Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht.
Heb ik een medicijnverklaring nodig? Dat hangt af van het medicijn, het land waar u naar toe gaat en hoelang u reist. Vul de Medicijnen mee op reis-hulp in en u weet wat u moet doen. U vult hiervoor maximaal 3 vragen in.
Mogen medicijnen in de koffer of in de handbagage? Receptmedicijnen voor dagelijks gebruik kunnen het beste in de handbagage worden meegenomen. Mocht een koffer kwijtraken, dan heeft u de medicijnen in elk geval bij de hand.
Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Paracetamol, hoesttabletten en dergelijke kan je gewoon in je handbagage meenemen.
Gekoelde medicijnen
Neem de medicijnen mee in een koeltasje. Belangrijk: neem ook nu de originele verpakking mee. In het koeltasje kun je eventueel een koelelement doen. Dit is voor reizen van een paar uur goed te doen en kan er niets gebeuren met jouw medicijn.
Houd rekening met een verwerkingstijd van de verklaringen van enkele weken!
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage.
Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd. Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een halve gram bij harddrugs (cocaïne, speed etc.), 1 XTC pil en minder dan 5 ml GHB.
U kunt medicijnen die onder de Opiumwet vallen niet zomaar meenemen naar het buitenland. U heeft een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring voor medicijnen.
Een medicijnpaspoort is altijd gratis op te vragen.
Uw medicijn afhalen bij de apotheek
Met uw internationaal recept haalt u de medicijnen af bij een apotheek buiten Nederland. Vraag uw dokter om een kopie van het recept op papier. Sommige apotheken accepteren alleen recepten op papier.
Waar haal ik een Europees Medisch Paspoort? Je huisarts, apotheek of specialist geeft het document af. Het Europees Medisch Paspoort is opgesteld in 11 Europese talen.
Het meenemen van paracetamol of ibuprofen is dan geen probleem. Maar andere medicijnen, zoals slaappillen, ADHD-medicatie, kalmeringspillen of sterke pijnstillers, vallen onder de Opiumwet. Daardoor is het verboden om zulke middelen als toerist bij u te hebben of te gebruiken in het buitenland.
Met de afmeting 55x35x20 centimeter (inclusief wieltjes!) zit je bij vrijwel alle airlines goed; van de onderzochte maatschappijen hanteert enkel Qatar Airways een kleinere afmeting*. Bij deze airline is de bovenstaande afmeting niet geschikt, hier mag je trolley maximaal 50 centimeter hoog zijn.
Deze medicijnen zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen. De opiaten (pijnstillers als morfine en oxycodon) en benzodiazepinen (rustgevende en angstremmende medicijnen, zoals valium, oxazepam en andere 'pammetjes').
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Welke medicatie dubbel controleren? Risicovolle medicatie die niet is verpakt in een geïndividualiseerd geneesmiddel distributiesysteem (zoals medicatiezakjes) komt in beginsel in aanmerking voor een dubbele controle. Het is dus van belang om te weten welke medicatie risicovol is bij verkeerde dosering.
Deze 100%-controles worden uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee en de Douane vanuit de drie betrokken ministeries: het Ministerie van Veiligheid en Justitie (namens het Openbaar Ministerie), het Ministerie van Financiën (namens de Belastingdienst/Douane) en het Ministerie van Defensie (namens de Koninklijke ...
Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.