducten zijn gemiddeld 45% duurder dan gangbare producten. Er zijn wel grote prijsverschillen per product. Het grootste verschil is er bij eieren: een bio-ei is dubbel zo duur als een standaard scharrelei.
Consumenten blijken voor bio te kiezen omdat ze het gezond, milieuvriendelijk en authentiek vinden. Ook dierenwelzijn is een belangrijk argument om bio te kopen, en het steeds grotere bio-aanbod maakt het hen gemakkelijker om de keuze te maken.